• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hałasujęce szklanki ford fiesta 1.4i spja

Szychu79

Nowy
Punktów
0
Witam,
zakupiłem sobie forda :(, okazało się że strasznie napierają szklanki.
Po zdjęciu pokrywy zaworów stwierdziłem.
Na zaworach które nie są wciśnięte krzywkami mogę bez większego wysiłku wciskać szklanki.
Jest tak praktycznie na każdym zaworze.
Moje pytanie, czy możliwe że wszystkie szklanki padły na raz?
CZy może problem leży w czymś innym, np zalano za gęsty olej, padła pompa oleju....
Wałek i wszystko pod pokrywą wygląda bardzo ładnie, jest bardzo czysto( aż za czysto) Silnik ma 192 tyś przebiegu.
Kontrolka od ciśnienia oleju gaśnie od razu po odpaleniu.

chce zmierzyć ciśnienie oleju , ale nie jestem pewien czy dane które zdobyłem sa poprawne,
3,5 bar przy 2 tyś obrotów, temperatura oleju 80 stopni C.
Proszę poprawcie mnie lub potwierdźcie.
Co mogę dalej sprawdzić , zanim rozpruje ten silnik..

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
do sprawdzenia czy ciśnienie oleju dociera do głowicy pod odpowiednim ciśnieniem. Na "dole" może być poprawne ale na głowicy już niekoniecznie. Będą wtedy szklanki puste.

Szychu79

Nowy
Punktów
0
Czyli jak szklanki puste A ciśnienie na dole ok to szklanki do wymiany czy może to kwestia oleju??

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Wiesz jaki masz olej w motorze? Jeżeli go kupiłeś i nic nie wiesz to go wymień, po pierwsze będziesz wiedział jaki masz olej, po drugie zobaczysz co się będzie działo ze szklankami. 5W30 może...Najlepiej zalać taki jak zaleca producent, może Motocrafta?

Szychu79

Nowy
Punktów
0
Taki właśnie powinien być 5W30, jaki jest nie wiem. Dziękuję bardzo.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Czyli jak szklanki puste A ciśnienie na dole ok to szklanki do wymiany czy może to kwestia oleju??
....nawet jeżeli ciś. oleju będzie odpowiednie ..szklanki nadal mogą być puste . Może tak być iż są wszystkie równomiernie zużyte i należy je wymienić na nowe .Ale przed tym należy sprawdzić dokładnie co jest tego przyczyną .....np. niewłaściwy olej ,,mało wydajna pompa oleju ...zanieczyszczony (niedrożny )kanał olejowy napełniający szklanki olejem .

Do góry Bottom