• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ibiza 6l 1.9tdi

ibiza6lblt

Początkujący
Punktów
0
auto gaśnie podczas schodzenia z wysokich obrotów wymieniono:
pompowtryski,przekaźnik pompy paliwa , alternator nowy, czujnik wału nowy

mechanik stwierdził że prądy oraz czujniki sprawne

lecz auto zaczęło szwankować po zatankowaniu vervy na Orlenie, dziś będzie rozbierany układ paliwowy i nowy filtr, może to też być wina sterownika? na pewno termostat jest do wymiany , ktoś jakieś sugestie od czego zacząć?
EGR był odłączany nie pomogło, dodam że po wymianie alternatora auto chodziło, na drugi dzień znów to samo

ibiza6lblt

Początkujący
Punktów
0
nie, powiedział tylko że pompa według niego działa "na stole" i że to na pewno nie to, lecz drugi mechanik ma ponownie sprawdzić pompę jedna i drugą, rozbierać bak + wymienić filtr, ponoć mogło być dużo wody w tym paliwie..obstawiam też sterownik, wydane ponad 4k PLN i nadal nic..

ibiza6lblt

Początkujący
Punktów
0
Dobry z ciebie klijent.Wyłozyles 4 koła i nie wiadomo na co i po co.
włożyłem 4 koła bo jak napisałem byłem i tak umówiony na wymianę dwumasy wraz z sprzęgłem + pompowtryskow, a że w trakcie użytkowania doszła ta usterka ;)

jak umiesz liczyć to sama dwumasa z sprzęgłem i robota to ponad 2.1k PLN nie mówiąc o wtryskach ;)

a temat dotyczy gaśnięcia a nie ile ja włożyłem, jeśli jesteś ciekawy stanu mojego portfela to zapraszam priv:)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
włożyłem 4 koła bo jak napisałem byłem i tak umówiony na wymianę dwumasy wraz z sprzęgłem + pompowtryskow, a że w trakcie użytkowania doszła ta usterka ;)

jak umiesz liczyć to sama dwumasa z sprzęgłem i robota to ponad 2.1k PLN nie mówiąc o wtryskach ;)

a temat dotyczy gaśnięcia a nie ile ja włożyłem, jeśli jesteś ciekawy stanu mojego portfela to zapraszam priv:)

spokojniej kolego- to po pierwsze
i naprawdę nikt tu z obecnych nie umie czytać w myślach- bo nic nie napisałeś o sprzęgle.

możesz podać jaki był czas pomiędzy wymianą pompowtrysków, zatankowaniem paliwa i wystąpieniem usterki?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Nic nie pisze o dwumasie jak kolega nadmienił a spieniasz sie jak młody.

ibiza6lblt

Początkujący
Punktów
0
spokojniej kolego- to po pierwsze
i naprawdę nikt tu z obecnych nie umie czytać w myślach- bo nic nie napisałeś o sprzęgle.

możesz podać jaki był czas pomiędzy wymianą pompowtrysków, zatankowaniem paliwa i wystąpieniem usterki?
pierw była zatankowana verva z Orlenu następnie wymiana pompowtryskow gdyż wyszło to w trakcie, były to jedyne błędy jakie wyskoczyły podczas podcięcia pod komputer, jest w trakcie rozbierania baku czyszczenia przewodów i zostanie whmie filtr oraz zalanie innego paliwa, niektórzy obstawiają też sterownik.
Automatyczne połączenie postów:

Nic nie pisze o dwumasie jak kolega nadmienił a spieniasz sie jak młody.
jasne, lecz Pan też zaczął obraźliwie w stosunku do mnie, żółtodziobem nie jestem wiem za co płace. pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
Automatyczne połączenie postów:

nadmienie że gaśnie przy np. jadę 60 mam 3 bieg, chce zejść na dwójkę potem jedynkę i gaśnie, wcześniej odpalał po 15 minutach aż temperatura spadła, po wymianie wtrysków i czujnika wału pali od strzała i jedzie lecz nadal to samo, lekko szarpie

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
pierw była zatankowana verva z Orlenu następnie wymiana pompowtryskow gdyż wyszło to w trakcie, były to jedyne błędy jakie wyskoczyły podczas podcięcia pod komputer, jest w trakcie rozbierania baku czyszczenia przewodów i zostanie whmie filtr oraz zalanie innego paliwa, niektórzy obstawiają też sterownik.
Tu jest potrzebna fachowa diagnostyka, a nie samo czytanie błędów i interpretowanie ich dosłownie lub "obstawianie" sterownika.
Może podasz kody błędów?

ibiza6lblt

Początkujący
Punktów
0
Tu jest potrzebna fachowa diagnostyka, a nie samo czytanie błędów i interpretowanie ich dosłownie lub "obstawianie" sterownika.
Może podasz kody błędów?
sęk w tym że błędów nie ma żadnych, auto stoi u elektronika, wymienił alternator bo było słabe ładowanie, wcześniej gdy odbierałem od rodzinnego mechanika auto po wymianie dwumasy itp parę godzin przed moim przyjazdem wyświetlił mu się błąd immo, usunął i do tej pory ani jednego błędu nie chce wypluć, elektromechanik mówił że prądy są takie jakie być powinny oraz czujniki pracują jak należy.

ibiza6lblt

Początkujący
Punktów
0
usterka rozwiązana, po czyszczeniu baku przewodów i wymianie filtra auto chodzi jak należy, Orlen verva nie polecam.

Do góry Bottom