• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV 1.9 TDI - ocieranie obracającego się paska

Danceman96

Początkujący
Punktów
0
Witam,
od jakiegoś czasu z przodu auta, a dokładniej z okolic paska klinowego, rozrządu itp. dobiega ocieranie jakiegoś obracajacego się w równym tempie elementu.

Pasek klinowy wraz z napinaczem był wymieniany ok. 1.5 roku temu.

poniżej zamieszczam link do filmu z problemem:

Danceman96

Początkujący
Punktów
0
Zdejmij pasek odpal i sprawdz czy sie wyciszylo

czy po zdjęciu paska mogę pojechać na testy w miasto?

Generalnie mam jeszcze jeden problem polegający na jakby ocieraniu koła przy skręcie w lewo przy 1800-2000 obrotów. W tym przypadku też mi doradzono zdjęcie paska klinowego, ale czy po tym mogę rozpędzić auto do ponad 50 km/h i ?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
stare tdi z pompą wody na pasku( nie wiem czy w golfie był ten silnik, znam go z sharana z pierwszych lat) czy nowsze z pompą wody na rozrządzie?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
dziwne żeby nie miał paska rozrządu :D 74kw pokazuje mi, że jest na PD czyli pompa wody na rozrządzie, na pasku wielorowkowym zostaje klimatyzacja, rolka napinacza, pompa wspomagania i alternator. Już wiesz co nie będzie działać i sam decyduj czy tak można jechać.
Moja szklana kula stawia na alternator( zapewne głównie sprzęgiełko), ale nie traktuj tego jako gotowej diagnozy bo czasami wychodzi coś innego jak łożysko kompresora albo inne rzeczy które się fizjologom nie śniły

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
dziwne żeby nie miał paska rozrządu :D 74kw pokazuje mi, że jest na PD czyli pompa wody na rozrządzie, na pasku wielorowkowym zostaje klimatyzacja, rolka napinacza, pompa wspomagania i alternator. Już wiesz co nie będzie działać i sam decyduj czy tak można jechać.
Moja szklana kula stawia na alternator( zapewne głównie sprzęgiełko), ale nie traktuj tego jako gotowej diagnozy bo czasami wychodzi coś innego jak łożysko kompresora albo inne rzeczy które się fizjologom nie śniły
Sprzegielko to raczej „strzela”
Polecam sprawdzić czy napinacz nie stanął bokiem i nie kosi paska

Do góry Bottom