• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HDI / JTD nie odpala problem z podaniem paliwa

• Thread starter Henryk Piaseczno
  • Rozpoczęty
H

Henryk Piaseczno

Kumpel przyprowadzil mi auto, nie odpala,
nagle przestal palic, auto stalo jakiś czas nieużywane.
Zrobione ( nowe ) : zamontowana pompa niskiego ciśnienia ( i lutowane przewody napięcia do niej ) , wlane swieże paliwo, filtr paliwa, regulator ciśn.paliwa na pompie wys. ciśn., regulator ciśn.paliwa na listwie wys. ciśn., Rozrzad, sterownik pompy. Włożony inny sprawdzony Ecu z wgranym opgrogramowaniem z wylączoną ścieżką immobilizera. Sprawdzony wyłącznik ppoż.
Na plaku zagaduje

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
ale za wskazówki ktore okażą się trafne dklaczego nie pali
Bo nie dostaje paliwa.

Podaję nr konta: 82.... Hehe

Ta sama historia co opisywał Matti. Auto nie pali, nie daje paliwa, stawiał na komputer, ale go sprawdził i nic nie dało a wysyłać miał go do poznania do profesjonalisty a nie do garażowca.....

Ostatnia edycja:
H

Henryk Piaseczno

Poszedłbym w kierunku immo, wiem że ponoć zrobione na offa ale miałem kilka przypadków, że pętla nie była wypięta i poczytał klucz włożony w stacyjkę.

wgrywali oprogramowanie w Moto Rataj w Poznaniu, dziś nawet tam dzwoniłem i zarzekali się że wypieli ścieżki immo. Ale taki mam plan na dziś, sprawdzić ecu w firmie ( inna niż w Poznaniu ) jak będą w stanie zrobićpełen test, to wysłać Ecu jeszcze raz do Poznania gdzie wgrywali software niech się upewnią. Kodowanie immo pod nową tzw. skrzynkę auto musi jechać do autoryzowanego serwisu na wgranie oprogramowania oryginal

Bo nie dostaje paliwa.

Podaję nr konta: 82.... Hehe

Ta sama historia co opisywał Matti. Auto nie pali, nie daje paliwa, stawiał na komputer, ale go sprawdził i nic nie dało......
Nie znam historii Matti, Może to samo auto ? Kumpel kupil niedawno od jakiegoś gościa. Ja nie stawiam na komputer ani na nic, pytam was co może być. Znam objawy co go boli, w listwie nie ma co nawalić, pompa ładnie dawała ciśnienie. Pompa w zbiorniku nowa. Co jeszcze ? wtryski ? - wyjąć je to godzina, tylko po co ? jak nie dostają ciśnienia z pompy ?

500zl czeka na wypłatę. Jak nie zrobie do końca Maja, możliwe auto pójdzie na części

Ostatnio edytowane przez moderatora:
H

Henryk Piaseczno

Brakuje gdzieś zasilania?

Matti też mówił, że jak nie naprawi to na żyletki pójdzie :p
Może być że pompa wys. ciśń. ma masę ? masą jest silnik ? czyli masa silnika nie styka ?

Co ty z tym Matti ?, jest 500 stów do zarobienia, trzeba makówką potrząsnąć tylko

Musisz tęsknić za tym Matti chyba ? :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Sprawdź, czy zasilania dochodzą do czujników i pompy wstępnej na początek. Jeśli pompa wstępną robi to powinno paliwo przez filtr się przelać. Jeśli tak jest, to idź dalej.

H

Henryk Piaseczno

Sprawdź, czy zasilania dochodzą do czujników i pompy wstępnej na początek. Jeśli pompa wstępną robi to powinno paliwo przez filtr się przelać. Jeśli tak jest, to idź dalej.

Sprawdzone, ( nowa ) pompa wstępna ( właśnie co założona ) dostanie zasilanie, byly robione porządnie kable, dochodzi prąd jak powinien, i wypluwa paliwo na filtr paliwa jak ta lala. Poszedłem dalej, rurki odlączone od filtra paliwa ( jest ich parę bo ma podgrzewacz paliwa pomiędzy filtrem a pompą wys. ciś. ) i przedmuchane - nic nie blokuje.

Ja go podpalę ( tego Jtd ) jak nie odpali :)

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
sprawdzone skanerem i komunikat że pompa wylączona, to co i jak mam sprawdzić ? podłączyć skaner do wentyla w kole ? :)
Sprawdzone, ( nowa ) pompa wstępna ( właśnie co założona ) dostanie zasilanie, byly robione porządnie kable, dochodzi prąd jak powinien, i wypluwa paliwo na filtr paliwa jak ta lala. Poszedłem dalej, rurki odlączone od filtra paliwa ( jest ich parę bo ma podgrzewacz paliwa pomiędzy filtrem a pompą wys. ciś. ) i przedmuchane - nic nie blokuje.

Ja go podpalę ( tego Jtd ) jak nie odpali :)
Przestrzel kable od czujników ciśnienia do stera .

H

Henryk Piaseczno

Przestrzel kable od czujników ciśnienia do stera .
Czujnik ciśnienia na pompie sprawdzony skanerem, nic nie wyszło że coś nie tak.
Chodzi Ci o czujnik ciśń. na listwie ? czy może coś jest z prądem ( zdejmowałem końcówkę parę razy - psikałem sprayem do elektryki ), mam naklóć iglą i sprawdzić miernikiem czy dochodzi prąd ?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Przewody na filtrze nie zamienione. Zasilanie do czujnika na pompie i na listwie jest. Zasilanie na wtryski jest. Wtryski na przelew nie leja. Kompresja jest. Pozwolenie na start jest. Rozrząd jest. Błąd "pompa zablokowana", co to jest za błąd? Immo ok, Na plaku chodzi, egr ok... Co jeszcze pozostaje?

H

Henryk Piaseczno

Przewody na filtrze nie zamienione. Zasilanie do czujnika na pompie i na listwie jest. Zasilanie na wtryski jest. Wtryski na przelew nie leja. Kompresja jest. Pozwolenie na start jest. Rozrząd jest. Błąd "pompa zablokowana", co to jest za błąd? Immo ok, Na plaku chodzi, egr ok... Co jeszcze pozostaje?

Przewodów na filtrze nie ma jak zamienić, są twarde musiałbym je złamać chyba. Czujnik na pompie sprawdzony skanerem ale moge naklóć i sprawdzić napięcie, to samo naklóc sprawdzić napięcie na listwie. Wtryski sprawdzę na przelew. Kompresja musialbym zdjąć wtryski, ale jak robilem rozrząd ( nowy ) to obrócić koło na pompie było ciężko ( kompresja jak cholera, przebieg jest niski jak na rocznik ) . Jak sprawdzić pozwolenie na start ? . Rozrząd nowy i chodził już na nim ( przecież się nie przestawił sam ? ). Czy immo OK. ? lampka immo się pali jak wyjąć kluczyk. Egr jest nowy i caly uklad Egr był myty i ładnie chodził.

jebnął wałek pompy?
ot tak, se był i se j..bnął bez ostrzeżenia ?

Żeby to sprawdził ,normalnie matizzłotarączką mi się odbija:)
Nie wiem o kogo chodzi ? coś wam chyba dał się we znaki że go pamiętacie

Ostatnio edytowane przez moderatora:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Co ma koło pompy do kompresji? Klin na kółku wałka się obcina. Widzi obroty podczas rozruchu? Sprawdź zasilania w kostkach czujników. Jak odepniesz kostkę od regulatora na listwie, wtedy ciśnienie będzie takie jakie zrobi pompa.

Do góry Bottom