• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jestem męską szowinistyczną świnią, więc akurat w Twoim przypadku - ZASADNICZY.:D
No to ile miałabym zapłacić u Ciebie gdyby mi się linka zerwała i dałbyś się namówić na tę usługę?
A na ile miałabym Ci wystawić paragon gdybyś u mnie taką usługę miał wyświadczoną?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
No to ile miałabym zapłacić u Ciebie gdyby mi się linka zerwała i dałbyś się namówić na tę usługę?
Odpowiem dyplomatycznie
od...... minus 200 PLN :D
A na ile miałabym Ci wystawić paragon gdybyś u mnie taką usługę miał wyświadczoną?
No cóż.... Poczekaj, niech się zastanowię.... policzę....
Wjazd na plac - 50 PLN
Przejazd przez bramę - 5 PLN
Opłata kanałowa 50 - PLN
Opłata klimatyczna (wąchanie smarów i rozpuszczalników) - 80 PLN
Odsłonięcie kanału 2 PLN za każdą deskę.
Spojrzenie na auto od spodu 35 PLN
Robota 30 PLN (jak faktura to postraszyć klienta 70 % VAT-em)

I potem przy wyjeździe jeszcze raz przejazd przez bramę i wjazd na plac oraz po 3 PLN od deski przy zakrywaniu kanału.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
I jeszcze za bawienie rozmową klienta i tłumaczenie co, z czym i dlaczego tak a nie inaczej robię jakaś kasa się należy- doliczyłam by Ci zapewne o czym zapomniałeś w swym męskim szowinizmie ale Ci bym jednak nie doliczyła ze względu na duuuży rabat (200plnów) jaki mi obiecałeś u siebie:p

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Ale ustalanie ceny PRZED naprawą nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistości.
Jeżeli wymieniamy np. klocki hamulcowe, to z doświadczenia wiemy, czego możemy się spodziewać. Ale co w przypadku wymiany uszczelki pod głowicą? Rzucamy kwotę.
Wymieniamy uszczelkę, dajemy głowicę do sprawdzenia, okazuje się, że pęknięta. I co? Spawanie, albo szukanie innej. A klient "rzuca się", że głowica była przecież dobra! I co? On chce zapłacić tylko tyle, na ile się umawiał. I teraz wytłumacz mu, gdy on nie chce słuchać twojego tłumaczenia. Dlatego bardziej "skomplikowane" naprawy powinny być wyceniane bardzo ostrożnie i z dużą dozą "zapasu" cenowego. Po prostu klient powinien liczyć się z tym, że jeżeli wymienia uszczelkę pod głowicą np. za 500 zł robocizna, musi sie liczyć z tym, że planowanie głowicy kosztuje dodatkowo np. 100 zł, wymiana uszczelniaczy trzonków zaworowych powiedzmy kolejne 150-200 zł, może być wymiana zaworów, prowadnic, tudzież pęknięta głowica (co w dieslach bywa częste). Kiedyś za samo spawanie "krzyknięto" mi ok. 1000 zł. Klientom często "wydaje się", że jest to wymiana jakiejś "uszczelki", a ja im tłumaczę, że jest to w zasadzie rozebranie połowy silnika (bo czyż tak nie jest?). Kiedyś nawet jeden "matołek" szukał mechanika chodząc od warsztatu do warsztatu pytając, czy ktoś mu wymieni uszczelkę pod głowicą w fordzie mondeo 1.8 td "na poczekaniu" :eek:, bo jest w trasie..................Taka jest "znajomość" mechaniki niektórych posiadaczy czterech kółek i stąd potem takie idiotyczne pytania..............

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
duuuży rabat (200plnów)
Jak by Ci to powiedzieć...... Hmmm...
To nie jest rabat ;)
Przecież napisałem że
Jestem męską szowinistyczną świnią
Więc układ jest taki że w określonych sytuacjach wymieniam Ci linkę i dodatkowo płacę Ci 200 PLN
(Nie słyszysz tego więc w formie takiej narracji napiszę Ci że w tym momencie obleśnie rechoczę i ślinię się na klawiaturę komputera).:D

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
NIE CZYTAŁAM TEGO:p

Aha, mam też starą wywieszkę na widoku:
Klientów nietrzeźwych nie obsługujemy. :D

Piotr79

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ostrow Wlkp
Koledzy Ford Focus 1.8 tdci 2007r ile za wymiane rozrzadu kompletnego :

- gorny rozrzad z napinaczem
- dolna kaseta
- pompa wody

wojtekT

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
radom
Witam Panowie. Mam problem ile powiedzieć klijentowi za wymiane rozrządu w Mercedesie C klasa 2.2 cdi. rozrząd na łańcuszku nie było lekko plus do tego 4 godziny wyciągania wtrysków.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Ja miałem ostatnio przypadek, gdzie klient ustawiał sobie sam rozrząd z jakimś znajomym / szwagrem / bratem w VW Passat B3 1.8 silnik 8V( w sumie banalny rozrząd o ile się ogarnia go.. :) ), no i w dodatku wymieniali też przewody zapłonowe które również pomieszali :D
Męczyli się z tym chyba z 3-4 dni, zanim znaleźli numer do mnie, no i w sumie podczas rozmowy pyta mi się ile wyniesie go ta naprawa, wiec mówię wszystko w zależności od tego co się stało i mniej więcej ile mi czasu zejdzie..
Niby przez telefon i przy oddaniu samochodu, mówi że wszystko ustawiali zgodnie ze znakami tak jak w necie itp, no ale nie odpala..
Wiec pierwsza myśl, źle kable dali, skoro ze schematem rozrząd..

No ale wstawiam go na warsztat, patrzę na kable, każdy w inną stronę, ustawiam tak jak ma być - nie odpala wiec do rozrządu, ustawiam wał korbowy w odpowiednim miejscu i patrzę, góra przestawiona o jakieś 10 zębów :), koło od aparatu zapłonowego też podobnie przestawione, no i w sumie szukam znaków na tych kołach, ale w ogóle się nie pokrywają nigdzie :)

Po chyba 2h pracy, z regulacją później, uszczelkami na pokrywie, dzwonie do klienta i mówię, że zrobione, wiec mówi, że przyjedzie za kilkanaście minut.., przy odbiorze pyta mi się ile to będzie kosztowało, wiec mówię, tyle co wymiana rozrządu 200 zł, a on mówi mi, że pytał się kilka dni wcześniej w warsztatach i robią po 80-100 zł góra, bo to prosty silnik itp.., później jeszcze wyszło kilka dziwnych słów o tym prostym rozrządzie wiec stwierdziłem, że skoro taki prosty to czemu sami sobie go nie złożyli, tylko męczyli się kilka dni.. no i w sumie po tych słowach troszkę się ogarnął.. i mu już puściłem te 20 zł na "szczęście"...

I w sumie czasami to jest właśnie chciwość ludzka, gdzie jak usłyszał, koszt wymiany rozrządu 100 zł to mu się dużo wydawało wiec wymieni sobie sam.. no ale może się nauczy jak zapłaci 2x więcej, że samemu nie wszystko się da zrobić..

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ja tam nie doliczam za próby samodzielnej a nieudanej naprawy.
Liczę jedynie koszt mojej własnej pracy włożonej na dokończenie naprawy.
Czasem więc sumarycznie klient zyskuje, a czasem traci...

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Hej,
Zastanawiam się ile powiedzieć klientowi za wyk. pracę który przyjechał w sumie pierwszy raz..

Samochód Peugeot Partner 1.4 silnik benzyna - ~1998 rok
Co zrobione:
- Wymiana oleju + filtr.
- Wymiana filtra powietrza.
- Wymiana tulei wahacza + sworznia (wszystkie 3 elementy) x2.
- Wymiana łącznika stabilizatora + gumy (x2).
- Wymiana końcówki drążka kierowniczego x2.
- Wymiana klocków + tarcz przód x2.
- Wymiana osłon przegubów x2.
- Wymiana tulei na belce tył, z przodu x2 (bez problemu odkręcone i wymienione).
- Wymiana "poduszek" na belce tył, z tyłu x2 (bez problemu odkręcone i wymienione)
- Wymiana linki hamulcowej (lewa + prawa)
- Wymiana szczęk hamulcowych, sprężynek, cylinderków i bębnów hamulcowych z nowymi przewodami od cylinderka.
- Montaż nowych tłumików końcowego oraz środkowego.

W sumie wiele rzeczy, jest robione jedno przy drugim, wiec dlatego się zastanawiam..

Co do geometrii, to jadę do znajomego, wiec to już sobie wliczę dodatkowo.., a mniej więcej po ustawiam po staremu wiec bez problemu.

Za części wyszło po cenach hurtowych jakieś ~1 500 zł, no i teraz się zastanawiam ile policzyć za robotę, bo widać klient mi się trafił chyba stały, bo już mówi o jeszcze jednym samochodzie i trzecim też - jakieś drobnostki..

Pozdrawiam..

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
panowie ile bierzecie za wymianę uszczelki pod miską olejową w audi b5 1.9 tdi ? ja myślę że 150zł to tak minimum a wy ?

K!S!3L

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Szczerców
Podpowiedzcie koledzy czy dobrze liczę:
Auto Renault Scenic I
-wymiana tylnych tarcz i klocków 120zł
-regeneracja zacisków tylnych bez piaskowania 60zł/szt
-wymiana końcówek drążków 20zł/szt

Przy okazji wie ktoś gdzie dostanę taki regulator tylko na średnicę tłoczka 34mm http://www.auto-kozak.pl/wp-content/uploads/2015/03/NMS-210-LOG.png lub samą ośkę od dźwigni hamulca ręcznego?

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Ja tam nie doliczam za próby samodzielnej a nieudanej naprawy.
Liczę jedynie koszt mojej własnej pracy włożonej na dokończenie naprawy.
Czasem więc sumarycznie klient zyskuje, a czasem traci...

Tylko, że wykonując swoje od A do Z robisz to "po swojemu" i wiesz, co po drodze robiłeś, natomiast "sprawdzając" po kimś tracisz tak naprawdę dużo więcej czasu, a czasami wręcz "nie wejdziesz" w tok rozumowania wykonawcy

Do góry Bottom