• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai santa fe 2.0 crdi 2003 problem z zapaleniem po wmianie paska rozrządu

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
mam problem z santa fe,zerwał się pasek rozrządu no i oczywiście dostał po zaworach,pasek został drugi założony i głowica też,wszystko jest ok.paliwo dochodzi itp.jedynie co mnie ciekawi na samo-starterze chodzi a bez nie czyli pompo wtryskiwacze nie dają paliwa,czy ma to wpływ że być może zamieniło się pompo wtryski w inne gniazdo, albo że akumulator był odłączony około trzech dni albo po zerwaniu paska dostał jakąś blokadę na komputer i nie daje paliwa.na pewno bez komputera się nic nie zrobi.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
A lampka się pali?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jeśli nie masz kompa żeby go podłączyć to odepnij akumulator i naładuj porządnie. Odpowietrz układ paliwowy i spróbuj jeszcze raz ale daj mu plaka i trzymaj aż załapie paliwo. Dwie lub trzy nieudane próby i zapala się check.

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
ok.wiem wszystko dzwoniłem do kolegi,gdy auto podczas 30s. nie zostanie uruchomiony po przekręceniu kluczyka blokuje system i bez kompa nie ma co,a ja może i błąd zrobiłem bo nabijałem paliwo pompką i zostawiałem kluczyk w pozycji ON.ale również mógł wystąpić błąd po zerwaniu paska i też blokada systemu.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Wczoraj mi nie zapaliła kia ceed też z takim motorkiem i wyskoczył check a dziś rano nowy aku i od kopa chodzi. aku to w tych motorkach podstawa musi kręcić i to porządnie.

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
akumulator był naładowany,a żeby lepiej zastartował to mu dałem jeszcze 185Ah bateryjkę na początek,wiadomo motorek po odpowietrzeniu potrzebuje trochę dłużej pokręcić i nic. tak że ostateczna decyzja to tylko podłączenie pod kompa wykasowanie błędów i tyle.jak się zakończy moja zabawa z hyundaiem to napiszę.

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
No i moi koledzy nic!
auto podłączone do kompa z resetowane błędy i dalej nie hula nawet na zaciąg co wy na to, i znowu pod kompa i wyskakuje ten sam błąd "Brak synchronizacji z wałkiem rozrządu P0340".
Sądziłem że mogłem się pomylić z ustawieniem wałka rozrz. o 180stp. ale nic z tego sytuacja dalej taka sama,nawet w zawory nie stuka jak się przekręci,wyjąłem jeden wtrysk i o dziwo w ogóle nie daje paliwa.
Teraz nie wiem czy dlatego że niema synchronizacji z sensorem na korbowodzie czy na wałku rozrz. albo któryś sensor padł,tylko który i jak sprawdzić.
Może ktoś dysponuje jakimiś schematami,czego mam szukać byłbym ogromnie wdzięczny.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Czujnik halla podłączyć pod multimetr tylko nie powiem ile powinno wskazywać to już musi ktoś dopowiedzieć.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Wg. schematu wynika że po prawej stronie pokrywy zaworów jest to czujnik położenia wałka rozrządu
CMP pos.PNG

dane dotyczące sprawdzenia z pewnego programu jeśli są złe proszę o poprawę:
CMP SENSOR.PNG

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
Dzięki kolego LUKU za schemat sprawdzę.
A jeszcze coś takiego kolega dowiedział się w pewnym X warsztacie że pompa wysokiego ciśnienia nie jest ustawiona względem wałka rozrządu i też nie będzie podawała paliwa,Ja myślę że to bzdura ponieważ pompa nie ma żadnego czujnika tylko zasilanie paliwem,nadmiar i ciśnienie i to wszystko.
Ale też gdzieś czytałem na forum już nie pamiętam że wtryski,z chwilom odkręcenia rurek spada ciśnienie w układzie i we wtryskach siadają zakładki,najlepiej sprawdzić przez zdjęcie nadmiaru z wtrysków i włączyć zapłon żeby pompka nabiła paliwa,jak się leje z nadmiaru to wtryski.
CO WY O TYM MYŚLICIE?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Jeśli by tak było to komputer raczej by nie wywalił błędu czujnika położenia wałka rozrządu. Oraz na pompie wtryskowej miał byś znaki do ustawienia jej razem z rozrządem, a ze schematu rozrządu wynika że pompa nie jest z niego napędzana więc na 99.9% odpada.

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
No właśnie kolego że jest,tylko że z tyłu na wałku rozrządu bezpośrednio ma napęd z wałka

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Ale nie jest bezpośrednio z tego co wałek ale tak czy inaczej to pompa musi być zestawiona na znaki aby było odpowiednio ustawiony wtrysk na 1 cylinder (Jeśli nie zmieniałeś tego paska to powinien być dobrze ustawiony)

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
Witam was koledzy.
Sprawa załatwiona,mogę z dumą powiedzieć że po kłopocie,auto sprawne przyczyna: czujnik położenia wałka rozrządu jak również jeden pompo wtrysk.
Dlaczego czujnik: po prostu mógł gdzieś upaść lub został niefortunnie uderzony kluczem lub czymś podobnym podczas naprawy.
Pompo wtrysk : dowiedziałem się od właściciela tego auta że jakieś 4-5 miesięcy wcześniej była wymieniana pompa wysokiego ciśnienia, i co ma z tym wspólnego ,a to że wymienia się razem wszystko czyli pompa razem z wtryskami.
Dlaczego, bo pompa podczas pracy wytwarza małe drobinki metalu i mając złe paliwo jak również ponad 200 tyś.przejechane mogło się przyczynić do uszkodzenia wtrysku,a jak jeden będzie uszkodzony to reszta wtrysków nie będzie podawała paliwa,taka sobie blokada komputera sam.
A więc panowie miałem wszystko OK z ustawieniem rozrządu,i to nie prawda że pompa wtryskowa ma coś wspólnego z rozrządem ona tylko wytwarza ciśnienie resztę załatwia elektronika.
A dlaczego to Mi się musiało przydarzyć? Jak to się mówi : Kiedyś musiało i akurat na mnie trafiło!
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Do góry Bottom