• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile bierzecie za podłączenie pod urządzenie diagnostyczne?

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Lepiej dla siebie i bezpieczniej zaopatrzyć się w legalne oprogramowanie.50 to min i spokój, że ci zdesperowany klient lub konkurencja nie naśle US.

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
panowie klientowi podłaczamy tylko i wyłącznie legalne oprogramowanie nie wiem jak Wy szanowni koledzy ale ja daję wydruk testu lub flescha i oczywiście daję kwit kasowy :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Pozwolicie, że i ja wtrącę swoje 3 grosze...
Otóż wydaje mi się, że aby mówić o cenach za usługi "podłączeniowe" należało by wprowadzić jakieś rozgraniczenia. A to czy robotę odwala się fejsem z netu czy przyrządem serwisowym, oprogramowanie z netu czy takie, za które płaci się niezły haracz w postaci abonamentu.
Ja często spotykam się z klientami, którzy byli na jakimś OBD2 i płacili po 50 zł - pytanie za co???

Dotyczy to osobówek, a diagnostykę wykonuję uniwersalnymi testerami - sprzętem legalnym z legalnym oprogramowaniem. quote]

Wlasnie mnie to rozbroilo....pierwszym zdaniem zkrytykowales to co namisales w ostatnim zacytowanym.

Uniwersalny tester?? A jaki profesjonalista uzywa uniwersalnego testere jak podkreslasz w pelni legalnego, ktory mozna kupic juz za 20F na ebay i mozna tym zrobic wszystkie auta od 92 do 2012?

Kolego kazda grupa auta ma konkretne oprogramowaia do wnikliwej diagnostyki. Otoz jesli mowimy o diagnostyce to sa to logi dynamiczne, statyczne i sprawdzanie bledow. A jak widze to ty tylko sprawdzasz bledy i to twoja cala fachooooora w tej dziedzinie. Moze cie zle zrozumialem lub inna cholera wiec prosze innych zeby mnie utwierdzili lub wyprowadzili z bledu.

Nie ma znaczenia czy bedziesz mial urzadzenie ross tech czy vag com z allegro, jedno i drugie zrobi logi i zczyta bledy tak samo i cena jest za usluge a nie za sposob jej wykonania. To tak jak bys zmienial rozrzad bez blokad a ja bym to przyciol jako klient i powiedzial ci ze panie bez blokad to 100zl mniej place. Czujesz w tym jakas logike bo ja nie.....

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
podkreślenie powyższej odpowiedzi!

Jasne każdy orze jak może, tylko nie każdy ma z tego chleb.

minitronik

Nowy
Punktów
4

Witam kolego!
Widzę że jesteś w małym błędzie polegającym na myleniu pojęć.
Otóż uniwersalne testery to co prawda nie serwisówki, ale te nie są one obowiązkowo z netu za 20 zeta. Do tych uniwersali można zaliczyć sprzęt, który robi nie tylko jedną markę - ale dużo. Przytoczyć tu można wiele KTS, Texa, Brain Bee, Mega Macs, Autocom wiele wiele innych.
I nie sa to testery po 20 zeta, bo i po paręnaście tysięcy. Poza sprzętem płaci się abonament za oprogramowanie i ma dzięki temu licencję na ich LEGALNE uzywanie.
W porównaniu dałem widełki od "fejsem z netu" do "przyrządem serwisowym", co nie znaczy że pomiędzy nimi nic nie ma. Bo właśnie pomiędzy nimi są np. przyrzady uniwersalne. I w związku z tym że ich najczęsciej używam - cenę za ich używanie przytoczyłem. Jeżeli czegoś nie da się zrobić uniwersalem - trzeba sięgnąć po lepszy sprzęt i mam tu na myśli serwisówki. Jakbyś miał choćby jedną to byś wiedział, że jej cena jak i koszty eksploatacji (abonament) są dużo wyższe niż przyrządów uniwersalnych. Wiadomo, że i cena usługi jest wtedy też inna, ale tego już nie da się ująć w jakieś "ryczałty" za podłączenie. Robi się konkretną robotę i indywidualnie się ją wycenia. Bo trudno było by porównać np. wprogramowanie swiateł do jazdy dziennej czy sprzęgu przyczepy z wymianą i konfiguracją nowego sterownika.

" A jak widze to ty tylko sprawdzasz bledy i to twoja cala fachooooora w tej dziedzinie" - nie wiem kolego do czego pijesz???

Dla mnie błędy to tylko (!!!) ukierunkowanie w temacie poszukiwania przyczyn uszkodzeń i na kasowaniu błędów nie kończę jak napisałeś - chyba że klient sobie tylko tego wyraźnie życzy.
Co do logów i sprzętu z Allegro to napiszę tylko tyle:
1. Nie zawsze uszkodzenie jest tak głębokie że do zdiagnozowania użyty musi być sprzęt serwisowy. Nie zawsze trzeba i można zczytywać logi bo i po co?
2. Jeżeli do samochodów miały by być podłączane wyłacznie serwisówki, to po co by produkowali testery uniwersalne? Czy robiąc wiele marek wyobrażasz sobie zakup np 15 różnych serwisówek (nie mam tu na mysli zakupu przez Allegro, Ebay etc)?
3. Jeżeli używasz sprzętu zakupionego "legalnie" na powyższych portalach, to życzę Ci spokojnego snu a twoim klientom fachowości prowadzonych przez ciebie napraw! Każdy kto miał doczynienia z oryginałem wie jaka jest różnica między nim a oryginałami made in china allegro. Poza tym ktoś kto używa legala może spać spokojnie całą noc a nie budzić się przed świtem i nasłuchiwać czy ktoś nie załomoce do drzwi z nakazem rewizji...

P

PogotowieSamochodoweUK

No wlasnie wyobraz sobie ze ja uzywam ponad 15 roznych kabli diagnostycznych i dobrych 30 programow diagnostycznych po to zeby to robic profesjonalnie. Za samego VCDS musialem wybulis ponac 2000zl prosto od ross tech czy tez ori Clip dla renault. A uniwersalnego to nawet kasowacza inspekcji serwisowej nie uzywam tylko konkret pod dana marke. A co do tych logow to jesli bledy sa nie jasne lub mimo usterki naprawionej nie znikaja to co zrobisz?? Zakonczysz czy zrobisz logi zeby zobaczyc co jest grane w praktyce? Czesto ktos sie skarzy na brak mocy a bledow nie ma, co zrobisz, filtr paliwa jak jakis amator wymienisz, czy zrobisz logi dynamiczne? No wlasnie.... tak wiec zeby robic profeske trzeba niestety miec kable derwisowe ori do kazdej marki/ek lub nie swirowac ze sie robi niby diagnostyke kiedy np robi sie ja tylko w bmw a reste aute jedynie sie ma mozliwosc sprawdzenia bledow.

A co do legalnosci to legalny jest kazdy towar sprzedawany legalnie i z atestem handlowym. NP vag com nie musi pochodzic z ross tech ale moz ebyc od vag.pl lub innego producenta. Wazne zeby spelnial wymagania i mial mozliwosc polaczenia sie z kazdym blokiem i nie byl nieautoryzowana kopia. Tak przynajmniej jest w EU zachodniej, w pl zusy srusy... to i prawo pewnie bardziej komiczne w tym temacie.

minitronik

Nowy
Punktów
4
Wiesz kolego - odpowiedziałem na twój post i mam nadzieję że wyczerpująco. Kłócić się z tobą nie zamierzam i do tego mnie nie sprowokujesz.
Być może ja mógłbym się od ciebie czegoś nauczyć a być może odwrotnie...
Pracę traktuję jako sposób na zycie a nie jak konkurencję sportową i rywalizację. W każdym razie robię to od ponad 20 lat i jak na razie nie splajtowałem, a to jedyne moje źródło utrzymania. Jakbym to co robię - robił źle to już dawno bym nie miał co robić. A jednak jestem i zamierzam dalej robić to co robię i tak jak robię czego i tobie życzę. Nie wtrącam się do innych, nie rywalizuję z nimi a jeżeli już to staram się pomóc. Myślę, że to jest dobre rozwiązanie.
Uważam naszą dyskusję za zakonczoną!

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
panowie forum jest do pomagania sobie a nie do kłótni poza tym uzupełnijcie swoje profile pochwalcie się gdzie pracujecie tj z jakich miejscowości i może coś o sobie - jest na tym forum kilka działów gdzie możecie błysnąć wiedzą a nie kłócić się i licytować kto ile i jakiego ma sprzętu ja mam w warsztacie słonia w krawce i szklaną kule także na tym sprzęcie diagnozuję i naprawiam sterowniki-pozdrawiam:)

P

PogotowieSamochodoweUK

NIe nie o to chodzi.... ja sie nie kluce tylko kolega znegowal tych co jada na kablach z allegro a sam uzywa uniwersalnych skanerow ktore tez tylko w 90% pokazuja wszystko a czasem cos zatajaja. Wzmy takie renault, bez ori Clip'a prawdy sie nie dowiemy a jedynie jakies zmyslone bledy wywali.

Ja sam zaczynalem od kabli z ebay i wiem ze nie jest to wazne, ale wazne jest to czy ma sie te kable dobre bo sa i takie i takie...

troll

SuperMechanior
Punktów
34
bardzo często oprócz w miare dobrego urzadzenia do diagnostyki potrzebne sa równiez inne przyrządy-chociażby jakis oscyloskop,czasem generator.Samo czytanie błedów jest dobre dla wszelkiej masci forumowiczów,którzy się tylko przekrzykuja nawzajem.Przykład:wywala błąd lambdy -czy to musi oznaczac,że sonda dowymiany?wcale nie.Nawet na najlepszym sprzecie mozna sie dobrze wyłozyc,jesli się oczekuje od niego ,ze zawsze prawde powie,to naprawde nie jest żadna magiczna kula.

P

PogotowieSamochodoweUK

No fakt, ja jesli jest mozliwosc to staram sie sprawdzac klasycznie miernikami sicnien, multimetrami i tp. Bledy bledami, ale ile razy jest tak ze cos sie ogarnie a blad jak byl tak jest i nie da sie go usunac?? ''Forumowi'' spece czesto nie wiedza jak sprawdzic cisnienie na tlokach czy jakie kolwiek inne i czym to zrobic;) Mowia ''fejs prawde ci powie'' hahahaha

jimmy1976

Nowy
Punktów
4
Miasto
Wrocław
www.autonaprawa.wrocław.pl
Witam a ja mam gołą babe w zakładzie i ona wróży z fusów albo stawia tarota i zawsze jest git pozdrawiam wszystkich kolegów . a jak babe poprosze to i kawe czasem zrobi hehe a jak postawi dzide to pierd... robote biore się za babe

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
w sumie fajnie, bo ja sam musze wróżyć z kuli i na dodatek płacę za nią abonament :cool:

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
ja zawsze mówię że najpierw trzeba silnik rozebrać to będzie wiadomo a te kule i fusy to ściema a na koniec na komputer

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Rozwiązanie mim zdaniem najlepsze. Sprawdzenie, koszt następujący... Jeżeli zakres przekracza podana wcześniej kwotę informuję klienta o dodatkowych kosztach.

Do góry Bottom