• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HDI / JTD nie odpala problem z podaniem paliwa

• Thread starter Henryk Piaseczno
  • Rozpoczęty
H

Henryk Piaseczno

Kumpel przyprowadzil mi auto, nie odpala,
nagle przestal palic, auto stalo jakiś czas nieużywane.
Zrobione ( nowe ) : zamontowana pompa niskiego ciśnienia ( i lutowane przewody napięcia do niej ) , wlane swieże paliwo, filtr paliwa, regulator ciśn.paliwa na pompie wys. ciśn., regulator ciśn.paliwa na listwie wys. ciśn., Rozrzad, sterownik pompy. Włożony inny sprawdzony Ecu z wgranym opgrogramowaniem z wylączoną ścieżką immobilizera. Sprawdzony wyłącznik ppoż.
Na plaku zagaduje

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Nie, mój młody robi pracę dyplomową i zastanawiam się czy go od ciebie nie kupić bo to wyjątkowy przypadek . oczywiście że życzę ci w końcu odpalenia tego słynnego jtd :)

H

Henryk Piaseczno

Rano odbieram czujnik walka rozrzadu, śmialbym sie sam ze siebie jakby to bylo to :) tyle roboty i kasy wywalone a tu czujniczek za 140 zl

H

Henryk Piaseczno

jak zaczynam mówić o Jtd to żona słuchawki zakłada :) i muzyki slucha ,ciekawe dlaczego ? :)

tak mi wpadło do glowy, gadalem z kumplem mechanikiem i mowil że pompa wys. ciśń. nie da paliwa jak zawór regulacji ciśnienia paliwa ( w pompie wys. ciśń ) nie zadziała. Ten zawór jest nowy ale......jak wymienialem pompe niskiego ciśnienia zdjąlem zbiornik paliwa zlewajac paliwo i na dnie bylo troche kleistej mazi ( wczesniej czyscilem zbiornik ), może ta maź zatkala ten zawór, dolalem do paliwa siuwaksu do glebokiego czyszczenia ukladów paliwa diesla paliwo zrobilo sie czerwonawe, jak zlalem to paliwo z Fiata do Peugeota Hdi to zawór na pompie wys.ciś. paliwa zacząl wariować - musialem zlać paliwo i oddać na odpał. Czy ktoś mial że siuwaksy dodatki do paliwa mogą zatkać pompe wysok. ciśnienia albo wtryski ?. Co tez zastanawiajace to ze pompa nisk.cisnienia paliwa chodzila przed tym siuwaksem, potem ( po dodaniu siuwaksu ) odmówila posluszenstwa - i niedawno wymieniona na nową. s-l1600 (1).jpg

Ostatnio edytowane przez moderatora:
H

Henryk Piaseczno

To nie będzie to :)
też mam male nadzieje :( ale chcę to wyeliminować. Czujnik wałka rozrządu zdjęty wygląda na oryginał - ma nr Fiata, wątpię by ktoś go wymieniał na oryginal, tutaj ( pewnie w u was też ) na ogól się jedzie po taniości

H

Henryk Piaseczno

Matti, Kurła jego mać. On na plaku nie chodzi....
Z tym plakiem to troche inaczej niz powinno być : 1. nie mam plaka, mam tzw. break cleaner czyli czysciwo do hamulcy, na dezydorant nie pali, na easy start lekko zagadał i się zamknął. Mechanior ( dobry ) znajomy mówi że nie zawsze sie da odpalić na break cleaner. Inny dobry mechanior ( znajomy ) mówi ze musi gadac na plaka nawet z wyjeta pompa paliwa - a jak nie gada to zlom. A ja pamietam jak robilem u Fiata i przyszla Alfa na lawecie ( diesel ), silnik zgasl klientowi i kaplica i myśmy ta Alfe potraktowali Break cleanerem a ona jak zaniemówila, i kumpel mechanior ( raczej doswiadczony ) mówi dajmy spokój to pewnie " ten " moduł to zawsze w tych alfach nawala. Czyli że nie zawsze musi zapalić na spreya

ruszcie główką bo zima idzie i to już będzie jego 4-ta zima na kołkach jak stoi :) :(

H

Henryk Piaseczno

Kompresja. Jeśli jest a na paka nie pali to egr. Jeśli zamknięty i nadal nie pali to znaczy ze nie dostaje powietrza albo nie ma gdzie oddać spalin. Innej możliwości nie widze.
Egr is nówka sztuka nieśmigana tj. jest markowy nówka i pracował ze 2h jak go odpalałem od 3 lat, chlodnica i rura egr zdejmowana i ladnie czyszczona, i zdjęta zaślepka z rury egr do kolektora ssącego bo jakiś pacan zaślepil. Kompresje zmierzę w tym tygodniu jak dojdzie zegar i może końcówkę adapter trza znaleźć - trzeba toto do starego adaptowanego wtrysku podlączyć

H

Henryk Piaseczno

Kompresja. Jeśli jest a na paka nie pali to egr. Jeśli zamknięty i nadal nie pali to znaczy ze nie dostaje powietrza albo nie ma gdzie oddać spalin. Innej możliwości nie widze.
Czyli jak nie odda spalin to nie zagada ? to może mi sąsiedzi kleju do rury wydechowej wpompowali ? :) mam tu na osiedlu taką jedną wariatkę

Ależ ty inwestujesz w to auto. Dyszel zamontuj i kunia se kup. Jest pewny progres w tej sprawie. Jeszcze nikt nie nazwal cie brzydko w tej edycji konkursu .
jedni inwestują w gorzałkę, ja inwestuję w auta, to moje hobby relaksuje sie , a kuń tu jest dla wyższych sfer, na weekendy jeżdzą, a ja wolę skromny być :), wystarczy stary fiat

H

Henryk Piaseczno

Mam pewne podejrzenia, że ona o Tobie myśli podobnie :)
to jest stara panna świrnieta baba, robi na noce, śpi w dzień, jak wyjezdza to kołki na ulicy stawia by jej pod domem nie zajęli miejsca. Kiedyś podjechal tutaj z urzedu komunikacji coś sprawdzał na tablecie pewnie czy podatek drogowy oplacony ( tu sie placi ) ale Fiat wyrejestrowany i stoi na prywatnym terenie to moga mi naskoczyć. A baba udaje ze mnie nie widzi, a ja jej :), pewnie to jej czary ze nie odpala, wyglada na stara czarownice na miotle

Dobra ładuj na lawetę i d mnie dawaj podpalimy ja obaj a Tomek kiełbaski podwiezie
jakbym mial w planach Jtd w Polsce mieć pewnie tak by bylo bardziej wydajnie :) na lawete wyslac i niech sie mechanik meczy ( mialem ten pomysl z kumplem mechanikiem tutaj ale nie ma czasu, odszedl z branzy, zalatany jest, kupil se nissana na prąd ). W kraju to ja Cytryna pomiatam. Ten Jtd to już sprawa honoru jest, i okazja fizycznie lapkami porobić bo teraz to ja na kompie przy biurku robię

A'propo regulatora ciśn. paliwa na pompie wys. ciśń. ( na zdjęciu powyżej ) to kilkakrotnie robiłem skanerem test na regulator ciśnienia paliwa i wygląda że jest Ok. to jest klika jak robię test skanerem.
2-ga rzecz, czy to normalne ze jak wylacze stacyjke to jeszcze jakis czas ( pare minut ) klika czasem przekaznik pompy niskiego cisnienia ? - jest wsadzony nowy

Do góry Bottom