• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile bierzecie za podłączenie pod urządzenie diagnostyczne?

troll

SuperMechanior
Punktów
34
hmmmm,samo podpięcie ?Tzn podpinamy złącze ,liczymy do trzech i rozpinamy?czyli podpięcie 60 rozpięcie gratis.Podoba mi się to.No do bra jajka sobie robię.Oczywiście że chodzi o słynne błędy-odczyt i do widzenia ,i bardzo słusznie,reszty i tak sie na forum dowie. Wczoraj był taki klyjent-znika mu płyn chłodzenia,był na komputrze-nic,na forum zadał pytanie to sie dowiedział co to może być-zaczęli od chłodnicy poprzez uszczelę chłodnicy aż do (i tu uwaga) do klocków hamulcowych.Czyli nawet więcej niz wszystko co może byc.

P

PogotowieSamochodoweUK

No tak jak ja ostatnio wspominalem o C2 z lozyskami hehhe Na forum kazali robic to koles mnie zamowil i mial zrobione...a ze ja znalazlem odpiety stabilizator tracy o oske a nie lozyska do wymiany to juz moj zystk. Forum to swietosc i jak tam mowia wymieniaj chlodnice to sie klientowi wymienia wszystko az na forum skoncza sie pomysly i dadza zdiagnozowac usterke mechanikowi:DWtedy zalatwiasz na koniec sprawe za 30zl po tym jak uprzednio na forumowe diagnozy poszlo 700zl i nic. I tak o to mamy kolejnego nawroconego, odforumowionego klienta!:p

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Forum i przemądrzali użytkownicy danej marki albo modelu ,którzy nie są mechanikami
są wkurzający.
On wie wszystko i najlepiej bo kolega, bo tak napisali.
Ostatnio przyjechał koleś astrą G bo mu płyn chłodzący znika .
Ale uwaga ma mokro pod nogami , ale to mu zamarza :eek:.
Na forumie wyczytał że nagrzewnica i ma zimno to od razu termostat.
Ok targam deskę a tam sucho i nie kapie z nagrzewnicy, ale jak ściągałem płytę to mnie zalało???
Więc decha wytargana, termostat wymieniony , temperaturę łapie ale gdzieś płyn kapie.
Wymieniłem kawałek przewodu no ok. Wyczyściłem odprowadzanie wody z podszybia.
No i teraz skąd mu leci woda do środka???
Korki całe i na miejscu, warsztat zalany bo leje na to bydle wodę :D
A teraz najlepsze : woda przedostawała się przez przednią szybę :eek::eek::D
Jak koleś forumowy dostał rachunek za 3 dni naprawy to myślałem że po karetkę zadzwonię :D
Chciał to ma forum swoje.

troll

SuperMechanior
Punktów
34
dobre....o wszelkich forach to można książkę napisać .Jak zauważam to własnie tutaj tez się aż roi od tego.I mam czasem fajny ubaw z nich bo widac od razu że to żaden mechanik tylko pomocy tutaj szuka i dlatego czasem wrzuce jakiegoś posta wrednego.Czasem sobie mysle że jeszcze troche to będa sobie sami chcieli operacje wyrostka np. robić bo kolege na forum brzuch bolał i to był wyrostek,więc po co do lekarza? Ale by się wyludniło.....

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
dobre....o wszelkich forach to można książkę napisać .Jak zauważam to własnie tutaj tez się aż roi od tego.I mam czasem fajny ubaw z nich bo widac od razu że to żaden mechanik tylko pomocy tutaj szuka i dlatego czasem wrzuce jakiegoś posta wrednego.Czasem sobie mysle że jeszcze troche to będa sobie sami chcieli operacje wyrostka np. robić bo kolege na forum brzuch bolał i to był wyrostek,więc po co do lekarza? Ale by się wyludniło.....
Dobre !! idę szukać forum medycznego(ginekologia )będę się udzielał ze hoho-zaludnie na zapas:rolleyes:

troll

SuperMechanior
Punktów
34
Heheh... znaczy trolu o mnie mowisz:D
wąciołek cię boli?to napewno jakas kiszka-przeczyścić (hehehehe) wyczyścić, i będzie działac zapewne,a jesli to nie kiszka to zapewne żołądek,bo wątroba to chyba już nie.....aaaa zapomniałbym w brzuchu jest jeszcze piszczel i to on może boleć.

Dobre !! idę szukać forum medycznego(ginekologia )będę się udzielał ze hoho-zaludnie na zapas:rolleyes:
może lepiej nie? bo chyba zaogrujesz a nie zaludnisz...chociaż chyba to nawet wolałbym ogry....

J

jonix39

<ciach>te 30 zł za podlączenie....... odrazu przed oczami mam "BLOKERSA" który myśli że zbije fortune jak se kupi autobosa czy coś,a jak sie okazuje że to nie tak do końca jest to tylko zaniżają ceny a tak naprawdę nie umieją nic zrobić ani wytłumaczyć. Takim się podstawia auto z 230V w OBD ....
Porażka,aż się odechciewa wszystkiego

Koło mnie <ciach> jakiś se kupił autobosa nowego ,ładnie szyld wystawił na głownej drodze, myśle sobie ,a ciul zajade zobacze ,głupa przypale.
Zanim znalazłem adres to mineło 15 minut, wjezdzam.... patrze..... wieś ,kury, słoma, i stara BMW 5..... nie no kuźwa znowu jakiś blokers których mało.... zanim znalazł OBD ,nie wiedział jak wygląda check engine w tym aucie nawet ,a jak zaczął gadać bajki jak to on nie ściąga immo .... se pomyślałem dzisiaj trzeba się napić....

1 punkt regulaminu -Marlena

Ostatnio edytowane przez moderatora:

marik

Gaduła
Punktów
1
ja biore 50 zeta a dla bliskich kolegów za freee

tak samo. Teraz diagnostykę może przeprowadzić każdy, sprzęt jest dostępny. A czasy kiedy sprzęt posiadały tylko ASO minął bezpowrotnie.

Tak w ogóle to nie wyobrażam sobie teraz warsztatu bez komputera i modułu diagnostycznego.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
tak samo. Teraz diagnostykę może przeprowadzić każdy, sprzęt jest dostępny. A czasy kiedy sprzęt posiadały tylko ASO minął bezpowrotnie.
Tak w ogóle to nie wyobrażam sobie teraz warsztatu bez komputera i modułu diagnostycznego.
Tak sprzęt jest dostępny i ma go każdy, kto chce - pozostaje jeszcze kwestia interpretacji tego co pokaże Twój kabelek ELM
I tu bywa gorzej .
(Mam dziś podły dzień więc będę smucił, Ogry tak czasem mają . )
Co rozumiesz przez diagnostykę za 50 PLN podpięcie i skasowanie błędu?
Ok. za to możesz brać 50 lub robić za free dla kolegi …
Ale, oczywiście jeśli masz czym, za wkodowanie wtrysków też 50 i za wypalanie DPF też 50 -powodzenia
Przecież to też tylko podpięcie komputera ….

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
U mnie diagnoskopy są po to , bym miał przyjemniejszą pracę i szybciej naprawiał samochody. I by klient wiedział z raportu, że było osiem błędów, a zapłacił za jedną popsutą część. Pieniądze biorę za naprawę, za całokształt i zawsze staram się, by cena była taka, jaką ja bym zapłacił za taką naprawę. Czasami bym był pewien co jest popsute muszę podłączać diagnoskop kilkakrotnie, branie pieniędzy za każde podłączenie i kasowanie błędów w moim odczuciu, byłoby nieuczciwe.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom