• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HDI / JTD nie odpala problem z podaniem paliwa

• Thread starter Henryk Piaseczno
  • Rozpoczęty
H

Henryk Piaseczno

Kumpel przyprowadzil mi auto, nie odpala,
nagle przestal palic, auto stalo jakiś czas nieużywane.
Zrobione ( nowe ) : zamontowana pompa niskiego ciśnienia ( i lutowane przewody napięcia do niej ) , wlane swieże paliwo, filtr paliwa, regulator ciśn.paliwa na pompie wys. ciśn., regulator ciśn.paliwa na listwie wys. ciśn., Rozrzad, sterownik pompy. Włożony inny sprawdzony Ecu z wgranym opgrogramowaniem z wylączoną ścieżką immobilizera. Sprawdzony wyłącznik ppoż.
Na plaku zagaduje

H

Henryk Piaseczno

Co ma koło pompy do kompresji? Klin na kółku wałka się obcina. Widzi obroty podczas rozruchu? Sprawdź zasilania w kostkach czujników. Jak odepniesz kostkę od regulatora na listwie, wtedy ciśnienie będzie takie jakie zrobi pompa.
OK. zrobię z kostkami i dam znać.
Obroty nie pamiętam, sprawdzę jeszcze raz skanerem

H

Henryk Piaseczno

Dziwnym trafem taka sama usterka i styl pisania...

Ja nie robię porządnie, a styl pisania ? O co chodzi z ignoruj ? Chyba szukacie jakiegoś fantomasa.
Idę pogrzebię w nim lepiej, nim mnie fantomasem nazwiecie :)

????
To i mase innych głupot żeś napisał Henryk
Mechanik mi dziś mówił, bym sprawdził czy wtryski nie leją, czyli nie puszczają z powrotów jak kręcę silnikiem

Jaki masz skaner?

Dejot, Ale już ignoruj nie wciska.

Matti też robił porządne.
skaner amatorski mam chyba, żaden wypas

To na razie

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Matko boska. To fiat. To multiecuskan mu pasuje. Przy kręceniu rozrusznikiem mało ci pójdzie przelewami. Zobacz czy wtryski dostają zasilanie plus stały a potem czy wysterowane sa masami. Proste jak jeb..nie baby.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Przy kręceniu rozrusznikiem mało ci pójdzie przelewami.
od tego jest plack. a jak leją tak że nie odpala, to nawet kręcąc rozrusznikiem będzie widać.

jeśli to nie jest matti, to w tym aucie nic nie jest sprawdzone. tylko skaner i skaner.....

co pójdzie jak pompa "wyłączona" cokolwiek to znaczy

pokaż mi taki błąd? pierwsze słyszę. nic nie sprawdzone....

H

Henryk Piaseczno

OK. Chłopaki będę pisał szczerze, bo za dużo gdybania.

Matti czy kto tam to koleś który sprzedał mi ( a w zasadzie dał ) brykę, znam go od małego, trochę nerwus gościu ale ogólnie jest OK.

H

Henryk Piaseczno

Skaner mam raczej dobry, nie wiem co to multiskan, to ogólny skaner dla mechaników obrabia wszystkie marki

H

Henryk Piaseczno

Plaka nie używałem, tylko easy start który może rozje...bać silnik a dokladnie przestawić wałki rozrządu ( są ponoć wciskane na gorąco ), by sprawdzić czy to nie to trzeba by sprawdzić kompresję, i zrobię to jak będę musiał ( wtedy wtryski pójdą na stół do sprawdzenia )

Porobilem pomiary skanerem i podaję

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
O już jesteś po drugim na druga nóżkę bo z sensem zaczynasz gadać. A mówią ze dzentelmen nie pije po 13 stej

H

Henryk Piaseczno

Jak kręcę silnikiem na na odłączonym czujniku ciśn.paliwa ( tym na pompie paliwa ) pokazuje :
obroty ok. 200 , waha sie 194 do 226, ciśn. paliwa 1 bar ( i max jest 1 bar ), ciśn.paliwa 40% ( max 40% ), wtryski 79V ( max 79 V ), dawka paliwa 42,4mm3 ( max tak samo ), dawka paliwa na żądanie/zamówienie czy jak się to nazywa 59 ( max 59 ).

A teraz co ciekawe, na 2-gi pomiar
odlączylem czujnik ciśn.paliwa ten na listwie

Do góry Bottom