• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai i30 2015r. 1.6 - auto ciągnie na bok

buffu

Nowy
Punktów
1
Miasto
Przysucha
Auto na nawet niewielkiej nierówności życie trochę swoim życie. Kierownica ściąga raz w lewo raz w prawo. Nieraz jak jest niewielki przechył na jezdni na bok to auto od razu ciągnie w bok. Sprawdzałem zbieżność , byłem na stacji diagnostycznej, również felgi i opony sprawdzałem i wszystko jest dobrze. Ktoś wie gdzie szukać problemu? Kierownica dość mocno ciągnie na bok i aż opór stawia. Zmieniłem felgi oraz opony teraz na zime i zupelnie inna jazda. Auto trzyma sie dobrze drogi, raz na jakis czas jedynie cos sie dziwnego odczuje.

Felgi lato oryginalne od hyundai tucson. Opony falken ziex ze310 ecorun rozmiar 16(nowe z oponeo).
Felgi zima stalowki, opony hankook winter rs2 r15.

Sprawdzane byly felgi letnie i sa proste, opony rowniez nie wykazuja zadnych oznak.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Najprościej to geometrię zrobić i wizualnie przepatrzeć szpary w aucie, jakieś śruby itp. - w sensie: poszukać, czy czasem ktoś tego auta już wcześniej nie składał jak zestaw LEGO. No i generalnie dość często jest tak, że modele opon projektowane na niskie opory toczenia i oszczędności na paliwie nie są najlepsze w prowadzeniu. No i może też te gumy są już stare po prostu, chociaż zdarzyło mi się jeździć Polonezem na 20-letnich Dębicach po świeżym śniegu i o dziwo nie miał tendencji do wylatywania do rowu.

buffu

Nowy
Punktów
1
Miasto
Przysucha
Skoro po zmianie opon problem ustal to chyba wiesz gdzie szukać?
No dobra, ale w takim wypadku co moze byc nie tak z oponami? Zakupione byly nowe na oponeo, felgi sprawdzane i sa proste. To wina modelu opony ze tak sie zachowuje? Czytajac komenatrze pod modelem "falken ziex ze310 ecorun" ktory zakupilem nie bylo zadnych niegatywnych informacji.
Automatyczne połączenie postów:

Najprościej to geometrię zrobić i wizualnie przepatrzeć szpary w aucie, jakieś śruby itp. - w sensie: poszukać, czy czasem ktoś tego auta już wcześniej nie składał jak zestaw LEGO. No i generalnie dość często jest tak, że modele opon projektowane na niskie opory toczenia i oszczędności na paliwie nie są najlepsze w prowadzeniu. No i może też te gumy są już stare po prostu, chociaż zdarzyło mi się jeździć Polonezem na 20-letnich Dębicach po świeżym śniegu i o dziwo nie miał tendencji do wylatywania do rowu.
Wiesz co oponki kupilem na lato nowki z oponeo, nie sa to jakies stare, 23r produkcji. Sam nie wiem gdzie dalej szukac prolbemu

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Sytuacja z wczoraj. 4 nowe Zetexy (klient dostarczył) + pełna geometria i auto ściąga na lewo. Założone 2 Firestone na przód i po problemie

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
...ale mówisz, że Zetexy takie ch. . Właśnie zainwestowałem w tę markę. Rozwijają się, to raczej nie zależy im na lipie? Dziwna sprawa.

Założone 2 Firestone na przód i po problemie
Może zakładacz, coś po piwie był ;)

A zakładacz przekładał może te Zetexy lewa na prawo i z przodu na tył po przekątnej, czy mu się zapomniało ;)

Czy te Firestone zakładacz, akurat miał na stanie/zapleczu i wziął prowizję od tego ;)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A zakładacz przekładał może te Zetexy lewa na prawo i z przodu na tył po przekątnej, czy mu się zapomniało ;)
Nie będę się srał jak to nówki.
Czy te Firestone zakładacz, akurat miał na stanie/zapleczu i wziął prowizję od tego ;)
Oczywiście, że były na stanie i oczywiście poinformowaliśmy klienta w czym jest problem, a co zrobi klient to mnie to gila. Opony wróciły na regal po przejechaniu 500m i tyle.
I wiem, że będziesz się srał, że w takim razie są już używane itp. Ale tak tylko przychodzi mi na myśl, że w obuwniczym buty są też przymierzane :)

Może zakładacz, coś po piwie był ;)
Tu akurat się mylisz. Jestem ogromnym przeciwnikiem picia alkoholu. Oczywiście chodzi mi o picie w pracy, bo po pracy to wiadomo.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Nie będę się srał jak to nówki.
Aaaaaa....tak żeby wykluczyć chociaż to i tamto....ale doceniam szczerość ;)
Tak nie wiemy definitywnie i ostatecznie, czy rzeczywiście opony były trefne, czy samo założenie.

I wiem, że będziesz się srał, że w takim razie są już używane itp
Akurat, ja nie z tych pojeba. ludzi, to tylko opona i kilkaset metrów - nawet przez myśl mi nie przeszło. Chociaż teraz już wiem po co te naklejki na oponach...czy na jazdę testową je odkleiłeś ;) i po jeździe przyklejone. (nie no żartuje oczywiście ; )

Jestem ogromnym przeciwnikiem picia alkoholu
To metafora...mógł całą noc nie spać. Myśleć przy zakładaniu o niebieskich migdałach, lub raz na kilkaset godzin pracy po prostu się zdekoncentrować na tę kilkanaście sekund :)

Ty Jarzi, ale zaczekaj zaraz. Tzn. finalnie odjechał na Zetexach? I dalej go ściągało na lewo? A Wy założyliście koła tak jak były na samym początku, bez żadnej rotacji...? (aaaaa żeby wrócił po Firestone ;) )

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Zrozum jedno. Na nowych oponach nie ma prawa ściągać. Jeżeli tak się dzieje to ewidentnie jest coś nie tak z opona i przerzucenie jej na tył czy też w inne miejsce to nie usunięcie przyczyny tylko skutku.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
龙 龙 龙 龙 龙
Zgadzam się. Wszystkie wyważone? Wyważarka skalibrowana? - oczywiście, że tak. Pytanie retoryczne.

przerzucenie jej na tył czy też w inne miejsce to nie usunięcie przyczyny tylko skutku.
...ale trzeba to zrobić i to kilkukrotnie w każdej możliwej konfiguracji...aby wykluczyć oponę, felgę, maszynę, błąd ludzki...
Przecież nie będę uczył ojca dzieci robić?

Abstrahując...Zetex rozpoczyna swoją ekspansję więc po prostu dziwne jest dla mnie, że wypuścili jakiegoś bubla.
Aczkolwiek nie niemożliwe.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Ale po grzyba pchać się w jakieś tanie marki z jakichś gównokraików? Żeby nie było - sam w jednym aucie mam chińskie Goodride, ale marka ma 65 lat, a sam na nich kupę kilometrów zjeździłem w nastoletnich furgonetkach i naprawdę byłem w szoku, że zimówka może mieć taką zajebistą trakcję na śniegu i jednocześnie nie kosztuje tyle, co auto, które trzyma na drodze. Nie każę kupować Continentala do Poloneza, ale nie dziadujmy tak bez oporu.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Uwierz mi, że jakbys zobaczył jakie buble wypuścił vredestein w 2015 bodajże to byś się bardzo zdziwił.
Tak samo chyba w 2019 była duża partia spierd..nego Continentala (kruszaly).
Nokian po przeniesieniu produkcji do Rosji zaczął mieć problemy z pękającymi karkasami.
Jakbym dłużej pomyslal to znalazłbym więcej.
Także, bubel może się zdarzyć zawsze.

Wyważarka kalibrowana w każdy poniedziałek. Zarówno corghi (specjalny przyrząd kalibracyjny) jak i unitrol (też przyrządem)

ale trzeba to zrobić i to kilkukrotnie w każdej możliwej konfiguracji...aby wykluczyć oponę, felgę, maszynę, błąd ludzki...
Tak to się można bawić, ale nie w sezonie wymian gdzie jest auto za autem. Stąd decyzja że na próbę dwie inne. Skoro problem ustąpił to jedna z dwóch przednich trafiona.

Nie każę kupować Continentala do Poloneza, ale nie dziadujmy tak bez oporu.
A to najlepszego mamy klienta z mercedesem glc z jakimś tam pakietem AMG. Auto 2022r i gdy przyszło kupić opony na zimę to klient zakupił sobie Infinity xD kuuurła stać na auto ale opony najtaniej jak się da

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
ale nie w sezonie wymian gdzie jest auto za autem
aaaaa faktycznie zapomniałem, że sezon jest...ja już odwykłem od kolejek, więc nie wiem co się dzieje na świecie ;)

@Pangia to Zetex to trzeci świat jest? Może to i nie premium...ale nie mów że 3 świat.

Zetex prężnie się rozwija i ma ku temu powody.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Bo to firma arabusów. Jak będzie im się nudziło, to kupią sobie Polskę i zrobią tutaj spalarnię zużytych opon.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
@Pangia A wiesz, jaki służby specjalne mają budżet w Zjednoczonych Emiratach Arabskich? Tu nie ma miejsca na pomyłki.

Chodzi o ekspansję...pieniądze są tylko wypadkową tego procesu.

Gdzie np. kiedyś była Kia, a gdzie jest teraz.

Bo to firma arabusów. Jak będzie im się nudziło, to kupią sobie Polskę i zrobią tutaj spalarnię zużytych opon.
Raczej jest to uwaga bezpodmiotowa w sprawie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
aaaaa faktycznie zapomniałem, że sezon jest...ja już odwykłem od kolejek, więc nie wiem co się dzieje na świecie ;)
No i jeszcze jedna uwaga.
Klient przywozi swoje opony na wymianę, wraz z ustawieniem geometrii. Po wymianie opon i ustawieniu wszystko na cacy auto ściąga.
Jaki w tym jest mój interes, by sprawdzać z którą oponą jest problem gdy opony kupił gdzieś indziej.
Do wiodłem, że nie ma błędu po naszej stronie i tyle.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
@Pangia Eeee tam...to dość skomplikowane.

Szaremu człowiekowi nie da się tego wytłumaczyć w szczególności na forum.

Pracownik takiego Zeetexa może podróżować po całym świecie szukając kontrahentów. Niepostrzeżenie pod przykrywką.

A podróż prywatnej jednostki tj. Araba do Rzeszowa zawsze stawia pytania.

Chłopie to jest na ponad 100h opowiadania. A ty chcesz jednym zdaniem.

Akurat nie mówię, że stricte za Zeetexem stoją SS...ale takie są zasady tej gry.

Myślisz, że genialne firmy które robią zawrotne kariery, to je robią, bo są tak genialne?
Są wpompowywane horrendalne pieniądze. Skąd?

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
A ja myślę, Heniu, że się naoglądałeś Julii Roberts w "Raporcie pelikana" i "Teorii spisku". Piękna pani, filmy świetne, ale nie traktują o mafii oponiarskiej.

Do góry Bottom