• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

golf IV kombi centralny zamek

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Panowie mam taki przypadek golfa z centralnym zamkiem.
Auto nie ma komfortu bo szyby na korbe. Ma zwykły fabryczny centralny zamek.
Z pilota zamek otwiera się i zamyka. Z kluczyka wkładanego do 3 dostępnych zamkow(drzwi kierowcy, pasażera, tylna klapa) auto otwiera tylko drzwi te w których jest kluczyk. Do tego nie działa otwierqanie klapy przyciskiem(sprawdzony mikrowyłącznik w zamku i jest sprawny oraz mikrowyłącznik w przycisku klapy też jest dobry..) doszedłem do tego że w skrzynce z przekaznikami jest przekaznik 79 do otwierania tylnej klapy. jak nacisnę mu na cewke to klapa się otwiera. Niby wszystkie prady i masa jest na nim a brakuje sterowania. Kable w klapie, drzwiach sa całe i nie połamane. Mikrowyłączniki w przednich drzwiach tez sa sprawne. W tylnych nie wiem czy sa bo jeszcze ich nie rozbierałem.
Do tego jak otworzę auto to zaraz się ponownie samo zamyka i nie wazne czy drzwi są otwarte czy zamknięte. Zsamo zamyka się zawsze. najdziwniejsze jest to ze po otwarciu centalnyego z pilota nie wygasza sie dioda w drzwiach kierowcy-czyli tak jakby auto było cały czas zamknięte. Macie jakiś pomysł.

kubowski

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Białystok
pilot i brak komfortu ...?? raczej jakaś dokładka.
diodę w drzwiach kierowcy przy "bolcu" ma ??
zdejmowałeś tapicerkę w drzwiach kierowcy ??

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Tak. Dioda jest. Zamki w drzwiach są identyczne jak w autach z komfortem. Jak był komfort to po co by był sam przekaznik do otwierania tylnej klapy

kubowski

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Białystok
schemat w AD pokazuje że w borze był oddzielny przekaźnik do klapy w przypadku centralnego zamka bez szyb elektrycznych.
ale w każdym przypadku fabrycznego centralnego komfort musi być.
A co steruje zamkami ?????

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
sterownik centralnego zamka???? Z Vin własnie tak wychodzi że jest pod numerem części sterownik centralnego zamka.

kubowski

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Białystok
Ile masz przewodów do zamka w drzwiach ?? Jak dwa to tylko wyjście słownikowe, jak 6 to sterowanie z kontrolą i wyłącznikiem drzwiowym.
Jeżeli 6 to musi być centralka która tym steruje, czy to nazwiemy sterownikiem czy komfortem to już nie ważne w tym momencie ....
Za wielkiej filozofii w tym samochodzie to nie ma.
Można zrobić jeszcze jedno.
Przy włączonej stacyjce do kontrolek sprawdź jak zachowuje się lampka sufitowa na otwarcie drzwi. Jak zapali lampkę a po zamknięciu drzwi ją łagodnie wygasi to steruje nią komfort, jeżeli wyłączy ją natychmiast to jest sterowana bezpośrednio z zamka i nie ma co szukać żadnej centrali.
Może masz uszkodzone zamki??
Jak centralka nie wykryje prawidłowo otwartych drzwi kierowcy nie pozwoli ci otworzyć bagażnika. Wystarczy brak masy na układzie i leży całe sterowanie razem z kontrolą.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
lampka w środku jak ustawie na otwarte drzwi to nie gasnie wcale. Czy otwarte czy zamknięte/ natomiast światełko w drzwiach przednich na dole działa prawidłowo. Zamek w lewych drzwiach jest nowy bo stary świrował. Wtyczka w zamku jest 60cio pinowa.

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
A zaglądałes pod kierownicę czy w fabrycznym miejscu jest jakiś moduł coś wkoncu musi przecież sterować tymi zamkami

Albo vag i próba połączenia się z modułem komfortu 46

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
vag nie łączy się ani z centralnym ani z modulem komfortu
Przy kolumnie kierownicy jest taki dość duży sterownik. Musze zdjąć kawałek deski zeby się do niego dostać i nawet zerknąć na jego numer co to jest.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Aaa. Jak napisaliście mi ze jest komfort to już myślałem że pewni kable poganie w podłodze jak w pasku a tu jednak pewno tak nie będzie

Do góry Bottom