• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HDI / JTD nie odpala problem z podaniem paliwa

• Thread starter Henryk Piaseczno
  • Rozpoczęty
H

Henryk Piaseczno

Kumpel przyprowadzil mi auto, nie odpala,
nagle przestal palic, auto stalo jakiś czas nieużywane.
Zrobione ( nowe ) : zamontowana pompa niskiego ciśnienia ( i lutowane przewody napięcia do niej ) , wlane swieże paliwo, filtr paliwa, regulator ciśn.paliwa na pompie wys. ciśn., regulator ciśn.paliwa na listwie wys. ciśn., Rozrzad, sterownik pompy. Włożony inny sprawdzony Ecu z wgranym opgrogramowaniem z wylączoną ścieżką immobilizera. Sprawdzony wyłącznik ppoż.
Na plaku zagaduje

H

Henryk Piaseczno

przy odlączonym czujniku ciśn.paliwa na listwie wys.ciśn ciśnienie paliwa jest 393 bar ( max 393 bar ), i 23% ( max tak samo )

Matko boska. To fiat. To multiecuskan mu pasuje. Przy kręceniu rozrusznikiem mało ci pójdzie przelewami. Zobacz czy wtryski dostają zasilanie plus stały a potem czy wysterowane sa masami. Proste jak jeb..nie baby.

Vagers, jak zmierzyć napięcie na wtryskach ? napisz jak chlopu na miedzy

Ty masz piezo?
Vagers, co to jest piezo ?, napisz jak chlopu na miedzy

H

Henryk Piaseczno

Czujnik na pompie czy o regulatorze piszesz?
Vagers, mam na myśli regulator ciśn.paliwa. Z tego co wiem to są dwa, jeden na pompie, drugi na listwie

393bary przy kręceniu bez czujnika na listwie?
Vagers , tak. skaner pokazuje 393 bar na wypiętym czujniku na listwie

jest czy pokazuje? pokręć na odpiętym i odkręć przewód na wtrysku.
Toomi, mam odkręcić przewód na wtrysku, calkowicie zdjąć czy poluzować nakrętkę ? przy wtrysku, czy przy listwie ? A jak mi pierd...nie po oczach te 393 bary ?

Jakie ty masz tam wtryski? To piezo ze 79volt?

Co pisze na wtryskach?
Vagers, nie wiem jakie spojrzę i jak się da wypatrzeć to powiem

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Te 393 bary to dwie krople wyskoczą. Dla mnie to problem z wtryskami. Do takich zabaw potrzeba sprzetu niestety: oscyloskop, emulator CR, tester wtryskiwaczy z generatorem i takie tam bzdety. Miernik za 12zl bez tru rms nie pomoże. Wbij sie iglami w kostke wtrysku i melduj co.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
I trzezwy jestem. Grozby karalne dostalem od żony jak sie napompuje. Ale z rana było coś

Głupotą bylo by swoja potluc i se podwyzke OC sprawić

H

Henryk Piaseczno

Podpiąłem miernik napięcia do kostek wtrysków ( wyjętych z wtrysków ) na razie do dwóch, 1-sza i 2-ga od lewej. Na wlączonym zaplonie, ale na nie kręconym silniku coś tam pokazuje, jakieś małe napięcia jak ustawię przelącznik na 2V. czy mam te pomiary rozumiem robić na wlączonej kostce do wtrysku ? na kręconym silniku ? czy tylko na wlączonym zapłonie ?

jest czy pokazuje? pokręć na odpiętym i odkręć przewód na wtrysku.
Toomi, mam odlączyć przewód paliwa na wtrysku calkowicie ? przy wtrysku ? czy przy listwie ? i zakręcić silnikiem i zobaczyć ile barów pokazuje ? czujnik ciśn.paliwa na listwie ma być wtedy wypięty ??? !

Jakie ty masz tam wtryski? To piezo ze 79volt?

Co pisze na wtryskach?
na wtryskach nic nie pisze, mogę dać fotkę wtrysku jak coś to da

Do góry Bottom