• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

A

Anonymous123

Dawno nie robilem ale troche czasu schodzi. Zerknij na czasy pracy. Zazwyczaj sa zanizone sporo.

Załączniki

• Czasy napraw micra k12 1.2.pdf
    137,4 KB · Wyświetleń: 32

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Chopy Omega B 2.0 16V X20XEV łyka olej. Chce zrzucić jej czapke, i pierścionki z panewkami pozmieniać. Ile wziąć za robocizne, części i robota głowicy swoją drogą ale ile wziąć za rozkręcenie i złożenie do kupy wszystkiego?

Promotor

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Pułtusk
Zapytałem bo myślałem ze ktoś robił a ja dopiero będę robił a nie wiem ile klientowi mówić dodam że sprzęgło klienta

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jak zamiennik to daj mu gwarancję do bramy...i 700 bym wziął, a zaraz to dwumas? to nawet więcej...a przyrząd masz na dwumasę?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Jak tam ten stary roverowski silnik co i w hondach to tam nie ma dwumasy i wmiare dobrze się go rozkręca, tylko wałek który jest od wysprzęglika do łożyska dociskowego wyczyść i nasmaruj towotem w miejscu gdzie przechodzi przez skrzynie bo ostatnio takiego robiłem i staneło na wałku.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Ja robiłem. Jest tam dwumasa i wysprzęglik hydrauliczny sprzęgła. Sanki w dół. Jest przy tym trochę zabawy i skrzynia dość spora i ciężka. Nie wiem, co tam klient "sobie zażyczył" wymienić, ale wg mnie najbardziej słuszna jest opcja kompletna dwumasa ze sprzęgłem + wysprzęglik OBOWIĄZKOWO!!!!!!! (w tym samochodzie są one niesamowicie awaryjne). Od razu wymień płyn w układzie sprzęgła (i tak musisz odpowietrzyć). Pompka sprzęgła i zbiorniczek znajduje się nad pedałem (płyn najlepiej wlewać strzykawką z przewodem, bo dostęp do niczego) . Płyn będzie czarny jak smoła. Zapewniam. Zresztą jak nie wiesz jak odpowietrzyć to wejdź sobie na forum roverki.pl to sobie poczytasz. Przy okazji, jak masz sanki "w dole" warto wymienić gumy stabilizatora i tylne tuleje wahaczy, bo na samochodzie jest z tym trochę problem. Oczywiście jak znam życie będzie "problem" z klientem, bo mu będzie "za drogo". Wg mnie robota 600 to minimum za samą wymianę sprzęgła z dwumasą w tym samochodzie, no chyba że Ty i klient nie szanujecie swojego czasu i nakładu pracy ;).
W każdym razie nastaw się spokojnie na dniówkę uczciwej roboty.

P.S. Spytaj się dokładnie klienta co ma. Bo zestaw sprzęgła z kołem dwumasowym do tego samochodu kosztuje coś tam ze 2 tys. zł z LUKa (bodajże bez wysprzęglika), sam wysprzęglik coś ok. 400 zł. A samochód "warty" 6-8 tys. zł. Nie daj się wpuścić w maliny.

P.S.2. Uprzedź klienta, że jeżeli łączniki stabilizatora nie dadzą się odkręcić do zrzucenia sanek, to trzeba je będzie wymienić, a są dosyć drogie!!!

Ostatnia edycja:

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Audi A6 C6 2.4 V6, wymiana termostatu ile wołać?
Z tego co wiem rozrząd trzeba rozpinać i przodem odjechać.

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Ile za wymianę przodu vw phaeton? zderzak z pasem przednim i chłodnicami plus paski. Możliwe że jeszcze będę tam wymieniał deskę z poduszkami

Promotor

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Pułtusk
Klient miał komplet ale bez dwumasy coś 700 mówił kosztowało. I powiedziałem cenę taka jak pisaliśmy 700 a on za tyle to silnik by zmienili i zabrał go. :)

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
To się ciesz! Bo to zwykły d...k był, pewnie i tak by jakieś ,ale, do Ciebie.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Klient miał komplet ale bez dwumasy coś 700 mówił kosztowało. I powiedziałem cenę taka jak pisaliśmy 700 a on za tyle to silnik by zmienili i zabrał go. :)

Widać debili nie sieją. Kurczę niektórym to wydaje się, że jak ma auto za kilka tysięcy zł, to naprawy "mają być" adekwatne do wartości auta. Jak się kupuje samochód, to trzeba "sprawdzić" co w nim jest, ile to może kosztować itp. Ostatnio bujałem się z asterkami G wartymi max 3-4 tys zł. Oczywiście z silnikami najgorszymi z możliwych dla tego modelu (koszty awarii), bo z dieslami. W jednej padła pompa wtryskowa (standard w tych samochodach). Niestety koszt naprawy około 2,5-3 tys. zł (realny, nie jakieś "druciarstwo" na chwilę). W drugiej sprzęgło z dwumasą. Koszt samych części to ok. 2 tys. zł. A wartość samochodów jw. A klienci oczywiście - "Panie "połataj" to jakoś, bo ja to auto chcę już sprzedać!". No i weź tu "dyskutuj". Trzeba było auto sprzedać zawczasu, a nie jeździć, aż całkiem się rozsypie. I wtedy płacz i lament, że to się wcale nie opłaca naprawiać, że tyle "kosztuje". A co? Może ja mam "dołożyć" do naprawy? Co teraz "klienci" myślicie? Że jestem "zdziercą" bo tyle wołam za naprawę auta niewiele wartego? Też jeden z drugim powie, że za tyle to cały silnik przełoży? Kiedyś jeszcze miałem takiego "magika", który miał ułamany sztywny przewód hamulcowy z zaklepaną młotkiem końcówką. Podałem mu koszt naprawy (stosunkowo nieduży), to jeździł ponad pół roku z hamulcami na 3 koła. A potem jeszcze kretyn się pyta - "Czy może pojechać tak na przegląd? Ręce opadły. I kto w takich sytuacjach jest bardziej "oszukany"? Klient, czy mechanik? Ja już niekiedy mówię - "Panie ja jestem "tylko" mechanikiem, nie cudotwórcą". A potem jeszcze zwyzywają człowieka od "wymieniaczy". A co ty do k., nędzy chcesz "naprawiać", jak już nie ma w czym grzebać. Można tylko wymienić.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Prosił bym o wycenę ,Mini one 2005 1.6benzyna :wymiana 2szt. tulei wahacza przód , o najlepsza opcja w.g mnie ,podwiesić silnik i opóścić wszystko w dół ,aby się dostać do śrub od stabilizatora,a pracy na około 4h.

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Mondeo mk3 kombi ile za wymianę wszystkich tulei zawieszenia tył ?

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Panowie audi a4 2006r 2.0 tdi 140 tyle wiem ile za wymianę rozrządu.

Do góry Bottom