• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf4 1,4 16v 1999r falujace obroty

brzdac10

Uczestnik
Punktów
6
Witam, mam problem z golfem 4 1,4 16v minowice faluja niskie obroty i fłychac jak pufa w tłumik, Faloanie jest an tyle intensywne ze podczas jazdy wciskajac sprzegło zafaluje tak ze gasnie dzieje sie to głownie na rozgrzanym silniku, na zimnym chodzi ale tez słychac jak pufa w tłumik.
Sprawdzone:
cisnienie 12-11,5-12-12
podmieniona przepustnica, kable, swiece, cewka, map ssensor,wtryski,zaslepiony egr, wykluczone nieszczelnosci w układzie dolotowym, sonda pracuje, żadnych błedów nie ma, rozrzad sprawdzony, wymienione 4 samoregulatory bo nie trzymały.
katalizator jest ale nie ma "dławika" miedzy kolektorem a katalizatorem.
to chyba wszystko jak do tej pory
Ma ktos jakies pomysły?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
978
Miasto
PGS
Jakie świece są założone i jak wyglądają jak je wykrecisz?

brzdac10

Uczestnik
Punktów
6
swiece ok na 2-gim jest troche przydymiona i podejrzewam ze to pufanie w komin to własnie na 2 nie przepala ale nie mam juz pojecia gdzie szukac przyczyny bo prad na wtrysk idzie, wtrysk podaje i iskra tez jest

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Głowica w góre . Remont głowicy przy okazji nowe pierscionki z tłokami . i zacznie chodzic wzorowo , no chyba ze juz swoje przezył i na cylindrach bedzie jakas niespodzianka.

brzdac10

Uczestnik
Punktów
6
auto zostało zakupione po remoncie głowicy kilka mies temu (sa fv na zawory i robote) do mnie trafiło z brakiem cisnienia (były tłoki popekane) dostało tłoki +nowe pierscienie i honowanie glowica jak była sciagnieta to zawory zalane i trzymały, przy takich cisnieniach musiałby teraz chodzic

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
114
Miasto
Świdnica
Sprawdzałeś korekty ? Jak ciśnienie paliwa ? Może zwykła wymiana filtrów zaniedbana ?

brzdac10

Uczestnik
Punktów
6
kolektor sprawdzony nie ma nieszczelnosci paliwo 2,5 a pod obciazeniem 3 bary

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
114
Miasto
Świdnica
Mówię o korektach krótko i długoterminowych. Dobrze byłoby je zresetować. Sprawdzałeś dane czasu rzeczywistego przepływki czy aby ona nie robi roboty ?

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Cos mi sie nie wydaje , aby do końca ktoś mówił prawdę o tym remoncie ... W tych modelach nie pękają tłoki .... Ja bym rozbierał silnik ..... mozesz jeszcze podmienić kompa , ale licz sie z blokadą immo .... Jesli bedziesz potrzebowal jakieś graty to mam na 100% sprawdzone z tego silnika ...Rozumiem że defektów po podłaczeniu nie ma ? Podcisnienie sprawdzone ?

brzdac10

Uczestnik
Punktów
6
jak ja go dostałem to to tłoki były popekane (pewnie ugotowany) rozrzad nowy, zawory po zalaniu trzymaja więc wydaje mi sie ze głowica ok ja wrzuciłem nowe tłoki i pierscienie +honowanie i teraz cisnienei ok 12 bar ma wiec mechanicznie raczej ok tez zastanawiam sie nad strownikiem. Nie wiesz moze czy vcds-em zresetuje immo?

Mówię o korektach krótko i długoterminowych. Dobrze byłoby je zresetować. Sprawdzałeś dane czasu rzeczywistego przepływki czy aby ona nie robi roboty ?
wiesz gdzie w vcds zresetowac korekty? lub jak zresetowac immow sterwniku? bo srednio ogarniam ten program a jutro moze bede miał sterownik na podkładke

Ostatnia edycja:

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
114
Miasto
Świdnica
Reset korekt poprzez odłączenie aku. Niby wystarczy 15 ale ja zawsze wolałem zostawić na dłużej.

brzdac10

Uczestnik
Punktów
6
Reset korekt nie pomógł. A powiedzcie mi czy przyczyna moze być to ze poprzedniemu włascicielowi ktos wymianiał uszczelniacz zna wale od strony skrzyni (ten z koronka z ktorej czyta obroty) i nieprawidłowo go ustawił ? przez co paliwo podaje nie w tym momencie? bo co do mocy to powinien troche lepiej jechac

brzdac10

Uczestnik
Punktów
6
Koledzy problem rozwiazany dzieki za "dobre" rady w stylu szukaj słupka glowica do gory silnik do remontu :) auto poszło na złom a w tomiejsce inny golf 1,4 :)
a tak powanie to usterka była banalna
szczesliwego nowego .......

Piotr0583

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
TK
Fajnie by było gdybys podał rozwiazanie problemu, przez wzgląd na kolegow ktorzy chcieli pomoc w temacie.

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
ciekawe rozwiazanie ten złom .....Musze brac to pod uwage jak nie bede wiedział co w aucie siedzi . Moze sie chociaż podzielisz wiedzą ?

Do góry Bottom