• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV - zapala się na chwilę kontrolka ABS przy odpalaniu auta nawet jak ciepło

Polter

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam,
takie pytanie czysto teoretyczne, akumulator Varta Silver C30 54Ah/530A, przy odpalaniu auta nawet w obecnej aurze pogodowej pojawia się kontrolka tak jak tutaj na tym filmie (0:53 min)

Teraz pytanie takie, czy to normalne? No jak jest ciepło to raczej chyba nie?
Sprawdzałem w komputerze podczas jazdy i to takiej konkretnej (ok 130-140 km/h i wysokie obroty) jakie jest ładowanie zawsze ponad 14V
Przy naprawie mechanicznej poprosiłem mechanika by sprawdził ładowanie, spadek napięcia itd..twierdzi że jest ok.

Myślicie że słaby akumulator? Ma niebawem 2 lata od dnia zakupu, albo coś pobiera prąd podczas postoju np wadliwe mikrostyki drzwi? Typowa wada Golfów IV, Passatów B5 czy to nierealne?
Jak to sprawdzić? Bo dzisiaj mogę sprawdzić ale auto zamknę postoi i znowu coś zacznie brać prąd.

Po prostu obawiam się że zimą siądzie skoro już teraz jest spadek napięcia i odcina zasilanie ABS-u bo ja to tak rozumiem.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Duży spadek napięcia podczas rozruchu lub słabe przewodzenie na wtyczce połączeniowe między silnikiem a skrzynią (kostka luźne piny)
male_b08573230ff7479e7167c043f003.jpg

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
To jest benzyna i ten akumulator mu starczy a z filmu nie wynika zadna usterka

Kontrolka gasnie auto odpala to w czym problem?

Juz glupszych systemow jak ABS i SRS to nie ma w autach

Ostatnia edycja:

Polter

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Panowie, ten akumulator zalecił sprzedający, że niby ok 60 Ah byłby lepszy ale niekoniecznie, natomiast 72 Ah to obawiam się żeby tam nie wszedł w ogóle w sensie gabarytów.
Problem taki że po przejechaniu np 100 km, jak się auto odpala po 15-20 min to już tej kontrolki nie ma przy rozruchu.

Natomiast auto postoi 24h czy 2 dni i już się pali, pamiętam że poprzednia Varta Blue z Niemiec, siedziała tam i przyjechała razem z autem od zachodnich sąsiadów - też jak dogorywała to palił się ABS.
Sprawdziłem dziś błędów brak, może po prostu zabrać akumulator do domu i podładować i zobaczyć co się będzie działo?
Wg mnie brakuje prądu ale dziwne że w miarę świeży akumulator i już siada? Cos czuje że zimą to mogę mieć niezłe problemy.

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
A ja osobiście sądze że ta Varta już nie daje rady, Varta czy Bosch dzisiaj to już nie to samo, wg mnie Centra jest dobra. Najlepiej podjechać do sklepu i niech testerem obciążą akumulator i sprawdzą wartości prądu itd.
Ja mam u siebie Centrę i taki bym polecał, Varta dziś już taka super jakby sie mogło wydawać nie jest.

Do góry Bottom