• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

golf 5 skrzynia biegów szumi

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
To był ciężki humor wyspiarski. Ad "mateusek"
Jacek ma rację.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
vw sam sie przyznal ze skrzynine aqq afk aub spieprzyl i lozyska tam leca jak szalone u jednego klienta juz 2 razy robilem po przebiegu 70k . moim zdaniem skrzynia jest do roboty i tyle w tym temacie.

odek102

Początkujący
Punktów
1
tu macie odpowiedz :)
Tak właśnie się dzieje, a szum raczej podobny jest do mielenia. Po minimalnym dociśnięciu sprzęgła totalna cisza.Bardzo wiarygodna jest również wypowiedz Jacka.

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Tak, jeśli przy minimalnym wciśnięciu pedału sprzęgła dźwięk się zmienia, to jest dźwięk z łożyska oporowego, potwierdzam.
Pozdrawiam.

NORBERT

Uczestnik
Punktów
0
kolego miałem podobny przypadek w 5 2.0l 4 motion 2004 podobne objawy łożysko oporowe na zewnatrz i po sprawie ale w twoim przypadku ja tej szumiącej przekładni nie słysze

odek102

Początkujący
Punktów
1
kolego miałem podobny przypadek w 5 2.0l 4 motion 2004 podobne objawy łożysko oporowe na zewnatrz i po sprawie ale w twoim przypadku ja tej szumiącej przekładni nie słysze
Ok. Dzisiaj dałem samochód do zrobienia. Zauważyłem również, że gdy jadę na pierwszym ,drugim i kolejnych biegach (na pierwszym biegu najbardziej ) słychać tak jakby "mielenie ziarna" przenoszące ten dźwięk na cały samochód. Jak będę już wiedział co rzeczywiście było przyczyną tej dolegliwości, to zaraz podzielę się informacją.Powinno to być dzisiaj. Pozdrawiam

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
u mnie przy ruszaniu na 1 do prędkości ok 15-25km/h były dziwne dźwięki spowodowane przez luźne sprężyny w tarczy

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
NO TO jak mielenie słychać to olej spuść do czystego pojemnika i zobacz jak wyglada:)

odek102

Początkujący
Punktów
1
NO TO jak mielenie słychać to olej spuść do czystego pojemnika i zobacz jak wyglada:)
Mówiłem że olej jest wymieniony a stary w miarę był czysty. Dzisiaj w moim przypadku doszło do wymiany sprzęgła docisku oraz łożyska oporowego co dało jedynie tyle że bardzo miękko wciska się sprzęgło i super samochód reaguje w momencie ruszania. Jeśli chodzi o mielenie na postoju oraz w trakcie jazdy na 1,2,itd biegu dalej pozostało to samo,zostało to niedopilnowane przez mechanika Czyli Jacek na 100% miał rację że to łożyska w skrzyni biegów. Pozostaje wlanie "Ceramizer"czy to coś niecoś pomoże?. Mielenie te nie jest aż tak znaczne , nie przeszkadza mi tak bardzo, ale wolę się upewnić czy bardziej przez to nie zapie-sze skrzyni. Proszę o podpowiedz , czy ktoś miał już doczynienia z tym " Ceramizerem"

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Tylko remont skrzyni załatwi temat, już mówiliśmy. Na Ceramix już za późno.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Mówiłem że olej jest wymieniony a stary w miarę był czysty. Dzisiaj w moim przypadku doszło do wymiany sprzęgła docisku oraz łożyska oporowego co dało jedynie tyle że bardzo miękko wciska się sprzęgło i super samochód reaguje w momencie ruszania. Jeśli chodzi o mielenie na postoju oraz w trakcie jazdy na 1,2,itd biegu dalej pozostało to samo,zostało to niedopilnowane przez mechanika Czyli Jacek na 100% miał rację że to łożyska w skrzyni biegów. Pozostaje wlanie "Ceramizer"czy to coś niecoś pomoże?. Mielenie te nie jest aż tak znaczne , nie przeszkadza mi tak bardzo, ale wolę się upewnić czy bardziej przez to nie zapie-sze skrzyni. Proszę o podpowiedz , czy ktoś miał już doczynienia z tym " Ceramizerem"
wlej i spróbuj :) sam się zastanawiam nad wlaniem tego do mojego auta

odek102

Początkujący
Punktów
1
wlej i spróbuj :) sam się zastanawiam nad wlaniem tego do mojego auta
W środę mam się spotkać z mechanikiem który wymienia łożyska w skrzyniach,chce sam osobiście przejechać się tym samochodem. Już po krótkiej rozmowie telefonicznej stwierdził że to na 100% łóżyska w skrzyni.Próbowałem dowiedzieć się czy dolewka jakiegoś specyfiku coś pomoże , powiedział zobaczymy i zadecydujemy w środę.Dam znać czy specyfik, czy też definitywna wymiana łożysk w skrzyni.

odek102

Początkujący
Punktów
1
Mechanik stwierdził że tylko wymiana łożysk rozwiąże problem a ceramizera mam sobie darować. Jak wymienię te łożyska to podzielę się wrażeniem odsłuchowym ,czy poskutkowało.

odek102

Początkujący
Punktów
1
Witam ponownie. Dawno się nie odzywałem ale Panowie sprawa się "rypła"w końcu mechanik wymienił mi łożyska w skrzyni , w załączniku pokazuję które tak odpowiadają za mielenie w skrzyni. Jednoznacznie stwierdzam że teraz jest cisza jak makiem zasiał a w rowku łożyska materiał na odcinku 2 cm.był jakby poszarpany.Jeśli chodzi o łożysko oporowe sprzęgła tak jak niektórzy sądzili , to nic bardziej mylnego Łożyska golf5.jpg Łożyska golf 5.jpg Pozdrawiam wszystkich

Ostatnia edycja:

marik

Gaduła
Punktów
1
Co do wspomnianego Ceramizera to ja mam z nim dobre doświadczenia. W przypadku drobnych wycieków czy słabego smarowania pomaga. Ale wiadomo że są czasami takie przypadki że żaden specyfiki już nie pomoże.

pawloham

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Olkusz
Witam . Może tu napisze o moim pproblemie w golf mk5 z manualną pięciobiegową skrzynią biegów . A mianowicie zaczynam słyszeć na piątym biegu szum ,delikatny hałas wycia podczas przyspieszania. Na innych biegach cisza . Olej wymieniony , zdjąłem dekiel ze skrzyni i koła 5 biegu ok , wymieniłem łożysko wałeczkowe na kole tego 5 biegu ale dalej jest ten hałas. czy moze byc winowajcą to podwójne łożysko główne które jest w za tym zespołem kół 5 biegu . Ktoś miał moze podobne objawy? Silnik 1.6 benzyna a kod skrzyni to JHT . Będe wdzieczny jak ktos coś by doradził

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom