• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Jak miałbyś robić za wycenę klientów, to 80% warsztatów byłoby już zamkniętych. Powiem tak, dla mnie możesz brać 150 za rozrząd ze sciaganiem przodu, możesz nie zarabiać na częściach, tylko za co chcesz kupić sprzęt? Masz sprzęt diagnostyczny i skończy się aktualizacja lub przestanie ogarniać nowsze samochody, zepsuje się kompresor, potrzebujesz kupić jakieś narzędzie. Za co kupisz, weźmiesz kredyt? O to wszystko w tym chodzi, a później klient mówi że w internecie wyczytał że podobno prosta robota i biorą tyle i tyle. Warsztaty same sobie szkodzą nawzajem podbierając klientów, bo taniej od sąsiada o 50zl a dygocze z zimna, bo na opał brakuje.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Ja tanio już nie robię nawet znajomym bo jak to ma być dobrze to niestety musi kosztować jak ktoś chce tanio to posyłam do konkurencji a i tak po jakimś czasie wraca bo woli DOBRZE niż TANIO.

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Ja również jestem zdania że jak mam robić za poł darmo to wolę sobie odpuścić. Chociaż na brak roboty nie narzekam.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Autoklinika źle mnie zrozumiałeś. Nigdzie nie powiedziałem że robię za wycenę klienta. Napisałem tylko że klient prawdę powie ile warsztaty biorą. Znam gości z branży którzy mówią w towarzystwie, że za mniej niż za cenę X nie podchodzą do danego tematu, a wiem skądinąd (mamy wspólnych klientów, znajomych ) że w praktyce nie są już tak konsekwentni. I mimo to nie mam do nich pretensji. Każdy stara się być elastyczny i nie stracić klienta.

Nie oczekuj że wszyscy będą kasować tak samo. Inną usługę ma autoryzowany serwis, inny personel inne koszty i przede wszystkim innych klientów niż mały warsztat na prowincji.
Masz lepszą jakość, sprzęt, doświadczenie,dajesz gwarancję, renomę zdobytą przez lata i serwis na najwyższym poziomie kasujesz więcej.
Masz mały warsztat, mniejsze doświadczenie, znikomą renomę bo powiedzmy robisz dopiero rok czy dwa to bierzesz taniej bo inaczej klienta nie przyciągniesz.
Jesteś Kowalskim co robi po godzinach w stodole, nie masz sprzętu, doświadczenia, nie dajesz gwarancji,robisz długo i niedokładnie to masz najtaniej.

Ja nie biorę za robotę tyle co Kowalski bo bym już dawno z głodu padł. Ale też nie witam klientów w garniturze i nie sadzam ich w poczekalni z wifi i kawką więc nie równam się z ceną do autoryzowanych serwisów. A uwierz mi że chciałbym. Więc tak jak pisałem wcześniej, każdy ma ceny takie na jakie może sobie pozwolić, ze względu na wymienione wcześniej warunki jak również i konkurencję.

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
1,4 tsi 118kw 160KM wymiana kpl łańcucha rozrzadu - łańcuch,wariator,ślizgi,uszczelka ile? 500?

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
1500 minimum przerabiałem ostatnio i dobre blokady ok 200.:):):)

Ile za wymianę przekładni kierowniczej Leon l.

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Master 2004r, 2.5 wymiana silnika. Mam w planach odjechać przodem i do przodu wyciągnąć silnik.
Ile byście wycenili?

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
focus 1.8 tddi ile chlasnac na rozebranie i uszczelnienie motoru?1.5 tys? plus graty?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
250 minimum

Skoda octavia 1.9 tdi 110 ps
uszczelnienie pokrywy, kolektor ssacy nowa uszczelka, umyty kolektor ssacy i pokrywa plus co tam sie dalo bo bylo w oleju ulane, olej, filtry, uklad dolotowy wymontowany i wymyty, wymieniona turbina.. turbo po regeneracji + uszcelki fitry i olej powiedzialem klientowi 1447 zl i mowi ze DROGO :O w tym za robocizne policzylem 300zl " po znajomosci"
Co o tym myslicie ?

Do góry Bottom