• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grzejące się tylne tarcze

xkamilxxx

Nowy
Punktów
0
Cześć.
Od niedawna pojawił się problem w moim Fordzie mondeo a mianowicie zaczęły się grzać obie tylne tarcze hamulcowe po przejechaniu kilku kilometrów. Jakoś kilka miesięcy temu były one wymieniane wraz z klockami i zaciskami. Po podniesieniu samochodu i przekręceniu koła kręcą się w miarę swobodnie (koło wykona około 2 obroty) tylko ciągle słychać lekkie szuranie klocków o tarcze, może macie pomysły co może być przyczyną

matus1014

SuperMechanior
Punktów
205
Cześć.
Od niedawna pojawił się problem w moim Fordzie mondeo a mianowicie zaczęły się grzać obie tylne tarcze hamulcowe po przejechaniu kilku kilometrów. Jakoś kilka miesięcy temu były one wymieniane wraz z klockami i zaciskami. Po podniesieniu samochodu i przekręceniu koła kręcą się w miarę swobodnie (koło wykona około 2 obroty) tylko ciągle słychać lekkie szuranie klocków o tarcze, może macie pomysły co może być przyczyną
Może źle wyczyszczone jarzma . Ewentualnie sprawdź przepustowość przewodu hamulcowego elastycznego ,potrafią się rozwarstwiać.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1616
niedyskretne pytanie: kto naprawiał? Ty czy warsztat?

zapcik

Bywalec
Punktów
4
Sprawdź czy klocki chodzą w jarzmie swobodnie ,jak są okładziny starte

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
407
Winowajcą będzie niewłaściwa wymiana , brak porządnego wyczyszczenia wszystkiegobtak jak być powinno i dokładną kontrola prowadnic oraz tłoczków w zaciskach

xkamilxxx

Nowy
Punktów
0
Może źle wyczyszczone jarzma . Ewentualnie sprawdź przepustowość przewodu hamulcowego elastycznego ,potrafią się rozwarstwiać

niedyskretne pytanie: kto naprawiał? Ty czy warsztat?
Wszystko było wymieniane w warsztacie od tego momentu przejechane około 3 tyś. Km i do tego czasu było wszystko ok dziś rozebralem wszytko jeszcze raz i wyczyściłem problem nadal występuje
Automatyczne połączenie postów:

Winowajcą będzie niewłaściwa wymiana , brak porządnego wyczyszczenia wszystkiegobtak jak być powinno i dokładną kontrola prowadnic oraz tłoczków w zaciskach

Dziś wszytko rozkręciłem i wyczyściłem pomimo że wszytko wydawało się ok i tak jak myślałem problem nie ustąpił. Najbardziej dziwi mnie fakt że grzeją się tylko tylne i w dodatku zaczęły grzać się w tym samym czasie

zapcik

Bywalec
Punktów
4
Wszystko było wymieniane w warsztacie od tego momentu przejechane około 3 tyś. Km i do tego czasu było wszystko ok dziś rozebralem wszytko jeszcze raz i wyczyściłem problem nadal występuje
Automatyczne połączenie postów:

Dziś wszytko rozkręciłem i wyczyściłem pomimo że wszytko wydawało się ok i tak jak myślałem problem nie ustąpił. Najbardziej dziwi mnie fakt że grzeją się tylko tylne i w dodatku zaczęły grzać się w tym samym czasie
Zaciski w jakim stanie ? Może tłoczki się zacinają

xkamilxxx

Nowy
Punktów
0
Zaciski w jakim stanie ? Może tłoczki się zacinają
Zaciski również nowe. Z tego co właśnie zauważyłem tłoczki nie cofają się do końca. Tylko zastanawia mnie jaki jest tego powód że problem wystąpił w tym samym momencie na jednej osi

zapcik

Bywalec
Punktów
4
Przewody elastyczne może się rozwarstwiły tak jak ktoś pisał wyżej

sprawdź czy poziom płynu hamulcowego jest prawidłowy
Czasami bywa tak że tłoczki się nie cofną bo jest za dużo płynu hamulcowego

bądź ręczny za bardzo podciągnięty

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom