• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai IX35 2010 - nie działa otwieranie bagażnika

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
497
Miasto
Wołomin
A nie ma przypadkiem gdziesz w schowku przycisku off/on od tylnej klapy ? Mialem ostatnio takie cos z lexusie gs.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Wszedłem na chwile w gdsa zobacz tam 2 silniki wychodziły

Załączniki

• ix35 fm.rar
    2,3 MB · Wyświetleń: 9
  • BCM opis i operacja 11-28.pdf.rar
    943,9 KB · Wyświetleń: 4
  • BCM schemat 1-2.pdf
    63,4 KB · Wyświetleń: 3
  • BCM schemat 2-2.pdf
    59,9 KB · Wyświetleń: 1
  • BCM wymagania techniczne 2-2.pdf
    31,2 KB · Wyświetleń: 3
  • BCM wymagania techniczne1-2.pdf
    66,2 KB · Wyświetleń: 0

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
A nie ma przypadkiem gdziesz w schowku przycisku off/on od tylnej klapy ? Mialem ostatnio takie cos z lexusie gs.
Nie nie ma....sprawdzałem jak mi napisałeś.
Automatyczne połączenie postów:

Wszedłem na chwile w gdsa zobacz tam 2 silniki wychodziły
No spory opis za co dziękuję.....ale nie kumam co masz na myśli że dwa silniki.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Nie nie ma....sprawdzałem jak mi napisałeś.
Automatyczne połączenie postów:

No spory opis za co dziękuję.....ale nie kumam co masz na myśli że dwa silniki.
Są różne wersje ix35 z tych ustawień które podałeś pokazały mi się do wyboru dwa silniki, czasami jak jest zmiana miedzy silnikiem diesla a benzyny to gesto wyposażenie diesla i wiązki się różnią.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Panowie czy to taki problem Wielki...
Co to będzie dalej z tą elektroniką :)

Myślałem że może coś w ustawieniach setup ale w t aucie nie ma takich wogóle ustawień

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Byłem na Gscanie 2 z licencją.
Nawet nie ma on opcji otwarcia bagaznika
Co do Funkcji specjalnych to tylko 3 możliwości..... Zablokowanie zamków po ruszenia auta i potem odblokowanie i światła automatyczne
Żenada....
Za co tyle kasy?
Auto chyba pojedzie do serwisu na aktualizację softu BCM

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Tak jest navi ale jakieś dedykowane.
No można zmieniać loga auta

Załączniki

• IMG_20220421_060853.jpg
    IMG_20220421_060853.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 8

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Co do Funkcji specjalnych to tylko 3 możliwości..... Zablokowanie zamków po ruszenia auta i potem odblokowanie i światła automatyczne
Żenada....
Za co tyle kasy?
Nie wiem jak 2 bo mam g-scan3 ale powinien o to być w g2. Jak ma licencję i konto to tym G-scan2 zrobi aktualizacje bo chłopaki robią to tym sprzętem. Jeżeli chodzi o funkcję specjalne to w opcjach zaznaczasz i kodujesz to co fabryka przewidziała w danym sterze. Podgląd czujników i wysterowanie podzespołów masz w innych zakładkach, nie widziałem innego sprzętu co by miał tyle wysterowan i podgląd praktycznie na wszystkie dane rzeczywiste. Nie narzekam a mam g-3 i jest droższy bo leci 16000 a g-2 ok 7000. Jeżeli wersja auta jest Koreańska lub Ameryka to w serwisie ci tego gdsem prawdopodobnie nie zrobią bo mają blokadę i tylko Europe, za to gscan obsługuje wszystkie rynki.

Ostatnia edycja:

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Coś mi się wydaje, że chyba za daleko w kodowania sterowników zabrnęliście przy tej usterce.
Oczywiście, kolega chciał wysterować zamek klapy to się robi w G-scan2 w zakładce action test, a nie w funkcjach spechalnych danego stera, w specjalnych się koduje(o czym pisał kolega). Później kolega chciał zaktualizować oprogramowanie, które też można zrobić przez g-scana2. Tak ja to zrozumiałem nie wiem czemu kolega od G-scan2 nie umiał znaleźć i wysterować tego zamka, powinien na 100% być dostępny na liście.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Przepraszam bardzo ale nie byłem w funkcjach specjalnych aby wysterowac zamek!.. Tylko zobaczyć czy nie jest wyłączone sterowanie zamkiem bagażnika.
W testach na prawdę nie widziałem aby wysterowac zamek i zobaczyć a w blokach pomiarowych czy mickrosyyk wysyła masę do BCM.Tez nie ma.

Ostatnia edycja:

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Żenada....
Za co tyle kasy?
Tak jak pisałem wysterowanie zamka robi się w menu g-scan gdzie indziej niż kodowanie zamka, np automatyczne zamykanie.
Tu jest filmik, akurat z ix35
niestety tylko pokazuje funkcje specjalne danego stera, nie ma omówionych ''zakładek'' aktualizacja ecu, podgląd danych na żywo,
itp. Tak jak pisałem mam g3 wiec nie umiem ci dokładnie wskazać bo może być inaczej szata graficzna stworzona:)a innym sprzętem nie umiesz go wysterować, zostawmy juz g-scan. Pozdrawiam

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Nie żadnym nie da rady ale tak sobie myślę może nie da rady bo wywalilo akurat sterowanie bagażnikiem i z tąd te problemy.
Gscan 2 ma taką samą szatę graficzną.
No i jak pisałem wcześniej siostrzane auto Kia Sorento bez problemu mogę wysterowac bagażnik.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Nie mówię, może być jakiś bubel, ale to się mało zdarza, jeśli ma licencje niech poprosi o wsparcie techniczne i dodadzą taką opcje. Szata i oprogramowanie w g-scan3 jest inne niż w gscan-2 nie dużo ale się różni. U mnie na gscan3 wygląda to tak nagrałem filmik

Załączniki

• FM.png
    FM.png
    85,8 KB · Wyświetleń: 3
  • FM bmc.png
    FM bmc.png
    71,5 KB · Wyświetleń: 3
  • VID_20220421_172640.part1.rar
    5 MB · Wyświetleń: 2
  • VID_20220421_172640.part2.rar
    5 MB · Wyświetleń: 0
  • VID_20220421_172640.part3.rar
  • VID_20220421_172640.part4.rar
    5 MB · Wyświetleń: 3
  • VID_20220421_172640.part5.rar
  • VID_20220421_172640.part6.rar
    4 MB · Wyświetleń: 0

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Ok akurat pisało że trzeba zaktualizować Gscana u kolegi ale nie będę go uczyć.
Może i rzeczywiście za krótko siedziałem z tym gscanem ale już znam to wszystko prawie na pamięć.
Bardzo dziękuję Ci za zainteresoeanie.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Spoko jak umie i mam czas czego od 2 lat cały czas brakuje to pomogę.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Zrobione... Już wszystko działa.
Powód - zgnity przewód może inaczej utleniony od mickrostyku w klapie.
Skurczybyk utlenił się 30 cm od samego przycisku a był już tam z innymi przewodami w koszulce.
Ja sprawdzałem przycisk to mi działał ale sprawdzałem zaraz przy nim zamiast dalej np. W złączu.
A z pilota nie otwierał bo system jest taki że wciskamy na 3 sek. Otwarcie bagażnika i mamy około 1 minuty na otwarcie ale już tylko z przycisku klapy.
Tyczy tylko jak auto zamknięte całe.
Zrobilem się w konia bo nie otwierało z niczego i podjąłem zły trop że coś w module. Jescze mi doradzaliście że wysypało oprogramowanie.
Sprawdziłem przewód od siłownik zamka i ok ale nie wiem dlaczego nie sprawdziłem impulsu masy z przycisku :)
Nawet sygnalizacja otwarcia klapy na liczniku działało.
Ot taka prosta usterka. Z powodu że siłownik czyli zamek dało się wymontowac bez ściągania całego plastiku bagażnika też mnie wprowadziło w maliny bo jak bym od razu ściągnął ten plastik to by chyba było 1 godz. ROBOTY :) :)

Do góry Bottom