• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
1. Ile bierzecie za programowe wypalanie dpf w autach grupy VAG? Modelu samochodu nie podaję ale zastanawiam się też czy inną cenę bierzecie za wypalanie podczas jazdy a na postoju.
2. Wymiana rezystora dmuchawy passat b5 bez klimy?

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jarzi tak własnie miełem w AD. dlatego od nich już nie kupuję.
A to jest moja cena TRW
BOSCH

KLOCKI HAMULCOWE LUCAS GDB1434 FORD MONDEO III 1.8 16V,2.0 16V,2.0 16V DI 00-, 1.8SCI 03-
Indeks: GDB1434 TRW
Ograniczenia producenta: BOSCH
Długość [mm]: 149
Wysokość [mm]: 60,5
Grubość [mm]: 18
ostrzeżenie zużycia styku: nie przygotowany dla wskaźnika zużycia
Artykuł uzupełniający / informacja uzupełniająca: z dodatkami
Artykuł uzupełniający / informacja uzupełniająca 2: ze śrubami prowadzącymi zacisku hamulcowego
Oznaczenie kontrolne: E9 90R 01107/220
Strona zabudowy: Oś przednia
Jednostka pakowania: 1

0
TU
1
LD
8
CN
20" title="Inne magazyny" style="font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; font-size: inherit; line-height: inherit; font-family: inherit; vertical-align: baseline; background: rgb(236, 240, 248); border-radius: 3px; box-shadow: rgb(212, 218, 232) 0px 1px inset;">
>20
Inne magazyny
Hurt netto
79,49 PLN
Hurt brutto
97,77 PLN
Cena det. netto
128,39 PLN
Cena det. brutto
157,92 PLN

▲▼

nieudolna kopia ze strony hurtowni. informatykiem nie jestem :p

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
krispar, jaki dokładnie mondek? jeśli 2.0 tdci standardowy to ja za TRW płacę 97,77.

Zobaczę jutro z ciekawości ile Trw kosztuje.
Nie jestem już przekonany do renomowanych firm, próduje innych. Chrzczone to wszystko jak czasami wódka w sklepie. Trzy razy klocki Ate, pompa wody Dolz, tuleje wahaczy Febi z 5 razy.
Dwumas Luk od razu po montażu, ekspertyza Pzmot-u ewidentna wada towaru. Odp. Luka mieści się w granicach normy, pozostał sąd. Klienta to nie interesuje, chce mieć dobrze. Mamy takie chore prawo że w momencie zakupu przez ciebie części na firmę jesteś ostatnią ręką i to ty musisz latać po sądach, a nie sklep on jest tylko pośrednikiem, na paragon to co innego. Gość pojechał gdzie indziej, powiedział że nie popuści, wrócił z całkowitym kosztorysem ponownej naprawy i albo zwracam kasę albo sąd. Dogadałem się bo nie chciałem walki, zwróciłem mu za dwumas Sachs Pzmot i montaż w innym warsztacie. Na szczęście sklep z którym wsp. już 15 lat zwrócił mi za część. Byłem w plecy za resztę, Luk jest fabrycznie regenerowany.
Wysrało bilstain-a po 2 miechach napinacz Ina łożysko z piastą Skf Nie to żeby to była reklama na Optimala od 6 lat nic.
Porównajcie sobie cenę np. dwumasu bo było drogie 5 lat temu, a dziś daje do myślenia, w 2004r za Castrol Edge Long 5W30 do swojego paska musiałem wysrać ponad dwie paki, dziś 120.

1. Ile bierzecie za programowe wypalanie dpf w autach grupy VAG? Modelu samochodu nie podaję ale zastanawiam się też czy inną cenę bierzecie za wypalanie podczas jazdy a na postoju.
2. Wymiana rezystora dmuchawy passat b5 bez klimy?

1. 100zł
2. Nie pamiętam mogę się mylić, chyba schowek śrubka kostka i won 50-100zł

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jeśli żyjesz dobrze z hurtownią, to masz dobre ceny. jeśli żyjesz bardzo dobrze z hurtownią, to wszystkie reklamacje przechodzą. jak pamiętam to tylko raz wysprzęglik nie przeszedł z valeo. ale to było w hurtowni w której juz nie kupuję.
wszelakie czujniki, tarcze, narzędzia kupione u nich, nie miałem nigdy problemu.
podstawa jest jedna. żyjcie dobrze z chłopakami ze sklepu lub z przedstawicielami ;)
Nie jestem już przekonany do renomowanych firm, próduje innych.
powiem dlaczego.
jakiś czas temu (nie był to pierwszy raz) pojawił się pan, który chciał odkupić opakowania. opakowania po klockach, tarczach, tulejach, koncówkach.... itp. najlepiej firmowych. trw, lemforder, delphi, swag...

odkupić opakowania?????
zapłacić????

ciekawe po co :penguin:

kto ma rozum, ten zrozumie.
klienci kupujący na alllllegggrooo, dlaczego coś w sklepie kosztuje 100zł a na aaaalll... 30???

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
zastanawia mnie, dlaczego kolego jesteś tu, "w takim śmietniku" ?
niech mnie diabeł kłuje widłami, nie bronię Ci pisać, ale jak mi się nie podoba gdzieś to poprostu wychodzę.
ja generalnie ma wyjebkę na większość rzeczy, ale co mogą pomyśleć koledzy i koleżanki, co parę lat odwiedzają już to forum??

śmieciarz pozdrawia :cool:

Bo misiu kolorowy niektóre podpowiedzi są tak żenujące że aż same ręce składają się do klawiatury. Ludzie potrzebują pomocy, pisząc tu, a są czasami wprowadzani w błąd głupotami innych. Jeśli się nie znam to nie piszę tylko czytam.
Z kolei proszący wierzą w błędne podpowiedzi jak w obrazek. Podam przykład pojawia się młoda pani, kurna znowu hamulce, nie ważne. Tarcze klocki zostawia auto i pytanie czy wykonam to zgodnie ze sztuką przeczytaną na forum. Czyli wybicie szpilek do wyszlifowania powierzchni tarczy z piastą, aby tarcza nie biła. Tylko tu jest akurat zong szpilki nie wyjdą i jeszcze wyczytała że ta taką usługę 80zł się bierze. widziała filmik jak to się robi. Może i jestem nerwus ale grzecznie wytłumaczyłem że biorę całkowitą odpowiedzialność za montaż, żeby się nie martwiła i części zostaną zamontowane, takie jak wyczytała na forum. Argumenty na założenie innej sprawdzonej firmy nie przemawiają, trudno klient ma zawsze rację jego auto trzeba to uszanować. Tylko ja nie mam ochoty spędzić całego dnia na jej ukochanym aucie, tak można się bawić w sobotę na działce z piwem. Drażni mnie fakt że pani wierzy komuś kogo na oczy nie widziała, nie wiedząc czy ma de facto doświadczenie, a ilość postów to nie wszystko. I tak chodzą po tym świecie ludzie żyjąc w nieświadomości wierząc w nie które bzdury. Oczywiście nie wszystkie panie toomii76 ( 76 to nie jest rok prod. ;) ) ? Takich przypadków miałem sporo i biorę to na miękko, wychodzi na to że mechanik się nie zna, oszukuje, naciąga a jakiś pacan to wyrocznia. Nikt nie lubi jak jego kompetencje są podważane mnie można obrażać takimi pytaniami ale kilka napisanych słów to już obraza. THE END:yawn:

A hurtownie to trzeba ostro za jaja trzymać i ściskać raz po raz. Jak nie powalczysz to uja masz. Najlepsze jest to ze potrafią zmieniać grupy rabatowe na gorsze po trochu i ani sie nie obejrzysz a z 40% rabaty robi sie 20....

Kiedyś podpisywałeś z hurtownia umowę (numer) a zniszka sukcesywnie rosła wraz z zakupionym towarem. Musiałeś na to zapracować raczej klienci przecież nie ty. Na początku mojej kariery na swoim to po chyba 4 latach miałem tzw. maksa 45% zniżki a teraz lecisz z papierami i masz od razu 40% dziwne co. Biją się o klijenta

jeśli żyjesz dobrze z hurtownią, to masz dobre ceny. jeśli żyjesz bardzo dobrze z hurtownią, to wszystkie reklamacje przechodzą. jak pamiętam to tylko raz wysprzęglik nie przeszedł z valeo. ale to było w hurtowni w której juz nie kupuję.
wszelakie czujniki, tarcze, narzędzia kupione u nich, nie miałem nigdy problemu.
podstawa jest jedna. żyjcie dobrze z chłopakami ze sklepu lub z przedstawicielami ;)

U mnie też przechodzi ale czekasz na decyzje producenta a nie hurtowni. Za każdym razem oddawała by ci kasę ze swoich chyba nie. Weźmiesz sobie cewkę albo przepływkę na chwilę ?. Rzeczy elektroniczne nie podlegają zwrotowi tylko reklamacja.

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Bo misiu kolorowy
he he kiedyś było "misiu malinowy" :)
Jeśli się nie znam to nie piszę tylko czytam.
polecam, dlaczego tak nie robisz??
Podam przykład
bla bla bla :p
trudno klient ma zawsze rację
nie zawsze.
Drażni mnie fakt że pani wierzy komuś kogo na oczy nie widziała, nie wiedząc czy ma de facto doświadczenie, a ilość postów to nie wszystko.
100% prawdy.
76 to nie jest rok prod.
jednak jest, któregoś lutego roku 76 mnie wyprodukowali :p
wychodzi na to że mechanik się nie zna, oszukuje, naciąga a jakiś pacan to wyrocznia.
jeśli tak uważasz...
Nikt nie lubi jak jego kompetencje są podważane mnie można obrażać takimi pytaniami ale kilka napisanych słów to już obraza.
akurat w tym zdaniu nie wiem o co chodzi. może to wina braku przecinka lub kropki?? nie wiem. nie jestem "polonistom":)
a więc, kolego krispar, ja idę spać. sen mam spokojny :), jutro jest dzień, ostatni dzień pracy w tym tygodniu. zarobiłem co miałem zarobić. 7000tys czynszu nie muszę zapłacić. komornik nie siedzi mi nad głową. kredytów nie mam, więc idę spać bez stresu. nie zazdroszczę innym co mają lepiej, (jeśli mają to niech mają) wstanę jutro, ubiorę się i zacznę pracę o godzinie która mi się spodoba. może 8 może o 10, sam nie wiem:cool:.

dobranoc:p

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Witamy w klubie 74r
Klocki dla mnie Trw 98zł Optimal droższy niż super renomowana firma, dziwne co, tłuką gdzieś w stodole prawdy się nie dowiemy, ciekawe czy jak idzie na pierwszy montaż Trw to to samo co kupujemy. Chyba napewno nie. Wszystko u nas to szajs, używaliście proszku do prania bezpośrednio z Niemiec, niby ten sam Persil a totalna różnica.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A kup kawę w niemczech :) za to chleb maja niedobry :)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Wiem a pierdzi się po nim. Ostatnio miałem w rękach płyn do okien k.....wa rewelacja.

Dosyć o pierdołach. Ile brać za przekładkę silnika w wynalazkach typu V8 Audi Jaguar Merc Ameryka rzadko się to robi i nie wiadomo ile krzyczeć w każdym w h...... roboty. Przeważnie klient z kasą nie ma co za frajer robić. Propozycje.

Średnio oczywiście

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Wiem a pierdzi się po nim. Ostatnio miałem w rękach płyn do okien k.....wa rewelacja.

Dosyć o pierdołach. Ile brać za przekładkę silnika w wynalazkach typu V8 Audi Jaguar Merc Ameryka rzadko się to robi i nie wiadomo ile krzyczeć w każdym w h...... roboty. Przeważnie klient z kasą nie ma co za frajer robić. Propozycje.

Średnio oczywiście

Średnio biorę 1200 za wyjęcie i włożenie w zwykłym autko, jak trzeba rozbrajac, wymieniać rozrządy itd to w granicach 1500-1700. Jeśli jest jakiś wynalazek to zaczynam od 2000 plus przekładanie osprzętu. Np Grand cherokee robię za 2700 jak wylatuje w całości i przekładam. Wolę powiedzieć więcej, a upuscic jak sprawnie pójdzie

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Panowie fachowcy czy można wymienić w samochodzie z ABS płyn hamulcowy metodą tradycyjną, czyli prze pompowanie? W Książce "sam naprawiam" potwierdzają że tak, ale czy należy zastosować jakąś procedurę związaną z pompą ABS?

Wymiana płynu 30,- +płyn 10,- nie warto brudzić rąk.

Proszę kolego toomii76 za to właśnie się w kur.........am jest w dziale hamulce.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Proszę kolego toomii76 za to właśnie się w kur.........am jest w dziale hamulce.
hej, zróbmy sobie jakiś osobny temat w paru chłopa i będziemy sobie wymieniać poglądy :)
wymiana płynu hamulcowego za 30zł?? ten czas wolę spędzić przy kawie.
ciekawe czy wliczony jest w to urwany odpowietrznik.
powie się klientowi 30zł a jak coś pójdzie nie tak, to klien na koniec powie: no ale mówił pan, że 3 dychy :D

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Średnio biorę 1200 za wyjęcie i włożenie w zwykłym autko, jak trzeba rozbrajac, wymieniać rozrządy itd to w granicach 1500-1700. Jeśli jest jakiś wynalazek to zaczynam od 2000 plus przekładanie osprzętu. Np Grand cherokee robię za 2700 jak wylatuje w całości i przekładam. Wolę powiedzieć więcej, a upuscic jak sprawnie pójdzie

Tylko czasami nie wiadomo ile więcej, aby nie zgasić pacjent, no i potem jak brzmi dostał pan tyle i tyle rabatu. Pytam się bo jedzie do mnie z rajchu Dżag z obróconą panewką, chciałem krzyknąć 4 klocki ale chyba za dużo, ale w sumie to Jaguar tym bardziej 14 rok. zobaczę, ale widzę że zbliżamy się tej ceny.
Aż miło porozmawiać z konkretnymi ludźmi.

hej, zróbmy sobie jakiś osobny temat w paru chłopa i będziemy sobie wymieniać poglądy :)
wymiana płynu hamulcowego za 30zł?? ten czas wolę spędzić przy kawie.
ciekawe czy wliczony jest w to urwany odpowietrznik.
powie się klientowi 30zł a jak coś pójdzie nie tak, to klien na koniec powie: no ale mówił pan, że 3 dychy :D

Czytałeś dalej 15 min roboty z fajkiem.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Ja zazwyczaj patrzę wcześniej jaki rozrząd, ile zabawy, czy mam blokady. Jak przychodzi z ulicy, to ile miejsca, mówię że zerknę na rozrząd jeśli chce przekładać i jestem w stanie coś powiedzieć. Mówię naprzyklad 3000, ale warunek że nic nie cieknie i się nie urwie, staram się zostawiać furtkę otwartą żeby nie było sztywnej ceny.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Wiem przy takich robotach nie przewidzisz wszystkiego, po prostu zadowolony klient, taki trochę zryty, polecił mnie koledze, taki łańcuszek szczęścia. Nie chce aby ktoś inny robił to auto, wiec plusuje, o cenie jeszcze nie wie, tak tak 4 klocki będzie dobrze. Tamtemu co podesłał go zrobię jakieś klocki w gratisie niech się cieszy. Zawsze tak robię nie jestem chytrus, a swoje wezmę jeszcze na gratach parę trzy, dobrze będzie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ile za wymianę wysprzegnika i pompy sprzęgła Opel Astra J SportTourer 1.7cdti 2014r?
Graty ode mnie.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Nie robiłem j, ale za h w tym silniku brałem 750. Nie wiem jak u Ciebie

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Netto, hajs ma się zgadzać bo trzeba się nagimnastykowac. Jak chce fakturkę, to wiadomo

Do góry Bottom