• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

i znowu słynny Focus z nową usterką...

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Jadę sobie przed chwilą kobitę do roboty dostarczyć i sobie widzę dziwny objaw.
Stoję sobie spokojniutko na światłach, obroty mi falują ślicznie od 800 do 950 i nazad ale o tym już wiecie, no i tak się wsłuchuję w ten silnik i mam wrażenie że na wszystkie garnki to on nie rabota. Takie mam przeczucie jak by z zapłonu lekko wypadał, albo świeca któraś nie domagała i słyszę a raczej czuję takie lekkie szarpnięcia silnika - coś a'la jak by stracił iskrę na garnku i zaraz ją dostawał i tu włącza się coś czego nie kapuję. W tym że czasie gdy autko niby odzyskuje te iskrę i zaczyna pracować normalnie, leciuteńko rozjaśniają mi się zegary i podświetlenie licznika KM. Zacząłem się bardziej przyglądać i widzę że zaczyna brakować prądu i to nawet w podświetleniu pokręteł klimy i nawet na światłach mijania. Lekkie przygasanie i rozjaśnianie, ale płynne. Wujo alternatorek zdycha?

Nie miał chłop problemów to se babę wziął a później dokupił jeszcze Forda :)

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Spokojna Twoja rozczochrana (ew. uklepana). Już dziś pierwszy sukces i to za niespełna 8 dyszek. Świczki miałem padnięte. Już gdzieś na forum namazałem że Foka po zabiegu hula jak nowa. Chciałem i na pewno jeszcze się dostanę - dostać się dzisiaj do krokowca ale kurdę, tam łapska wsadzić nie idzie. On na bank tylko na 2 śrubach siedzi czy jest jeszcze jakaś ukryta niespodzianka?
Wracając do pytania to samiczka moja czasami ma stracha zasiadać za fajerę gdy "dzicz" pędzi z rańca do roboty i się nie dziwię. Nie zna jeszcze auta, auto jeszcze nie sprawne w 100% więc musi na razie pocieszać się weekendówkami za miastem.

albo go zrujnuje
Gdybym obstawiał te opcję to nie marudził bym tyle :) :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Kumpel też ma forda focusa 16 16v z 2000 r, ten co mu rozrząd robiłem i t.d. I co go widzę to też wciąż maska silnika w położeniu serwisowym, tylne koła chylą się w pokłonie mimo powymienianych gum na wahaczach, nawet sprężyny wymienił tylne ale ta maska wciąż w górze... Ostatnio go uświadomiłem że przyczyną tej czarnej serii jest fakt iż nie dostosował się do prastarej ceremonii opicia nowego auta z kolegami :) a on mi na to że on opił a ja że Z KOLEGAMI a nie samemu, to się nie liczy ... Następnym razem jak go zobaczę to mu zaproponuje żeby sobie dorobił przezroczystą maskę silnika jak tak lubi go oglądać :D

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Ja przyznam że tak po naprawdę bliższym i już kilkunastodniowym zapoznaniu się ze swoją Foką powiem że nie jest aż tak źle. Spodziewałem się większej ilości usterek i podobnych. W moim przypadku często to tylko zaniedbania i partactwo warsztatowe.
Znalazłem sporo rzeczy w instalacji, jakieś dziwne modyfikacje, złe połączenia na skrętkę i sporo zaniedbań choć by zaśniedziałe i skorodowane punkty masy i inne. Dzisiaj porobiłem sporo rzeczy i Foka pomału robi się grzeczniejsza. Po prostu były właściciel miał gdzieś to auto i tyle. Nawet spryskiwacz szyby z tyłu powodował to że płyn wciekał w maskę i do bagażnika na wykładzinę.
Dziś zająłem się wnętrzem i elektryką. Na reszcie wszystko działa. Jeszcze tylko zamki i będzie ok.
Centralny zamek połączony z centralką od pilota na zasadzie: skręcić i zaizolować najtańszą taśmą z kiosku! Normalnie paść idzie! Dzisiaj przejrzałem calusieńką instalację i wszystko poczyściłem chemią, polutowałem, porobiłem złączki, nowe punty masowe i masę innych łączni z żarówkami podświetleń, sterowaniem ogrzewaniem i innymi. Po prostu był syf i tyle. Jeszcze z tydzień i będzie naprawdę caculeńko. Tu nawet w wybieraku biegów sprężyna uwalona była że wajha nigdy nie wracała samoczynnie do neutrala no ale już sobie ze wszystkim poradziłem. Od poniedziałku zabawa pod maską, wężyki, podciśnienia, sprzątanie i czyszczenie bo tam też znalazłem kilka uciętych przewodów idących donikąd i jeszcze nie rozszyfrowałem co to i po co.
Po naprawie wszystkich punktów masy jakie w budzie znalazłem już nie mam pulsowania świateł i przygasania zegarów. Wszystko wróciło do normy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Oby bogowie mechaników się zlitowali i pozwolili na dokończenie wielkopomnego dzieła jakim jest ten ford kupiony za 1800 zł na ta intencje napije sie .... kawy ..

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Dzisiaj przejrzałem calusieńką instalację i wszystko poczyściłem chemią, polutowałem, porobiłem złączki, nowe punty masowe i masę innych
Mam wiele zleceń na takie przeglądy całych instalacji ale żadnego nie biorę z oczywistych względów...
Jak chcesz mogę Ci podsyłać, kasę niezłą zgarniesz.... :D:p

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Z czego "ha"? :D
Dwa tygodnie temu był za 1800, dziś może być za 3800 jak tak sobie za okno zerknę :D
Kilka tulejek w przyszły weekend się wymieni i będzie za 4800 :D:p
U mnie wartość Foki z dnia na dzień rośnie :yuck:
Przecież już Wam pisałem gdzieś wcześniej. Auto było wystawione za kilka tys.zł więcej a to że ubiłem do 1800 z hakiem tu już inna bajka. Po prostu się nie znali a że mieli inne już (znacznie nowsze) auta a ten stał i kończyło się OC z przeglądem to oddali.
Jeśli chodzi o grzebanie we własnym aucie dla samego siebie to sama przyjemność więc nie wiem skąd ten ból u Was? :wtf:
Stanowisko warsztatowe u byłego szefa już ogarnąłem. W promocji 15zł/h w full wypasie ale tylko w wekenedy po godzinach.
Zabawa dopiero się zaczyna a Wy już odpuszczacie?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum