• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

A

Anonymous123

Jesli robisz dobrze, z rachunkiem, gwarancją na usługę to mysle ze 2000 to minimum

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A zauważyliście że teraz nie pytają gdzie można naprawić dobrze ale pytają gdzie można naprawić tanio ? To jak z tą kiełbasa krakowską za 20 zł i za 40 zł niby to samo ale tej pierwszej jeść się nie da

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
No to gówno byś za robił za przeproszeniem :D

Części kosztowały 1000zł do samego silnika + sonda 250zł :D
gość za głowicę wziął 800zł :D i jak ty zrobisz to za 500zł naprawę i jeszcze zapłacisz od tego vat i podatki to daj mi swoje namiary :D zapomniałem jeszcze o tym że w między czasie padł aku i 220zł doszło :D

szkoda że nie wiedziałem że w takiej cenie to zrobisz bo bym się nie brudził, a tak na poważnie części to był:

uszczelka głow. elring
nowe śruby erling - i tak daję nowe a stare 3 się urwały bo była tak mocno skręcona głowica.
Cały silnik był już rozkcany i było wszytsko tak skręcone że 3 śruby głowicy się urwały i a reszta byla grzana ...
uszczelniacze wałków nowe
olej elf 6l + filtr man'a
uszczelka pod miskę elring
pokrywa zaworów złożona na dirko
nowy płyn do chłodnicy.
pierścienie KS.
Śruby od kolektora wydechowego oczywiście były wiercone i gwintowane.

Więc 2500 to jest stanowczo za mało. Chyba ze 2500 to było by za zmianę pierścieni na jednym cyl na tym co były zgarniający ukruszony i skręcił byś tylko na nowej uszczelce do głowicy + nowy olej a reszta stara. Nie wiem jak ty robisz dlatego nie będę mówił.

Ja wiem że są klienci co szukają taniej, ja staram się już z takimi nie dyskutować. Tylko Ci co przyjeżdzają to pytają co tak drogo a nawet nie mają pojęcia jaka jest wartość narzędzi z jaką mechanik podchodzi do jego samochodu :D bo często ich wartość przewyższa wartość samochodu :D

PS. Wcześniej jakiś majster przed kupnem samochodu robił już głowicę dlatego bo wszystkie odbiły się na tłokach. Przyczyna odkręcone koło zmiennych faz. Sądzę tak dlatego bo wytarta jest aluminiowa obudowa kół rozrządu. Po przyłożeniu koła pasują ślady idealnie :D

Przyczyna ?

http://img03.allegroimg.pl/photos/192x144/62/46/39/58/6246395839

ta blokada to nie wszystko i nie dokręci nikt koła 100nm na niej. Albo się zegnie albo pęknie wałek

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Myślałam, że blokady służą do ustalania położenia wału i wałków.
Widać niektórzy myśleli, że blokada służy jak sama nazwa wskazuje- do blokowania... :p

A

Anonymous123

Myślałam, że blokady służą do ustalania położenia wału i wałków.
Widać niektórzy myśleli, że blokada służy jak sama nazwa wskazuje- do blokowania... :p
To niby jak dokrecic kolo skoro najpierw musi pójść pokrywa a pozniej kolo. Zostaje tylko otwor z tylu na blokadę. Ja zakladam pasek, na zablokowanym wale i walkach dokrecam i tyle. Inaczej sie nie da.

A

Anonymous123

No z tym to tak. Co prawda nigdy nie miałem problemów z dokrecaniem ale musze przyznać ze blokada spoko.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2830
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
gość za głowicę wziął 800zł
Nie wiem co tam gość robił ale ja płacę tylko za planowanie głowicy, całą resztę robię sam. Jeżeli było jakieś spawanko to mówimy to o zupełnie innej naprawie niż wymiana uszczelniaczy i pierścieni.
daj mi swoje namiary
Warsztat samochodowy Auto Miś, Bandurskiego 36 w Szczecinie. Zapraszam do współpracy, nie ma problemu ze zrobieniem królowej w 2.0 16V (nie IDE!) za 2500zł brutto z FV na koniec naprawy, wszystkie uszczelki jakie po drodze ruszam wsadzam nowe, jak będziesz miał takich klientów to wysyłaj do mnie nawet na lawecie.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
żadnego spawania tam nie było. Planowanie, nowe uszczelniacze, nowe prowadnice ,8 zaworów wydechowych . nie wiem tylko jak z gniazdami czy je ruszał ale w to nie wnikałem bo nie ja ją oddawałem

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Witam Panowie, podpowiedzcie prosze ile policzyc za sama robocizne.
Honda Civic 2000r wersja dluga limuzyna
Wymiana duzych tulei(cukiereczki) w tylnych wahaczah 2szt (musialem wyjac cale wachacze z bebnami)
Wymiana tlumika srodkowego (dodatkowo na katalizatorze musialem dorobic flansze bo rozmyla sie w powietrzu)
Wymiana przewodow hamulcowych tylnych dlugich 2szt
wymiana przednich sworzni wahaczy gora i dol obie strony 4 sworznie.
Ogolnie niewdzieczna robota,wszystko zapieczone i zkorodowane.

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Bez gratów 1200 a z gratami 1700?, tak naprawdę to trudno określić jak nie widzi się roboty na oczy.
Jak by było tak słodko i same cukiereczki to byś nic nie zarobił. a tak klienta pod auto i makaron na uszy :p...
Czasami to odechciewa się tych pieniędzy i roboty, no ale cóż...klient nasz Pan i często nie rozumie że trzeba naprawdę się ścisnąć za torbę...

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Wow 1200 za sama robote!!!!!???? powiem szczerze chcialem troche mniej skasowac,no ale poczekam moze ktos jeszcze sie wypowie

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
popatrz też na rynek, ja u siebie tyle bym wziął, nie wiem jak wygląda sytuacja w twojej okolicy...

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
No fakt nie dowidzialem,ze Warszawa:):).Tak czy tak dzieki koledzy za odp,mam teraz jakies wieksze rozeznanie.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Ile policzyć za wymianę tylnego uszczelniacza wału korbowego w Jeepie Cherokee XJ?

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
Wymiana duzych tulei(cukiereczki) w tylnych wahaczah 2szt (musialem wyjac cale wachacze z bebnami)

Po kiego wyciagales wachacze. Przeciez to sie robi na aucie w 30 min.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Toyota corolla 8 automat ile krzyknąć za wymianę uszczelniaczy na wale, wale konwertera i obie półosie?

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
Passat b5 fl 2,0 benzyna wymiana rozrządu? myśle że w granicach 400 będzie dobrze?

Do góry Bottom