• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Więcej takich szczegółów a zobaczysz ilu będziesz miał następnym razem klientów ?? :eek::eek::eek::eek:
Tak czy inaczej to forum zaczyna schodzić na psy ....
to jest prawda ,dużo tego typu szczegółów wychodzi na jaw, to jest kopanie dołków pod sobą lub jak kto woli kręcenie bata na siebie,a tak po prawdzie to takie rzeczy to prywatnie lub na Shoutboxa.
Ale klient w żadem sposób nie ma prawa zaglądać do twojego portfela .
Niestety era "maluchów' już dawno poszła w zapomnienie i nawet taka wymiana oleju już w wielu autach jest dużym wyzwaniem .
To my mechanicy odpowiadamy za wykonaną usługę i przez to często trzeba korzystać ze szkoleń technicznych .
Wiele razy też trzeba za to słono płacić a klient niestety tego nie widzi , on tylko chce aby było tanio :eek::eek::eek:

A resztę dopowiedz sobie sam jak jest , bo zaraz tu książkę napiszemy .
Święte słowa ,jak to mówili w Idolu jestem na TAK !!!
Zibi pozdrawiam :)
Było to poruszane już kilkukrotnie na forum w kilku tematach,ale klienta to nie obchodzi ile wydajecie na sprzęt i inne opłaty które towarzyszą tej działalności ,takie konkrety jak cena lub na czym mamy prowizje, to powinny zostać między nami .

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
To po ch..ja jest ten watek pt.'Ile za wykonaną pracę?'
Mam wrażenie,że nie wszyscy rozumieja pytanie
Niech administrator usunie tego typu wątki i po sprawie
Mnie nie przeszkadz jak klient wie ile zarabiam bo to buduje uczciwą relacje
Pozdro EOT

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
wg mnie ten temat powinien dotyczyc jakichs nietypowych napraw, skomplikowanych, lub robionych przez kogos bardzo rzadko, a nie pytanie po ile wymieniac olej - to chyba lekka przesada. Jezeli ktos sie zastanawia ile powinien wziac za cos takiego to chyba nie powinien prowadzic swojego biznesu.

Mozna po prostu nie reagowac na tego typu banalne pytania a odpowiadac wylacznie na cos konkretniejszego - takie jest przynajminej moje rozumienie sensu tego tematu :)

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
To kto i ile bierze za wymianę oleju czy czegokolwiek to nie tajemnica niech klient sobie widzi ale wynoszenie na forum publiczne to ile się doi klienta na częściach itp można sobie było darować ;)

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
To kto i ile bierze za wymianę oleju czy czegokolwiek to nie tajemnica niech klient sobie widzi ale wynoszenie na forum publiczne to ile się doi klienta na częściach itp można sobie było darować ;)
To napisz ,że bierzesz 90 zł za wymiane oleju i zobaczysz co Ci odpiszą;)
Co to znaczy doi klienta?
Przeczytaj dokładnie co napisałem.Zupełnie coś odwrotnego co zrozumiałeś:eek:

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Ja rozumiem, że się zarabia na częściach "bardzo dobrze to rozumiem" ale klient o tym wiedzieć nie musi bo na drugi raz jeden z trzecim będą się pchać z własnymi gratami.

A

autozibi

Ja rozumiem, że się zarabia na częściach "bardzo dobrze to rozumiem" ale klient o tym wiedzieć nie musi bo na drugi raz jeden z trzecim będą się pchać z własnymi gratami.

I już się pchają . Przecież to nieszczęsne allegro to jakaś zakała polskich mechaników i nie tylko .
To allegro to by trzeba było chyba spalić albo bombę podłożyć .
Jeżeli ktoś na allegro zajmuje się sprzedażą i zamiast zarabiać na towarze zarabia na przesyłce to dla mnie jest DEBILEM !!!
A to w tej chwili norma ... Sprawdzałem ostatnio wiertła na sztuki , wiertło dla przykładu kosztowało 8 zł a przesyłka 12 zł .
Więc na drugi dzień kupiłem sobie je w normalnym sklepie a taki kretyn na allegro niech sobie je w dupę wsadzi .

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
sorry, ( jakkolwiek nie mam dobrego zadania o Allegro i też jestem przeciwny kupowaniu tam części ) - to jak nazwiesz kogoś kto kupuje wiertło za 8 zł na Allegro zamiast najpierw iść do sklepu i tam spokojnie to kupić . A przesyłka kurierska mogła spokojnie kosztować 12 zł bez zarobku na niej - nie napisałeś jaka to przesyłka.

A

autozibi

sorry, ( jakkolwiek nie mam dobrego zadania o Allegro i też jestem przeciwny kupowaniu tam części ) - to jak nazwiesz kogoś kto kupuje wiertło za 8 zł na Allegro zamiast najpierw iść do sklepu i tam spokojnie to kupić . A przesyłka kurierska mogła spokojnie kosztować 12 zł bez zarobku na niej - nie napisałeś jaka to przesyłka.

Nie napisałem bo już mi ręce opadły :(:(:(
12 zł w tym przypadku to była opcja najtańsza a kurier 20 lub 25 zł . Szok ....:eek::eek:

I nie rozumiem ciebie o co ci chodzi z tym kupowaniem wierteł na allegro ???
A co nie można czy co ??
Sklep Alma nawet spożywkę przez internet sprzedaje więc chyba wiertła przez internet też można kupić .
Po za tym nawet kondony kupić też można przez allegro i chyba w tym też nie ma nic dziwnego.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Zbyszek tak działa wolny rynek
W Stanach od 100 lat !!!!!!!!!!
Weż pod uwagę że na 100% ludzi 90% jest głupich i tu allegro ma pole do popisu
Ja jak pisałem wole mieć styczność z 10% pozostałych:)
A ci rozumieją,że praca kosztuje i nie wnikają ile na czym zarabiam

Ostatnia edycja:

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
spożywka i kondony - części samochodowe też, najpierw narzekasz że na Allegro sprzedają części a potem opisujesz jak to kupujesz wiertła - tak jak ty kupujesz wiertła tak posiadacze samochodów kupują tam części do nich. I żeby była jasność : też mi się nie podoba że Allegro rozwala ceny , tylko starajmy się być sprawiedliwi. Na Allegro może handlować każdy, jego sprawa czy się to mu opłaca i czy ktoś chce tam kupować - nie mamy na to wpływu. Ty też możesz kupować , sprzedawać , tanio , drogo, wiertła, części, kondony, - tak jak masz ochotę, tylko piszesz że to zakała mechaników - a sprzedawcy wierteł w normalnym sklepie to ma już nie przeszkadzać że tam najpierw szukasz wiertła?

A jeśli ktoś zarabia na przesyłce albo nawet na towarze i drugi raz na przesyłce i znajduje na to chętnych to co ma czuć się winny??

Popieram Juniora - praca kosztuje i cieszmy się z klientów którzy to rozumieją i szanują naszą pracę.

A

autozibi

spożywka i kondony - części samochodowe też, najpierw narzekasz że na Allegro sprzedają części a potem opisujesz jak to kupujesz wiertła - tak jak ty kupujesz wiertła tak posiadacze samochodów kupują tam części do nich. I żeby była jasność : też mi się nie podoba że Allegro rozwala ceny , tylko starajmy się być sprawiedliwi. Na Allegro może handlować każdy, jego sprawa czy się to mu opłaca i czy ktoś chce tam kupować - nie mamy na to wpływu. Ty też możesz kupować , sprzedawać , tanio , drogo, wiertła, części, kondony, - tak jak masz ochotę, tylko piszesz że to zakała mechaników - a sprzedawcy wierteł w normalnym sklepie to ma już nie przeszkadzać że tam najpierw szukasz wiertła?

A jeśli ktoś zarabia na przesyłce albo nawet na towarze i drugi raz na przesyłce i znajduje na to chętnych to co ma czuć się winny??

Popieram Juniora - praca kosztuje i cieszmy się z klientów którzy to rozumieją i szanują naszą pracę.

Nie wiem jak czytałeś moja poprzednią wypowiedź ale ja na allegro tych wierteł nie kupiłem .
Po za tym były tańsze niż w sklepie tradycyjnym to fakt - ale gdzie ta taniość ostatecznie jest skoro przesyłka
przewyższa wartość towaru ?? Po za tym droższe wiertła w sklepie tradycyjnym wyszły mnie i tak taniej jak na allegro .
I nie mam pretensji o to co gdzie kto kupuje tylko w jaki sposób ocenia m.in nas mechaników .

Tzn. dla wielu klientów jesteśmy oszustami , naciągaczami i zarabiającymi krocie na częściach -
a na allegro to są sami uczciwi sprzedawcy i mają najlepsze i najtańsze części .
A tak nie jest i o tym dobrze wiesz i wie ja . Dlatego moją wypowiedzią i nas mechaników trzeba zmieniać myśl klientów .
Trzeba klienta uświadamiać iż może jest u nas na miejscu troszkę drożej ale i bezpieczniej i uczciwiej .
Warsztat nie zniknie z dnia na dzień a my z nim . Sprzedawca z allegro niestety tak .
A TY zaraz byś mnie tu zlinczował :p:p:p:p

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
a tam zaraz linczował .... kupiłeś te "słynne" wiertło w normalnym sklepie , bo sprawdziłeś cenę i kupiłeś gdzie ci się bardziej opłacało - tak jak zapewne dużo z twoich klientów, ale nie możesz nazywać kogoś debilem bo ma drogą przesyłkę - jeśli ma na to chętnych jego sprawa
Jeżeli ktoś na allegro zajmuje się sprzedażą i zamiast zarabiać na towarze zarabia na przesyłce to dla mnie jest DEBILEM !!!
A to w tej chwili norma ... Sprawdzałem ostatnio wiertła na sztuki , wiertło dla przykładu kosztowało 8 zł a przesyłka 12 zł .
Więc na drugi dzień kupiłem sobie je w normalnym sklepie a taki kretyn na allegro niech sobie je w dupę wsadzi .

co do tych naciągaczy i oszustów:
1) wielu "mechaników" przyczyniło się do tej opinii ( jak zobaczyłem ostatnio naprawę wykonaną koło Zgierza i "rachunek" czy raczej rozpiskę z cenami - to nie wiedziałem czy żałować klienta czy "podziwiać" odwagę "mechanika" - klient miał pecha był na tzw "trasie"
2) jakby wszyscy odpowiednio traktowali takich klientów jak opisałeś to byłoby po problemie - winny nie jest sprzedawca z Allegro, tylko tych wielu klientów którzy oprócz ceny nie zwracają na nic uwagi .

dlatego uważam że oprócz dobrze wykonanej roboty trzeba ją też umieć cenić, a jak ktoś kupi gdzieś indziej części taniej to trudno , ja i tak zarabiam na mojej pracy.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Zbyszek tak działa wolny rynek
W Stanach od 100 lat !!!!!!!!!!
Weż pod uwagę że na 100% ludzi 90% jest głupich i tu allegro ma pole do popisu
Ja jak pisałem wole mieć styczność z 10% pozostałych:)
A ci rozumieją,że praca kosztuje i nie wnikają ile na czym zarabiam
chyba ci się już coś całkowicie pomieszało z tą ameryką ,a o ubliżaniu ludziom i podział na 90% i 10% ,nie będe się rozpisyawał,nie wiem czy zauważyłeś ,ale w tych bogatrzych krajach PKB i zarobki są dużo większe i za średnie wynagrodzenia możesz o wiele więcej kupić i zapałacić za wykonaną pracę .Generalizując nawet tych 90%/10% to pewnie można znaleść w tym gronie i mechaników i elekrtoników, więc zostaw już te swoje wywody o uczciwości dla siebie i nie wywylekaj na światło dzienne ,bo uczciwych i mądrych na tym forum może być więcej jak te marne 10% .

END

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Zainteresuj sie trochę wolnym rynkiem i ekonomią
Niemcy PKB od -1% do +1.5%
Chiny ok +10%
To nie moje wymysły z tymi mądrymi i głupimi tylko takie są średnie
Poczytaj książki :)
Skończmy bo to nie ma nic wspólnego z tematem

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Nietypowa usługa.
Ile za kompletne rozmontowanie bmw e32?
Auto z przeznaczeniem na części, wiązki miejscowo ciach w ramach ułatwienia.
Przeważnie wszystko posortowane i rozkręcone,a nie odłamane.
Mechanicznie to silnik kompletny, skrzynia, tylna belka uzbrojona, nie rozkręcane na drobnice.

Do góry Bottom