• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HDI / JTD nie odpala problem z podaniem paliwa

• Thread starter Henryk Piaseczno
  • Rozpoczęty
H

Henryk Piaseczno

Kumpel przyprowadzil mi auto, nie odpala,
nagle przestal palic, auto stalo jakiś czas nieużywane.
Zrobione ( nowe ) : zamontowana pompa niskiego ciśnienia ( i lutowane przewody napięcia do niej ) , wlane swieże paliwo, filtr paliwa, regulator ciśn.paliwa na pompie wys. ciśn., regulator ciśn.paliwa na listwie wys. ciśn., Rozrzad, sterownik pompy. Włożony inny sprawdzony Ecu z wgranym opgrogramowaniem z wylączoną ścieżką immobilizera. Sprawdzony wyłącznik ppoż.
Na plaku zagaduje

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Zapytam z ciekawości. Jak tlumaczy sie klientowi wymiane czegoś i dalej kicha?

Hdi i jtd?

A wtryski sprawdzales na maszynie?

H

Henryk Piaseczno

To nie jest klient, to kumpel, robię mu grzecznościowo. Nie naprawiam aut zawodowo za kasę.
Błedów na Ecu nie ma, tj. są 2 ale nie powinny mieć wpływu na odpalenie.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Jakie cisnienie przy kreceniu?

Poluzuj nakretki przy wtryskach i popatrz czy cos leci. Trzeba oglupic sterownik ze ma cisnienie ma listwie.

H

Henryk Piaseczno

Jak skanuje to pokazuje ( na kreconym rozruszniku ) ze pompa paliwa jest wylaczona. Dziś sprwadze jak jest z podawaniem paliwa na filtr paliwa, moze przewód paliwa jest zapchany i nie ma ciśnienia paliwa ( wstępnego ) ?. W innym aucie mialem już zapchany przewód paliwa ze zbiornika paliwa do filtra paliwa. Czytałem, żeby pompa wys.ciśn. zaczela działać musi być cisń. paliwa w systemie z pompy nisk. ciśń. podawane na filtr paliwa.
Czy jakby padl immobilizer to ma prawo wylączyć pompę wys. ciśn. jak Ecu ma wyłączoną ścieżkę immobilizera ?

Oddać do mechanika nie będzie taniej, trzeba by zawieżć na lawecie na 2-gi koniec warszawy do speca, i tak możliwe że koszt będzie wyższy niż wartość auta

H

Henryk Piaseczno

Dzięki Mario, ale nie szukam dobrego speca, szukam porady gdzie jeszcze mogę spojrzeć by zdiagnozować problem, i zrobić sam.

H

Henryk Piaseczno

Tak, Fiat dostawczy. Znam ludzi z 5-ciu którzy też mają wiedzę, ale nikt nie wie co może być na pewno. Jestem tutaj by podpytać, może ktoś mial ten kontretny problem z takim autem. Co utrudnia sprawę, to nie wiem kto w nim grzebał wcześniej. Są ślady ktoś rzeżbil wcześniej.
Co może wprowadzić na ślad, zostal dodany mocny dodatek czyszczący do paliwa, może on coś zakleił np. w pompie wys. ciśn.?, Jak zlalem paliwo ze zbiornika to na dole była trochę lekko klejącego się syfu. To cale zlane paliwo poszło do spalenia, jak wlalem do innego auta to ecu zwariowal i nie otwieral całkowicie zaworu na pompie wys. ciśnienia.

H

Henryk Piaseczno

10 sekund na plaku i powinien chodzić. Jak nie, to sprawdzenie wtryskiwacza na wale miedzeszyńskim 50zł. sztuka.

Czyli jakby wtryski były zblokowane, to dają cynk na pompę wys. ciśn by nie pompowała ? Dlaczego pompa jest wyłączona jak kręcę rozrusznikiem ?

Do góry Bottom