• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Huczenie skrzyni m32 na szóstym biegu

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Siemanko, potrzebuję porady ze skrzynią M32 - huczała na postoju, po wciśnięciu sprzęgła cisza. Demontaż i wymiana wszystkich łożysk. Po montażu cisza oprócz 6 biegu. Jak sądzicie, czy problemem będzie koło zębate 6 biegu czy raczej zbyt ciasne spasowanie ?
Jak koło to wystarczy tylko je wymienić, czy z doświadczenia może ktoś podpowiedzieć że to zbyt długo nie pośmiga i trzeba też zmienić koło zębate współpracujące z szóstym biegiem ?
Nie regulowałem żadnych luzów, dałem te same podkładki pod łożyska, jeżeli to może być problem, ma ktoś jakiś poradnik jak to poprawnie ustawić ?
A może ktoś ma inny pomysł ?
Zdjęcia :

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Też bym wymienił koło, tu masz poradnik w sprawie innej awari ale te same składanie

Załączniki

• FM skrzynia m32.pdf
    194,8 KB · Wyświetleń: 11

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Wymiana obu zębatek 6-go biegu załatwiła sprawę, dzięki za pomoc !

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
Zapytam przy okazji
W którym roku poprawili ta skrzynię?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
14 wzwyż i poprawa polega na zmianie średnicy lozysk a w rzeczywistości dalej się sypia

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Miałem klienta co w z17dtr miał 400 i przyjechał bo 3 jak się zagrzała nie szło wyciągnąć, co ciekawe na zimnym biegi chodziły. Mówił że jedynie co zrobił to wymian oleju na fuchs

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
W Zafirze też kiedyś miałem podobny przypadek, że co jakiś czas był problem z wrzucaniem biegów. Była "zregenerowana" skrzynia, nowy komplecik sprzęgła, nawet pompa sprzęgła nowa. A pomogła zmiana oleju z nowego na nowy.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
W Zafirze też kiedyś miałem podobny przypadek, że co jakiś czas był problem z wrzucaniem biegów. Była "zregenerowana" skrzynia, nowy komplecik sprzęgła, nawet pompa sprzęgła nowa. A pomogła zmiana oleju z nowego na nowy.

do tego nalać trochę więcej oleju niż pokazuję korek.

Do góry Bottom