• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grande Punto 1,4 16v - myszkuje po drodze

mj2007

Początkujący
Punktów
1
Witam.
Zwracam się z następującym problemem.
Posiadam Fiata Grande Punto 1,4 16v 2007 r. Od mniej więcej pół roku nie mogę poradzić sobie z prowadzeniem go tak jak książka pisze – przy prędkości ok. 80+ kmph samochód zaczyna robić się nerwowy i trzeba minimalnie (1-2 stopnie) korygować kierownicę żeby jechał na wprost.
W marcu byłem na przeglądzie technicznym i okazało się, że wszystko jest sztywne. Potem byłem w dwóch warsztatach – nie stwierdzono luzów. Dwa tygodnie temu – po wymianie przednich sprężyn – byłem w okręgowej stacji kontroli pojazdów na sprawdzenie sprawności amortyzatorów i ponowne sprawdzenie zbieżności – amory są w okolicach 50%, więc w przyzwoitym stanie. Na przednich kołach jest różnica ok. 10%, ale diagnosta powiedział, że wszystko jest w normie i to nie powinno robić żadnych problemów.
Samochód nie był bity. Opony są nowe 185/65/15 – zgodnie z zaleceniami producenta. Przejechały max 5 tysięcy, ciśnienie sprawdzone, wyważenie sprawdzone. Taki sam efekt mam na zimówkach – również nowe.
Gdzie szukać przyczyny ‘myszkowania’ samochodu? Wymienić amory? A może to wina magla albo łożyska na macphersonie? Wolałbym uniknąć wymieniania połowy zawiasu na chybił trafił, bo koszt może przerosnąć wartość samochodu

Pzdr,
Marcin

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Jeśli bierzemy pod uwagę że w zawieszeniu wszystko ok
Ja bym zaczął od geometri całego auta (ustawienie zbieżności) czyli pierw tył potem przód
Jeszcze jedno czy auto ma seryjne zawieszenie ? Tz nie tuningowane gleba czy coś w tym stylu ?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
spoko, da się radę :D
To że wy robota dziadostwo to nie znaczy że każdy tak ma robić , pierw
robi się zbieżność tyłu bo może być belka skrzywiona lub mocowanie belki a potem do dobrego tłu robi się przód
Ale jak wy robita przód tylko do złego tyłu to potem są efekty że auto myszkuje po drodze :)

amory 50 % i do tego jeszcze różnica 10% :-/ słabo Panie słabooooo
pirelli?
Nowe Opony i 10% różnicy w amortyzatorach nie mają nic do myszkowania samochodu po drodze

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
To że wy robota dziadostwo to nie znaczy że każdy tak ma robić , pierw
robi się zbieżność tyłu bo może być belka skrzywiona lub mocowanie belki a potem do dobrego tłu robi się przód
Powiedz mi jak ustawiasz zbieżność tylnej belki bez wymiany jej.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Ustawia się czy nie ustawia tył trzeba zweryfikować czy jest równy przez robieniem przodu. Podejście "tam się nie ustawia więc nawet się nie schylę zobaczyć czy jest prosto" jest błędnym podejściem.

Łożyska sprawdziłeś na luzy ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A czort wie. Nie mogłem auta na drodze utrzymać a klient tak 3 miechy jeździł :D

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
od kiedy ?
w punto ?:confused:
Jak rozbierzesz tył w jakimś aucie zrobisz sobie tam tulejki amorki z mocowaniami i ustawisz koła tak \\ \\ lub \\ // (Tatra) to myślisz że nie będzie ci ich cięło opon i samochód będzie się zachowywać normalnie ??
Po za tym zbierznosć robi się w stopniach warsztat na którym robię klient może odjechać z maksymalną odchyłką 1 stopień
Nie znam auta w którym się nie robi zbierznosci z tyłu :)
Czy ma belkę czy monowahacz czy wielowahaczczy most z resorami w każdym się robi ale nie każdy o tym wie i nie każdy ma pojęcie jak to zrobić :)

Ostatnia edycja:

mj2007

Początkujący
Punktów
1
dzięki za wszystkie odpowiedzi, tę o kocie zwłaszcza - informacyjnie, kot już był i nic nie pomógł.
wniosek taki, że to wina amorów. chociaż diagnosta mówił, że z tym wynikiem - zarówno sprawność jak i różnica - to jest całkiem poprawny wynik. przy okazji zainteresuje się tymi tulejami. raz, że w zasadzie i tak wszystko będzie rozbebeszone, a dwa - groszowa sprawa.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
warsztat na którym robię klient może odjechać z maksymalną odchyłką 1 stopień
nie przypominam sobie auta w którym tolerancja od normy wynosi 1 stopień
Nie znam auta w którym się nie robi zbierznosci z tyłu
jest takich troche, o ile to samo mamy na myśli.
Czy ma belkę czy monowahacz czy wielowahaczczy most z resorami w każdym się robi ale nie każdy o tym wie i nie każdy ma pojęcie jak to zrobić :)
ile takie ustawienie zbieżności tyłu w grande punto ?

Do góry Bottom