• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai Accent II odpala dobrze tylko na gazie

arqn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Na wstępie zaznaczam, że są podobne tematy na temat problemów odpalania na benzynie, lecz tu jest wyjątek, z którym się nie spotkałem.

Auto Hyundai Accent II LC 1.3 2000r.

Witam, mam problem z odpalaniem na benzynie po nocy lub po kilkugodzinnym postoju, mianowicie odpala po 7 - 9 krótkim kręceniu. Nie ma opcji żeby odpalił jak długo kręcę bo mogę tak aż ako padnie a i tak nie odpali. Krótkie "sekundówki", za 3-4 razem już słychać jak by chciał, coś tam załapuje, a za 7-9 przekręceniem, odpala. Jak jest rozgrzany to odpala na dotyk.
Mam sekwencyjną instalację gazową STAG. Awaryjnie na gazie odpala pięknie za każdym razem czy zimny czy ciepły. Wyżej pisałem o wyjątku; otóż gdy odpale awaryjnie na gazie, mogę go zgasić i odpalić na benzynie na dotyk nawet jak jeszcze nie zdążył się rozgrzać. Tzn wystarczy go tylko na chwileczkę odpalić na gazie i już odpala na dotyk na benzynie.
Cztery warsztaty rozkładają ręce.
Wymieniona listwa z wtryskami na inną używaną, wymieniona pompa paliwa na nową, pomimo że starą było słychać; wymienione świece oraz przepływomierz. Mechanicy się poddają.
Pomóżcie proszę co jeszcze mam sprawdzić i jakim sposobem bo za chwilę będę musiał rozrusznik wymieniać od tego kręcenia... Słyszałem o regulatorze ciśnienia paliwa.. może to? A może filtr paliwa? Sęk w tym że jak auto już odpali w końcu na benzynie, to pierwsze 3-4 wciśnięcia gazu powodują jego dławienie. Później już jest pięknie i przyspiesza, wyprzedza bez żadnych szarpań.

danielf

Początkujący
Punktów
0
Przy tych trudnościach z odpaleniem na zimnym jaki masz stan benzyny w zbiorniku bo jak poniżej pół baku to może być winny pochłaniacz par paliwa. Miałem identyczny problem w Pandzie później musiałem lać benzyny na 3/4 i było ok. Po wymianie pochłaniacza jest nawet rezerwa i pali jak trzeba. Zalej więcej paliwa na 3/4 lub na maxa i spróbuj. Pochłaniacz par paliwa starcza na 15 lat lub 240000 km a po roczniku twojego auta jest już na niego pora.

arqn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Z tym pochlaniaczem moze i to... Bo mialem sytuacje ze wiecej niz pol baku i odpalil... To bylo jakis msc temu.
Marek_S co masz na mysli piszac "korekty"?

Do góry Bottom