Witam kolego!
Widzę że jesteś w małym błędzie polegającym na myleniu pojęć.
Otóż uniwersalne testery to co prawda nie serwisówki, ale te nie są one obowiązkowo z netu za 20 zeta. Do tych uniwersali można zaliczyć sprzęt, który robi nie tylko jedną markę - ale dużo. Przytoczyć tu można wiele KTS, Texa, Brain Bee, Mega Macs, Autocom wiele wiele innych.
I nie sa to testery po 20 zeta, bo i po paręnaście tysięcy. Poza sprzętem płaci się abonament za oprogramowanie i ma dzięki temu licencję na ich LEGALNE uzywanie.
W porównaniu dałem widełki od "fejsem z netu" do "przyrządem serwisowym", co nie znaczy że pomiędzy nimi nic nie ma. Bo właśnie pomiędzy nimi są np. przyrzady uniwersalne. I w związku z tym że ich najczęsciej używam - cenę za ich używanie przytoczyłem. Jeżeli czegoś nie da się zrobić uniwersalem - trzeba sięgnąć po lepszy sprzęt i mam tu na myśli serwisówki. Jakbyś miał choćby jedną to byś wiedział, że jej cena jak i koszty eksploatacji (abonament) są dużo wyższe niż przyrządów uniwersalnych. Wiadomo, że i cena usługi jest wtedy też inna, ale tego już nie da się ująć w jakieś "ryczałty" za podłączenie. Robi się konkretną robotę i indywidualnie się ją wycenia. Bo trudno było by porównać np. wprogramowanie swiateł do jazdy dziennej czy sprzęgu przyczepy z wymianą i konfiguracją nowego sterownika.
" A jak widze to ty tylko sprawdzasz bledy i to twoja cala fachooooora w tej dziedzinie" - nie wiem kolego do czego pijesz???
Dla mnie błędy to tylko (!!!) ukierunkowanie w temacie poszukiwania przyczyn uszkodzeń i na kasowaniu błędów nie kończę jak napisałeś - chyba że klient sobie tylko tego wyraźnie życzy.
Co do logów i sprzętu z Allegro to napiszę tylko tyle:
1. Nie zawsze uszkodzenie jest tak głębokie że do zdiagnozowania użyty musi być sprzęt serwisowy. Nie zawsze trzeba i można zczytywać logi bo i po co?
2. Jeżeli do samochodów miały by być podłączane wyłacznie serwisówki, to po co by produkowali testery uniwersalne? Czy robiąc wiele marek wyobrażasz sobie zakup np 15 różnych serwisówek (nie mam tu na mysli zakupu przez Allegro, Ebay etc)?
3. Jeżeli używasz sprzętu zakupionego "legalnie" na powyższych portalach, to życzę Ci spokojnego snu a twoim klientom fachowości prowadzonych przez ciebie napraw! Każdy kto miał doczynienia z oryginałem wie jaka jest różnica między nim a oryginałami made in china allegro. Poza tym ktoś kto używa legala może spać spokojnie całą noc a nie budzić się przed świtem i nasłuchiwać czy ktoś nie załomoce do drzwi z nakazem rewizji...