• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Huczy (wyje) - łożyska, przeguby, dyferencjał?

Andrzej m.

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witajcie,
Citroen C5 2009 (150tys), przy 60km/h zaczyna cicho huczeć/wyć, przy 70 jest już wyraźnie słyszalne przy 90 zaczyna cichnąć, przy 120 właściwie już nie słychać. Dźwięk dobiega z okolic silnika lub przedniego zawieszenia (cholera wie, dźwięk idzie po konstrukcji, ciężko wyczuć)
- częstotliwość dźwięku wzrasta wraz z prędkością
- huczy/wyje niezależnie od wrzuconego biegu 3,4,5- dźwięk zależy od prędkości na kołach, nie od obrotów silnika
- huczy/wyje pod obciążeniem, przy wysprzęglonym silniku dźwięk praktycznie zanika, jest może minimalnie słyszalny
- przy hamowaniu silnikiem huczy/wyje trochę ciszej
- w czasie jazdy lekkim slalomem dźwięk się nie zmienia
- poniżej 60km/h wszystko jest Ok
- poza tym nic nie puka, nie stuka, nie chrupie i nie trzeszczy

Huczenie/wycie nie jest bardzo głośnie ale denerwuje.
Gdyby nie to, że przy wysprzęgleniu silnika dźwięk zanika, to stawiałbym na łożysko w kole. Czy uszkodzone łożysko może dawać o sobie znać przy obciążeniu i cichnąć przy wysprzęglaniu silnika?
Auta praktycznie nie znam, mam je od kilku dni i nie potrafię powiedzieć czy wycie się ostatnio nasiliło. Większość czasu jechałem po autostradach, przy wysokich prędkościach problemu nie zauważyłem.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
sprawdzić olej w skrzyni biegów, lub łożysko półosi tej dłuższej,w najgorszym wypadku siadają łożyska w skżyni

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
C5 ze skrzynia 5 czy 6 biegow, jaki silnik, ew vin zeby sprawdzic jaka skrzynia. Jak 5 biegow to be4 i mozliwe ze skonczylysie lozyska pod 5tka. Najszybciej jednak bedzie sprawdzic slalomem lozyska w kolach i lozysko na polosi plus olej jak napisal Romys.

Andrzej m.

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Skrzynia 6 biegowa manual, 2.0HDI 140KM. Huczy/wyje tak samo na 3, 4, 5 czy 6. Przy czym przy zmianie biegu dźwięk się nie zmienia, np.
- 4 bieg 70km/h, sprzęgło - dźwięk cichnie, 5 bieg i dźwięk pojawia identyczny dźwięk jak przed momentem. Dźwięk będzie taki sam przy 3 czy 6 (na dwójce nie sprawdzałem, bo przy 70 to juź trochę silnik wyje). Wysokość i głośność zmieni się przy zmianie prędkości na kołach (nie zależy od obrotów i załączonego biegu). Przy slalomie zmiany dźwięku nie zaobserwowałem ale sprawdzę jeszcze raz.

Dziękuję za rady

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Łozysko ataku, skrzynia ml6, w zasadzie wymien na druga bo naprawe masz w cenie uzywanej skrzynki:)

Kamay

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tychy
Witam
Na początek mój C5 z 2011r silnik 2.0Hdi 163km ze skrzynię manualną 6 biegową ok 185tys przebiegu
Mam taki sam objaw jak Wy , tzn coś wyje w okolicach 70 km/h na biegach 3,4,5,6. Na 1 i 2 nie sprawdzałem (70 km/h :) ).
Tak jak pisał Andrzej M. wycie nie zależy od prędkości obrotowej silnika ale od prędkości jazdy. Po naciśnięciu sprzęgła (jazda na luzie) wycie zanika
Tak jak tu napisane stawiałem na skrzynie (łożyska w skrzyni), no i je wymieniłem, wszystkie, wraz z mechanizmem różnicowym.
Niestety nadal wyje, nie wiem czy skrzynia czy coś innego.
Strasznie to denerwujące, a jeszcze bardziej fakt że nie umiem znaleźć przyczyny.
Może komuś się udało zdiagnozować

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom