• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hamulec reczny elektryczny wymiana klocków i diagnoza

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
wczoraj obejrzałem ciekawy film na you tube na temat planowanego postarzania produktów i planowanego terminu ich żywotności:

Punktów
10
Miasto
TROJMIASTO
troche z innej beczki ale przydatne... w Mercedesie z pompa SBC czyli elektryczna pompa hamulcowa jezeli nie zrobisz dezaktywacji SBC-ka to spokojnie klocki wymienisz itd...ale pozniej oczywiscie bedzie komunikat o niepoprawnym dzialaniu ukladu hamulcowego...w najgorszym przypadku uszkodzi sie pompe cisnienia... mielismy kiedys przypadek ze gebels w 211 na taxie sam wymienial klocki a potem przyjechal na lawecie po nie mial w ogole hamulca...tam caly czas w ukladzie jest cisnienie jezeli spowodujemy powrot tloczka bez neutralizacji cisnienia w ukladzie hamulcowym moze dojsc do rozszczelnienia "gruszki" wysokiego cisnienia...co powoduje cale SBC bezuzytecznym...

Coś słyszałem na ten temat.To jest ten pojechany układ co jest obliczony na ileś hamowań i do wymiany? ? ?
Jak tak to też ten sam co podczas wymiany klocków bez uprzedniej dezaktywacji obcina palce :).
Układ jest tak zaprogramowany, że podczas jazdy bez ingerencji na pedał hamulca sam dociska klocki do tarcz w celu osuszenia np. podczas deszczu jeśli hamulec nie jest przez pewien czas używany.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
a ja mam TEXĘ hamulce elektryczne robi bez problemu ale aktualizacja roczna 2.700zł nawet nie umiem ją wykożystać w 100 procentach bo ja taki trochę początkujący

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
korzystał ktoś z kts wymieniajac klocki z tyłu np w passacie z elektrycznym hamulcem...

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja ostatnio wpadlem na swojego rodzaju oszustwo ukladu. Mam rozpieral na powietrze i zalaczam go cofajac tloczek jednoczesnie (wylaczony zaplon i aku) odkrecam odpowietrzalnik.

Pozniej po zlozeniu profilaktycznie odpowietrzam tylne (to wystarczy bo przeciez jesli cos sie zapowietrzylo to jedynie zaciski z tylu) zaciski oczywiscie cisnieniowo i heja banana jeszcze nic mi nie wyskoczylo na blacie nigdy i nic nie uszkodzilem a mialem okazje robic juz robote na 2012 S6 z ta skrzynia bezstopniowa.

Wspominam o niej bo wlasciciel dal sie przejechac hehehe i micha mi sie do dzis cieszy :D Mimo ze tam tylko 2.0 TDI 177koni bylo.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
W scenicu nie trzeba nic robić bo tam linka ciągnie ręczny natomiast w VW trzeba cofnąć nie tłoczek ale popychacz tłoczka, a w merolu to trzeba komputerem zdezaktywować SBP i po krzyku ;)

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
w vw nie trzeba wkrecic mowisz??:)
Po deaktywacji nalezy Panie;)

w vw nie trzeba wkrecic mowisz??:)
Po deaktywacji nalezy Panie;)

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
W VW trzeba wcisnąć tłoczek

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Chyba ja coś źle napisałem, kompem cofasz silniczek ręcznego a później tłoczek wciskasz ręcznie :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Reczny to tylko silownik w srodku, tloczek swoja droga trzeba wkrecic.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
trzeba uważać, bo byłem na szkoleniu praktycznym TRW gdzie testowaliśmy elektr. hamulec postojowy EPB i faktycznie najlepszym a często jedynym rozwiązaniem jest mini-komuputer do obsługi tego układu, bo robiąc cokolwiek na siłe można na prawde sporo namieszać, ponieważ elementy mechanizmu EPB to m.in. plastikowe elementy i tego typu surowiec, taki przynajmniej nam pokazywali :) a to przykład ich urządzenia do obsługi EPB

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
WCISNĄĆ tłoczek trzeba. to że on wkręca to nic nie znaczy z przodu też trzeba wkręcać??? Bo ja wkręcam.

P

PogotowieSamochodoweUK

A jak ty wkrecasz tloczki z przodu? Jestem ciekaw hehehe bo one maja otwor a nie frezy na blokady pinowe ;)

Do góry Bottom