• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile oleju wchodzi do skrzyni DSG 6 biegowej przy dynamicznej wymianie oleju?

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Witam, mam pytanie odnośnie dynamicznej wymiany oleju w skrzyni DSG 6 biegowej, nigdzie nie znalazlem konkretnej odpowiedzi, ludzie mówią że 5,5 litra zostaje w skrzyni z wlanych 6 litrów, producent volkswagena napisał że wchodzi 7.2 litra. Więc jaka jest prawda, czy przy wymianie dynamicznej potrzeba wiecej oleju niz przy statycznej?? Pacjent to Vw Passat b6 2.0 TDI 140 km.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Brak słów. Ten co wymienia będzie wiedział. Wczoraj był klient przywiózł filtr do s tronica a olej 8hp i mówi ze nie możliwe ze złe bo z katalogu w ic mu dobrali.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Witam, mam pytanie odnośnie dynamicznej wymiany oleju w skrzyni DSG 6 biegowej, nigdzie nie znalazlem konkretnej odpowiedzi, ludzie mówią że 5,5 litra zostaje w skrzyni z wlanych 6 litrów, producent volkswagena napisał że wchodzi 7.2 litra. Więc jaka jest prawda, czy przy wymianie dynamicznej potrzeba wiecej oleju niz przy statycznej?? Pacjent to Vw Passat b6 2.0 TDI 140 km.

Po co dynamik robic w dq250?

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
to da ze moge zrobić płukanie skrzyni np, i to co napisałem powyżej, jeżeli większość opinii jest taka że nawet w DSG zleci od 40% do 60% przy statycznej a w dynamicznej 100% to czemu mam nie skorzystać na przeprowadzenie wymiany oleju na dobrym sprzecie?

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
to powiedz mi jaki jest sens wymieniac statycznie jezeli ktos ma maszyne do dynamicznej wymiany oleju kolego? jezeli twoim zdaniem jedno i drugie to, to samo to po co takie komentarze, ja nie pytalem o roznice pomiedzy tymi dwoma metodami tylko o ilosc oleju. A co do statycznej wymiany to juz mechanicy sie wypowiadali ze nie raz trzeba statyczna metode powtorzyc kilka razy zeby zlatywal czysty olej.

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
No na to wyglada, bo kto by wybral metode statyczna jak ma mozliwosc zrobic dynamiczna, gratuluje Ci toku rozumowania.

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Dobra bez zartow i zlosliwosci, pytam poniewaz tam gdzie mam mozliwosc wymiany oleju dynamiczna metoda, nie robia statycznych wymian, jezeli mam mozliwosc wymiany dynamiczna metoda to dlaczego mam nie skorzystac, jezeli twoim zdaniem jedno i drugie to, to samo to w czym problem, jezeli nawet dsg nie potrzebuje dynamicznej wymiany to nie znaczy ze takiej nie mozna przeprowadzic zgadza sie?

Brak słów. Ten co wymienia będzie wiedział. Wczoraj był klient przywiózł filtr do s tronica a olej 8hp i mówi ze nie możliwe ze złe bo z katalogu w ic mu dobrali.
sam kupuje czesci bo w IC sa o 50% a nie raz o 100% droższe za taką samą część o takim samym numerze.

jeszcze maly wpis z internetu "Dzięki wymianie dynamicznej olej w skrzyni DSG jest wymieniany całkowicie czyli ponad 7 litrów a nie tylko częściowo ( 5 litrów ), jak przy pomocy metody grawitacyjnej. Tylko wymiana całego oleju daje gwarancje poprawnej oraz długotrwałej eksploatacji skrzyni DSG.
Ponadto dynamiczna wymiana oleju w początkowej fazie filtruje olej oraz płucze skrzynie biegów przez co staje się ona dużo bardziej efektywna."

Ostatnia edycja:

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Dynamiczną wymianę oleju wykonujemy w automatycznych skrzyniach biegów, w których występuje sprzęgło hydrokinetyczne (celem jego przepłukania). W DSG 02E (DQ250) nie ma sprzęgła hydrokinetycznego. Chcąc wykonać w tej skrzyni dynamiczną wymianę należy posiadać specjalne oprzyrządowanie do tej czynności i około 10 - 11 litrów oleju.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Nie ma problemu przystawka jest wkręcana w miejsce filtra zewnętrznego ale też nie widzę zasadności żeby ją robić

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Powiem tak, nie wiem czy kiedykolwiek taka wymiana była przeprowadzana, sa wpisy o wymianie oleju ale nie wiem jaka metoda, chce zrobic plukanie skrzyni bo chce ja wyczyscic z syfu ktory dam zalega, bo mam podejrzenie ze zawory mogą byc przypchane opilkami itp, metoda statyczna tego nie zrobie, widzialem na wlasne oczy jak zdjeli miske od dsg ale starszego typu w passat b5 i oczywiscie ze skrzyni wylecialo jeszcze litr oleju, a byl wczesniej spuszczany i w misce gdzie sa magnesy ktora sciagaja wszystkie opilki, bylo na 2 cm syfu. Oczywiscie wczesniej chcialem zrobic zwykla metoda jak piszecie bo wiedzialem o tym ze w dsg tak sie robi, ale zadalem pytanie jaka jest roznica w litrach oleju miedzy tymi dwoma metodami. A sprzet do wymiany mam taki : 014-edcacca34d9f81d7946a0068cd1e9098-e603d4fe4ce9f4b925c00f9b720f7e8d.jpg fotka_007.jpg

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
syf na 2 cm nie wzia sie z eksploatacji a magnesy owszem sa, ale na czujnikach przesuwu i napewno tam zostana.. jeśli juz meczysz z ta ilością oleju to odpowiedz jest prosta im więcej użyjesz tym lepiej przepłuczesz, 12 l to minimum żeby sie pozbyc środka pluczacego

w zaworach zużywają sie tuleje miedziane prowadzące trzpień i dlatego sie przycinają, tam jest na tyle duże ciśnienie ze gdyby duży opiek wpadł to by zablokował zawór całkowicie, a tak działa jak ścierniwo. zawory można regenerować

Ostatnia edycja:

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
ok rozumiem, czyli waszym zdaniem nie oplaca sie zrobic dynamicznej wymiany chociaz moge to zrobic za darmo?

Do góry Bottom