• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Handel samochodami 2023r.

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie. Od nowego roku planuje otworzyć działalność i zacząć handlować samochodami osobowymi przeważnie krajowymi, a najlepiej na początek maks do 10 tysięcy złotych, gdyż udało mi się już coś sprzedać bez firmy, i jestem zadowolony. Ponadto pracuje na pełnym etacie, więc będzie to bardziej kwestia dodatkowo zarobku, a co przyszłość przyniesie to się okaże.

Co do tego mam kilka pytań, dla kogoś mogą być głupie, dla mnie dość ważne.
Zależy mi na tym aby ktoś konkretnie wyjaśnił jak to działa, kwestia podatków, samego handlu, czy trzeba posiadać kasę fiskalną, jak wygląda spisywanie umów, gdy posiada się firmę, sprawy BDO, nie będzie to jakiś komis, tylko po prostu zakup maks dwóch aut, ich sprzedaż i tak kolejne, aby zachować ciągłość, wyczytałem gdzieś coś o jakimś podatku, który nakłada gmina na teren, ale co jeśli ja nie będę prowadził żadnego komisu, więc nie będę miał płaci, a będę trzymał u siebie na podwórku.

Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi, i pomoc.!
Pozdrowionka i dziękuję!

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1600
chłopie... skarbówka i pewność? :D

ja mam problem uzgodnić jedną, spójną, wersję: jak i ile zapłacić podatku. najprościej tłumacząc sprawy spadkowe, które w TEORII nie są opodatkowane. żeby zagmatwać to jestem cytuję "rezydentem podatkowym innego kraju".

dzwoniąc i pisząc do 2 urzędów skarbowych, posiłkując się ogólnopolską infolinia nie są mi w stanie udzielić konkretnej informacji czy mam zapłacić ryczałtem 8,5%, a może 17%, a może 19%, ba było powiedziane, żebym dla swietego spokoju oddał 23%.
teraz weselej, bo jak pytają mnie o meldunek, którego nie mam to głupieją i nie wiadomo który urząd ma nie rozliczać: opcje są trzy: ten który podlegałem ostatnio, ten który podlegała osoba zmarła lub 3 urząd skarbowy w warszawie :D

oczywiście każda rozmowa, email czy list kończy się, że ta udzielona informacja nie jest wiążącą i zależeć będzie od konkretnej interpretacji urzędnika.
a nawet jak i bym chciał zapłacić za konkretną interpretację i mieć to na piśmie, żeby się powołać to patrz wyżej

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Drugi, bo jak ty prowadzisz szemrane interesy w szarej strefie to się potem nie dziw, że skarbowy nie wie jak cię podliczyć...:D

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1600
Drugi, bo jak ty prowadzisz szemrane interesy w szarej strefie to się potem nie dziw, że skarbowy nie wie jak cię podliczyć...:D
szczerze?
spadek- mama umarła. miała trochę akcji firmy w której pracowała. całe 4 tysiące złotych. akcje biuro maklerskie łaskawie przepisało na mnie. sprzedałem je i teraz: akcje jako spadek są nieopodatkowane, ale sprzedaż akcji to już zysk i tu mam zapłacić podatek.
tylko kurna ile i gdzie...

co ciekawe: jakbym kupił te akcje normalnie to byłby koszt który można odliczyć na koniec, przy sprzedaży. a tak koszty zero i muszę zapłacić większy podatek, bo dostałem za darmo, niż jakbym kupił.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Oni rzadko kiedy wiedzą jak co rozliczać taki burdel mają w przepisach.
Zwykle na pytania o interpretacje odpowiadają "nie wiemy, okaże się w trakcie kontroli".

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
Panowie... Ja tu zacząłem temat handlu, wy mi piszecie o spadkach, nie udzielając żadnej konkretnej odpowiedzi na mój temat.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
:D

Te kuleczko śnieżna... rusz 4 litery i sobie podzwoń po odpowiednich miejscach.

gotowe to można zamówić żarcie z mc gówna.

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
Po to jest te forum, żeby chyba zapytać kogoś kto już w tym siedzi.

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
Chłopie... Ja nie potrzebuje żadnego biznes planu, tylko odpowiedzi na proste pytania, osób które już w tym siedzą.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
.
Tutaj również "żadna odpowiedź nie jest wiążąca", jak nie chcesz wpakować się w tarapaty to dzwoń do swoich "Miejscowych placówek" bo co region to inna interpretacja urzędnika.
Nie traktuj tego jako złośliwości- taka jest po prostu prawda- tym bardziej że większości osób na forum bardziej "wydaje się" niż wiedzą naprawdę.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
To jest właśnie biznes plan...

Skoro to takie proste pytania, to co to za problem ? :)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Znajdź księgową, która ogarnia handel i połowa pytań będzie ogarnięta.
Kupując na firmę zamiast swoich danych wpisujesz dane firmowe, sprzedając wystawiasz odpowiednio fakturę VAT lub VAT marża. Jak kupisz od firmy nie zapomnij zarobić odpisu notarialnego faktury zakupu, potrzebujesz oryginału do dokumentów a kupujący potrzebuje oryginału do rejestracji, taki paradoks

Rys00

Boss regionalny
Punktów
99
Hm.... dajesz klientowi fakture zakupu ???

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1600
nie zapomnij zarobić odpisu notarialnego faktury zakupu(....) potrzebujesz oryginału do dokumentów a kupujący potrzebuje oryginału do rejestracji, taki paradoks

"podobno" potwierdzona notarialnie kopia ma ważność oryginału. tylko teraz jest problem, jak to wytłumaczyć pani krysi z okienka

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
A temat kasy fiskalnej, bdo itd. Jest tu ktoś kto prowadzi swój własny handel?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
"podobno" potwierdzona notarialnie kopia ma ważność oryginału. tylko teraz jest problem, jak to wytłumaczyć pani krysi z okienka
Dokładnie, chyba 6 zł netto strona tylko trzeba tracić godzinę do najbliższej kancelarii, oczywiście wszystkie są w centrum i parkingu praktycznie nie ma. Na krysię dobrze działa żądanie wezwania przełożonego, nagle sobie przypomina, że notarialna może być.
Ja handluję, nie dużo, około 50 sztuk rocznie sprzedaję

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1600
Dokładnie, chyba 6 zł netto strona tylko trzeba tracić godzinę do najbliższej kancelarii, oczywiście wszystkie są w centrum i parkingu praktycznie nie ma. Na krysię dobrze działa żądanie wezwania przełożonego, nagle sobie przypomina, że notarialna może być.
Ja handluję, nie dużo, około 50 sztuk rocznie sprzedaję
a jak przełożony twierdzi to samo to co? przełożonego przełożonego wołać? :)
panie krysie i bożenki chyba za dużo się naoglądały programów o amerykańskich urzędnikach na granicy. Albo wklepie ci wizę i wpuści do stanów, albo nie. i jego decyzja jest nieodwołalna, i nie musi jej uzasadniać czy się tłumaczyć. więc bożenka chciałaby tak samo :D

Do góry Bottom