• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV dymi na biało przy redukcji biegu

Prezes1121

Nowy
Punktów
0
Witajcie,

Posiadam Golfa IV z silnikiem benzynowym 1,4

Od kilku tygodni borykam się z problemem dymienia przy redukcji biegu, otóż wyjeżdżając ze swojej miejscowości do miejscowości oddalonej o 20 km cały czas jadę na 5 biegu (droga jest prosta, pozbawiona ostrzejszych zakrętów, wzniesień etc.) Przy wjeździe do miejscowości jest ostrawy zjazd przez co siłą rzeczy redukuję z 5 biegu na 4 i tutaj pojawia się ogromna chmura dymu i dalej samochód normalnie jedzie dalej. Nie jest to zależne od tego czy silnik jest ciepły czy zimny, czy jest ciepło na dworze czy też zimno - i tak pojawia się dymienie. Co do brania oleju - wiadomo, dolewam powiedzmy 1 litr na 1000km. Płynu chłodniczego mi nie ubywa, dym jest biały i tylko chwilowy. Rozmawiając z miejscowym mechanikiem powiedział mi, że może to być spowodowane przebiciem na przewodach lub coś ze świecami (to prawda, nie zmieniałem ich od zakupu) i wtedy podobno może się paliwo nie spalać i dlatego mi zadymi. Dodam również, że czasem kiedy silnik jest zimny lub jest deszczowo to od czasu do czasu mi zgaśnie na wolnych obrotach - ostatnio coraz częściej. Warto dodać, że dzieje się tak tylko po przejechaniu dłuższych tras, w mieście nie ma tego problemu i przeważnie dzieje się to wtedy, kiedy dłuższy czas jadę na 5 biegu i w pewnym momencie jestem zmuszony redukować do niższego. Proszę o pomoc i ewentualne porady. Pozdrawiam

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Uszczeniacze zaworow.
Skoro jedziesz na piątym biegu ze stałą predkościa podciśnienie w kolekorze 0.7-0.8 bar. Odpuszczasz gaz redukujesz bieg w kolektorze masz podciśnienie ok 0.3 bar przez co doslownie wyciąga olej. I z tego powodu po naciśnięciu gazu z tyłu jest zasłona dymna.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Uszczeniacze zaworow.
Skoro jedziesz na piątym biegu ze stałą predkościa podciśnienie w kolekorze 0.7-0.8 bar. Odpuszczasz gaz redukujesz bieg w kolektorze masz podciśnienie ok 0.3 bar przez co doslownie wyciąga olej. I z tego powodu po naciśnięciu gazu z tyłu jest zasłona dymna.
w tym silniku, to raczej remont się szykuje całości.

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Ja lałem ponad litrę oleju na 1000 jak mi turbina puszczała w 1,8t . Przy takim poborze oleju to już bym dawno silnik wyremontował lub furę upchną.

Do góry Bottom