arni_poznań
Zweryfikowany Mechanik
wczoraj obejrzałem ciekawy film na you tube na temat planowanego postarzania produktów i planowanego terminu ich żywotności:

troche z innej beczki ale przydatne... w Mercedesie z pompa SBC czyli elektryczna pompa hamulcowa jezeli nie zrobisz dezaktywacji SBC-ka to spokojnie klocki wymienisz itd...ale pozniej oczywiscie bedzie komunikat o niepoprawnym dzialaniu ukladu hamulcowego...w najgorszym przypadku uszkodzi sie pompe cisnienia... mielismy kiedys przypadek ze gebels w 211 na taxie sam wymienial klocki a potem przyjechal na lawecie po nie mial w ogole hamulca...tam caly czas w ukladzie jest cisnienie jezeli spowodujemy powrot tloczka bez neutralizacji cisnienia w ukladzie hamulcowym moze dojsc do rozszczelnienia "gruszki" wysokiego cisnienia...co powoduje cale SBC bezuzytecznym...
.
Mimo ze tam tylko 2.0 TDI 177koni bylo.sprawdza się ,działa.CDIF też ma tą funkcję i też sie sprawdza.korzystał ktoś z kts wymieniajac klocki z tyłu np w passacie z elektrycznym hamulcem...

natomiast w VW trzeba cofnąć nie tłoczek ale popychacz tłoczka,![]()

chciałes powiedziec wkrecasz ?Chyba ja coś źle napisałem, kompem cofasz silniczek ręcznego a później tłoczek wciskasz ręcznie![]()

a to przykład ich urządzenia do obsługi EPB