• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV 2,8 dziwne błędy w sterowniku

Muchamunia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam Panowie,
problem tyczy się golfa 4 2,8 4x4..
Byłem ostatnio w serwisie na wymianie czujnika temperatury, ale oprócz tego tester komputerowy wyłapał "dziwne" błędy..
Oto one:
01259 - Przekaźnik pompy paliwa
31-10 - zwarcie z masą/przerwa - sporadyczny

Airbag
00532 - Napięcie zasilania
07-10 - za niski sygnał - sporadyczny

Teraz pytanie czy te błędy mogą być związane ze spadkiem napięcia np przy rozruchu? Bo czasem świecą mi się systemy np abs-u przy odpalaniu no ale w abs-ie błędu nie ma..
Airbag sie nie świeci, błędu też konkretnego nie ma, ale poprzednik wiem że naprawiał napinacz str kierowcy? coś takiego..po prostu mogła być kiedyś kolizja, auto kupione z Niemiec 7 lat temu i potem jeździł jeden Polak io i teraz ja..
no ale naprawili ten błąd poduchy a jakiś błąd jeszcze widnieje w systemie

Czego dotyczą te błędy? tzn jaka jest ich geneza? No bo tak jakby wszystko tyczy się zasilania, napięcia czy się mylę?
Nie wiem po prostu kiedy one wyskakują bo airbag sie nie świeci a jest błąd zasilania.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Błąd zasilania spowodowany jest jakimś spadkiem napięcia lub po prostu słabym akumulatorem. Jeśli status błędu jest SPORADYCZNY, to nie ma się nim co przyjmować.
Ja osobiście podczas sprawdzania aut np. przed zakupem, ignoruję błędy NAPIĘCIA ZASILANIA.

Muchamunia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Ok czyli dać sobie spokój? No właśnie chodzi mi o zakup, bo 2,8 w G mk4 tak jak mk3 VR6 ma grono odbiorców, dziś takich motorów się nie robi, potem przyjeździe jakiś pasjonat, z komputerami wszelkiej maści i powie a bo tu błąd, tu coś wyskakuje itd..
Z drugiej strony no airbag na co dzień nie świeci na zapłonie gaśnie..więc chyba działa mam nadzieję, a przekaźnik myślę że też, problemów z odpaleniem żadnych nie mam.

Do góry Bottom