To był ciężki humor wyspiarski. Ad "mateusek"
Jacek ma rację.
Jacek ma rację.
Jak szumi docisnij delikatnie pedal sprzęgła jak przestanie to łożysko oporowe jak nie przrstanie to łożysko na walku sprzeglowym.

Tak właśnie się dzieje, a szum raczej podobny jest do mielenia. Po minimalnym dociśnięciu sprzęgła totalna cisza.Bardzo wiarygodna jest również wypowiedz Jacka.tu macie odpowiedz![]()
Ok. Dzisiaj dałem samochód do zrobienia. Zauważyłem również, że gdy jadę na pierwszym ,drugim i kolejnych biegach (na pierwszym biegu najbardziej ) słychać tak jakby "mielenie ziarna" przenoszące ten dźwięk na cały samochód. Jak będę już wiedział co rzeczywiście było przyczyną tej dolegliwości, to zaraz podzielę się informacją.Powinno to być dzisiaj. Pozdrawiamkolego miałem podobny przypadek w 5 2.0l 4 motion 2004 podobne objawy łożysko oporowe na zewnatrz i po sprawie ale w twoim przypadku ja tej szumiącej przekładni nie słysze

Mówiłem że olej jest wymieniony a stary w miarę był czysty. Dzisiaj w moim przypadku doszło do wymiany sprzęgła docisku oraz łożyska oporowego co dało jedynie tyle że bardzo miękko wciska się sprzęgło i super samochód reaguje w momencie ruszania. Jeśli chodzi o mielenie na postoju oraz w trakcie jazdy na 1,2,itd biegu dalej pozostało to samo,zostało to niedopilnowane przez mechanika Czyli Jacek na 100% miał rację że to łożyska w skrzyni biegów. Pozostaje wlanie "Ceramizer"czy to coś niecoś pomoże?. Mielenie te nie jest aż tak znaczne , nie przeszkadza mi tak bardzo, ale wolę się upewnić czy bardziej przez to nie zapie-sze skrzyni. Proszę o podpowiedz , czy ktoś miał już doczynienia z tym " Ceramizerem"NO TO jak mielenie słychać to olej spuść do czystego pojemnika i zobacz jak wyglada![]()
wlej i spróbujMówiłem że olej jest wymieniony a stary w miarę był czysty. Dzisiaj w moim przypadku doszło do wymiany sprzęgła docisku oraz łożyska oporowego co dało jedynie tyle że bardzo miękko wciska się sprzęgło i super samochód reaguje w momencie ruszania. Jeśli chodzi o mielenie na postoju oraz w trakcie jazdy na 1,2,itd biegu dalej pozostało to samo,zostało to niedopilnowane przez mechanika Czyli Jacek na 100% miał rację że to łożyska w skrzyni biegów. Pozostaje wlanie "Ceramizer"czy to coś niecoś pomoże?. Mielenie te nie jest aż tak znaczne , nie przeszkadza mi tak bardzo, ale wolę się upewnić czy bardziej przez to nie zapie-sze skrzyni. Proszę o podpowiedz , czy ktoś miał już doczynienia z tym " Ceramizerem"
sam się zastanawiam nad wlaniem tego do mojego autaW środę mam się spotkać z mechanikiem który wymienia łożyska w skrzyniach,chce sam osobiście przejechać się tym samochodem. Już po krótkiej rozmowie telefonicznej stwierdził że to na 100% łóżyska w skrzyni.Próbowałem dowiedzieć się czy dolewka jakiegoś specyfiku coś pomoże , powiedział zobaczymy i zadecydujemy w środę.Dam znać czy specyfik, czy też definitywna wymiana łożysk w skrzyni.wlej i spróbujsam się zastanawiam nad wlaniem tego do mojego auta
Pozdrawiam wszystkich