• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai Accent - EasyJet instalacja gazowa nie włącza się

Tagir

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzień dobry,
Mam instalację sekwencyjną EasyJet z 2004 roku i działała tak jak należy do momentu aż samochód zostawiłem 10 dni na lotnisku, stało w mrozie na zewnątrz, padł akumulator wyszło przebicie na kablach do świec.

Wymieniłem świece (3 z 4 - na 4tej złamał mi sie klucz tak się sparzyła) wymieniłem kable, próbowałem odpalić na kable nie udało się więc naładowałem akumulator. ODPALIŁ ale pojawił się kolejny problem przełącznik od gazu przestał się świecić i teraz nie mogę przełączyć na gaz.
Kontrolki się świecą od gazu jak zgaszę silnik lub przełączę do momentu odblokowania kierownicy, jak przekręcam do kontrolek, diody z przełącznika gasną na amen, jak wyłączę silnik to diody znowu się świecą (mrugają)

Sprawdziłem bezpieczniki przy sterownikach od gazu i te samochodowe wszystkie mają się dobrze.

Informacje dodatkowe wartościowe lub nie:
-Jak podłączałem akumulator na nowo, co chwila włączał się alarm.
-Jak jeszcze nie miałem naładowanego akumulatora i odpalałem na kable diody świeciły się normalnie w każdej fazie rozruchu.

Proszę gdzie coś jeszcze mogę sprawdzić?

tech204

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Warszawa
Zacznij od przeczyszczenia styków przy akumulatorze i w gniazdach bezpieczników tej instalacji , gdzieś Ci znika napięcie pod obciążeniem. Jak to nie pomoże to zapraszam do siebie na wymianę na coś współczesnego, kilkanaście lat na wiązkę to wystarczający czas aby zarobiła na następną elektronikę:)

Tagir

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Po 24h wyskoczył inny problem.
Znowu mi rozładowało akumulator. I nie wiem co może być przyczyną zwarcie gdzieś na innej instalacji? np alarmu?
Czy po prostu akumulator już do wymiany.
Akumulator się nie grzeje podczas ładowania więc elektrody ma raczej ok.

Do góry Bottom