• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai i30 skrzynia dct brak biegów

paluch36

Początkujący
Punktów
0
Witam, może ktoś coś podpowie pacjent Hyundai i30 z 2016r auto zgubiło biegi nieparzyste, a teraz również parzyste. W sterowniku zapisały się 2 błędy p0900 oraz p090a. Siłownik skrzyni nie pracował podmieniłem sterownik silnika i pojawiła się możliwość wykonania adaptacji sprzęgła ale dochodzi do momentu odpalenia silnika i chwilę po odpaleniu przerywa procedurę. Na próbę zmieniłem siłownik sprzęgła dalej to samo. Sprzęgło ma oryginalny przebieg na tym sprzęgle 240tys i zastanawiam się czy brak możliwości dokończenie adaptacji to nie problem zużytego sprzęgła?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
auto zgubiło biegi nieparzyste, a teraz również parzyste.
Skrzynia DCT to przekładnia dwusprzęgłowa, która w praktyce działa jak dwie osobne skrzynie biegów zamknięte w jednej obudowie.
Jedno sprzęgło wraz ze swoją połową skrzyni odpowiada za obsługę biegów nieparzystych, natomiast drugie sprzęgło i druga połowa przekładni obsługują biegi parzyste.

W sterowniku zapisały się 2 błędy p0900 oraz p090a.
p0900- clutch actuator circuit/open
p090a- Clutch B Actuator Control Circuit/Open

oba błędy to otwarty obwód. czyli problem z czujnikami, kabelkami lub samym sterownikiem.

odmieniłem sterownik silnika
masz problem ze sprzęgłem. Więc czemu grzebiesz w silniku?

i pojawiła się możliwość wykonania adaptacji sprzęgła ale dochodzi do momentu odpalenia silnika i chwilę po odpaleniu przerywa procedurę.
przy zapisanych błędach nie da rady

Na próbę zmieniłem siłownik sprzęgła dalej to samo.

Trochę teorii: w świecie automatyki jest święta trójcę podzespołów:
- sterujące (mózg) sterownik
- pomiarowe (oczy): informują co się dzieje na wojnie- czujniki
- wykonawcze (mięśnie): Nie myślą tylko robią to co im kazano- twój siłownik

Problemem jest to, że komputer nie dostaje informacji o pozycji sprzęgieł.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
57
Kolega powyżej bardzo ładnie to opisał.
Oprócz tego, że z błędami kalibracji nie wykonasz chyba, że dadzą się usunąć i nie wrócą za szybko, to chyba przy procedurze przyuczania trzeba podać długość trzpienia actuatora i jeśli źle zmierzysz/podasz, to też drugiego kroku, z odpalonym silnikiem, nie przejdziesz.
Sprawdź instalację/wtyczki, potem rezystancję cewki obydwu actuatorów, powinny być podobne/równe i bardzo małe, bodajże w mΩ, zasilanie tam jest bodajże 12V ale sterowanie PWM.
Może więc być tak, że winny jest "wysprzęglik", podmieniłeś na sprawny ale źle wykonałeś adaptację, a może być równie dobrze co innego problemem.

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Witam, może ktoś coś podpowie pacjent Hyundai i30 z 2016r auto zgubiło biegi nieparzyste, a teraz również parzyste. W sterowniku zapisały się 2 błędy p0900 oraz p090a. Siłownik skrzyni nie pracował podmieniłem sterownik silnika i pojawiła się możliwość wykonania adaptacji sprzęgła ale dochodzi do momentu odpalenia silnika i chwilę po odpaleniu przerywa procedurę. Na próbę zmieniłem siłownik sprzęgła dalej to samo. Sprzęgło ma oryginalny przebieg na tym sprzęgle 240tys i zastanawiam się czy brak możliwości dokończenie adaptacji to nie problem zużytego sprzęgła?
Ty tak na serio że jeszcze łudzisz się że przy takim przebiegu masz sprawne/niewyeksploatowane sprzęgła?
Te sprzęgła/sterowanie pada już przy ok 40 tyś przebiegu ... jak tyle co piszesz udało Ci się przejechać to i tak mega sukces

Do góry Bottom