• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hamulec trw

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Jak myślicie ile można zrobić km na komplecie TRW? Mam pewne spostrzeżenia i jestem zaskoczony. Może ktoś się wypowie. Mam auto z przebiegiem po wymianie 130kkm i klocków jest +/- 50%. Tarcze z lekkimi zarysowaniami progi nie wyczuwalne. Auto robi dziennie 60km po wioskach. Jestem zaskoczony wynikiem.

carserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
20
Miasto
Bielsko- Biała
To pytanie bez odpowiedzi bo tutaj największe znaczenie ma kierowca i jego styl jazdy. Są ludzie którzy używają hamulca na każdym zakręcie i wtedy ciężko zrobić im nawet 20tys km a są też tacy "Eco" którzy nawet dojeżdżając do skrzyżowania starają się wytracać prędkość zeby hamować tylko w ostateczności

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Mam klienta co golfem 4 zrobił 100 tysięcy na przednich klockach :D jak stwierdziłem, że są cienkie to chyba 20-30 tysięcy na nich jeszcze zrobił

Burak

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Wieś
Fabryczny komplet TRW wymieniłem po około 60 tkm teraz mam nabite koło 90 tkm i do wymiany jeszcze czasu zostało. Zależy od kierowcy dużo ale to wiemy wszyscy.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Przy mojej jezdzie co bym nie założyl to jakieś 2-3 lata (15kkm rocznie) i śmietnik.

Skolmi

Początkujący
Punktów
1
Zgadza się. 120 tys. km i jeszcze 50% klocków, ale widać, że klocki i tarcza zużywają się po równo (tzn. tarcza zwyczajowego drugiego kompletu klocków nie wytrzyma). Mowa o TRW. Auto miejskie.

Prowitek

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Jaworzno
Również uważam jak carserwis, że to zależy od kierowcy. W tamtym roku miałem klienta rekordziste(W212), któremu robiłem klocki, tarcze przód ATE, wszystko sprawdzane/czyszczone/smarowane. Po 4 miesiącach i 13k km wrócił z komunikatem zużytych klocków i rzeczywiście tych klocków już prawie nie było. Tarcza w stanie idealnym, nie przypalona, bez rantu, bez bicia. Przez głowę mi nawet przeszło, że podmienił klocki ale jaki miałby w tym interes, przecież szybkiego ale równego zużycia klocków się nie reklamuje :)

Do góry Bottom