• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
w warsztacie obok do niedawna była jeszcze "tygodniówka" ale to samo wygineło po kilku incydentach:) w piatek "tygodniówka" a w poniedziałek ludzi niema:p we wtorek pusty jak "bęben" do szefa po kase:p

Moim zdaniem czy ,,stałka,, czy % to już jest indywidualne dogadanie...:D
dokładnie indywidualne dogadanie chyba najlepsze bo to ,według mnie, dobrze świadczy o pracodawcy. Potrafi sie dostosować do każdego pracownika i wszystkich nie wrzuca do jednego worka:)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
dokładnie indywidualne dogadanie chyba najlepsze bo to ,według mnie, dobrze świadczy o pracodawcy. Potrafi sie dostosować do każdego pracownika i wszystkich nie wrzuca do jednego worka:)
I znowu moim zdaniem(powtarzam się:D) lepsza jest stałka, ale jak ktoś jest ogarnięty to zdecydowanie %, bo po prostu można więcej $$ przytulić...:p:D
Tyle, że jak masz stałą pensję to ją masz i już, a na % to różnie bywa... a to zlecenia powcina, a to inne ,,kreatywne księgowości,, i jest problem się doliczyć...:p:D

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
jak masz "stałkę" to biuro martwi się żeby najlepiej wykorzystać twój czas żeby to wszystkim się opłaciło a jak masz % to twoja sprawa jak się z robotą ogarniesz:)

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
@WOODOO doskonale rozumiem te miny. Tak już niestety jest,jak jesteś uparty, to nawet najgorsze roboty Cię nie przerastaja, a później jest juz tylko gorzej

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Dziękuję kolego Auto.Klinika :D Te ,,najgorsze,, roboty to chyba, a przynajmniej tak z moich obserwacji wyszło- to rozrządy, generalki silników i różnej maści diagnostyka:Dbo ,,mechanicy,, się ich boją...
Np. w poprzedniej mojej firmie na 4 mechaników tylko ja to robiłem... nie powiem ,że nie sprawiało mi to frajdy:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Może to nie tak, że są warsztaty co nie robią... tylko, że są mechanicy co tego nie lubią robić...
Nie jest to problemem jak jest kilku ludzi i się wzajemnie uzupełniają:D
Ja tam bardzo lubię robić generalki silników... ta satysfakcja jak odpalasz taki silnik po remoncie...:rolleyes::D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Zróbcie nowy temat bo walicie offtop ze hoho.

BTW. Ile za:
1)rozrząd +pw
2)uszczelka smoka pompy oleju
w Insignia 2.0 cdti.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
jeżeli silnik ma oznaczenie A20DTH to robocizna wymiany rozrządu 450

jesli chodzi o tą uszczelkę to profilaktyka wymiany co 4 lata:p
a wymiana to koszt około 350 zł jesli w misce oleju są otwory technologiczne do demontażu miski a jesli niema to za wymianę około 450-500

przepraszam w skrzyni sa te otwory technologiczne:)

Ostatnia edycja:

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Co to za mechanik co nie umie zrobić silnika lub rozrządu pierwszy raz go widząc.
8.00 17.00 jest od dawien dawna.
Jak się nie chcę być mechanikiem, trzeba iść na prezesa banku.
Kodeks pracy, amator gawędziarz :(:(:(:(:(:(
Nikt nie napisał że masz siedzieć po nocach.
17-ta godzina i do domu.
Organizacja pracy szefa i twoja, 17.00 Et go home.
Jak się otwiera warsztat w lesie nie myśląc jak szybko można zdobyć części to tak jest.
Logistyka, chyba tak to się nazywa.
Co byka obchodzi jak się krowa cieli.
Nie ma części na czas idę do do mu, przykro mi, mam swoje życie.
A swoje aspiracje wsadź sobie w kieszeń i szukaj innej pracy.
Przecież to widać jak szef jest ciamajda, wtedy nic tu po mnie.
Twoje zarabianie pieniędzy i życie, bujasz w obłokach, zejdź na ziemię.
Jaki szef pozwoli babrać się z silnikiem np. 2 tygodnie. chyba że weźmie 5 tysi wtedy się baw i cały miesiąc.
Mechanik siedzi w smarach, ginekolog bawi się w piz.....ie wybór należy do każdego.
Nie pracuje u nikogo i po moich wypowiedziach to widać.
Indywidualne dogadanie jest na ryj i tak później jest inaczej.
Czysta matematyka procent od wykonanej pracy i nie ma niejasności. Zarób sam na siebie i nie szukaj kodeksów itp.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Przestań już pieprzyć krispar. Ty weź chłopie lepiej poczytaj jakieś przepisy, jakiś kodeks, jakieś moze podatkowe.
Idąc Twoim tokiem myślenia, wracamy do lasu.
Chłopie, od ustalania obowiązków pracodawcy jest Sejm. Od zdolności do pracy lekarz. Obowiązki pracownika, są napisane w regulaminie. Umowe o prace podpisują obie strony.
Proste?

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Ok nie ma problemu idę do ciebie pracować od 8 do 16 w tym 1h sjesty za 5500zł wsiadam i się melduje u ciebie. Pełne zatrudnienie i urlop jeszcze chorowity jestem. Dasz radę.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
8.00 17.00 jest od dawien dawna.
Ale ty musisz być beton... bo nic do ciebie nie dociera...:meh: tak se wbiłeś i już nic tego nie zmieni...:meh: sam to se siedź od skowronka do sowy, ale nie narzucaj tego innym...
Niestety dalszej twojej wypowiedzi nie będę komentował- szkoda mi klawiatury...i poniżej mojego poziomu...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Ok nie ma problemu, bo ja nikogo nie zamierzam zatrudniać.
Chłopie, my (czyli Ty ja i oni) bezpośrednio nie decydujemy, nie ustalamy zasad ani przepisów. Robimy to pośrednio, głosując na wyborach.
Dziś tu i teraz, możemy se tylko poszczekać.

Alle, zakładając że zatrudniam, to kosztem 4500zl. brutto.

jeżeli silnik ma oznaczenie A20DTH to robocizna wymiany rozrządu 450

Czaisz kumasz trybisz?

krispar- Ile godzin będziesz to robił?

Ostatnia edycja:

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Ale ty musisz być beton... bo nic do ciebie nie dociera...:meh: tak se wbiłeś i już nic tego nie zmieni...:meh: sam to se siedź od skowronka do sowy, ale nie narzucaj tego innym...
Niestety dalszej twojej wypowiedzi nie będę komentował- szkoda mi klawiatury...i poniżej mojego poziomu...

Nigdy nikogo nie zatrudniałem.
Było to dawno jak ja pracowałem u kogoś . Ale poczytałem, pełen etat 8h dziennie 40h w tygodniu. Czyli ten twój skowronek i sowa to rozmawiamy o 1h różnicy. Więc nie wiem w czym tkwi problem. To jest niby 20h więcej w miesiącu. Ale wątpię aby w realu ktoś tego przestrzegał. Jak byś mi przykładowo przyszedł na rozmowę wstępną o pracę i powiedział że będziesz pracował tylko do 16-ej to bym cię wyśmiał i pokazał bramę. Może dlatego biedaku nie możesz znaleźć pracy z takimi wymaganiami, wysokim poziomem inteligencji, cytując ustawy, nic na początku sobą nie reprezentując.
Został ci tylko internet kończę tą dyskusję bo syty głodnego nie zrozumie.
Będziesz miał kiedyś swój interes to przyznasz mi rację.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Ekonomi nie oszuka. Jedne pracownik na ZUS-ie przy zarobkach około 3500 zł do ręki musi dziennie wygenerować 200 zł czystego zysku. Jest jeden warunek - jest to koszt człowieka który naprawia auto: bez odzieży w rowie przy szosie, bez prądu i bez narzędzi.
Do tego dochodzą teraz - dla szefa - powiedzmy 50 zł - jeśli ma takich trzech pracowników to coś mu zostanie i cała masa innych kosztów , których pracownicy kompletnie nie widzą. Klucze, prąd , oświetlenie, księgowa, ogrzewanie, komputery , internet , telefony, UDT-y , środki czystości, czynsze, paliwo do auta po części , amortyzacja tego auta, podatek , OC , ubezpieczenie budynku, elewacja , płytki na podłodze , dach nad głową, sprężarka, kasa fiskalna , programy , interfejsy, podnośniki, zlewarki, kasterki ,wiadra , szafki , bramy wjazdowe , węże do powietrza, woda , gaz, szambo, śmieci, ubrania robocze, monitoring, czyściwo, migomat , drut , gaz , dysze , poduszki do podnoszenia, kalibracja kluczy dynanometrycznych, opał i cholera wie co jeszcze....

Więc pracownik sobie myśli: zrobiłem rozrząd w jakimś powiedzmy 1.6 HDI w 6 godzin, a szef za to wziął 400 zł to szef zarobił 200 zł za nic- ewentualnie dobranie i zamówienie części. I tu się głęboko myli - bo tak naprawdę nie wygenerował zysku - tylko bilans wyszedł dopiero na zero lub jest lekka strata. Zostały jeszcze dwie godziny pracy, co przez nie zrobi to dopiero będzie zysk.

Do tego jeszcze trzeba doliczyć chorobowe pracowników ciężko wyczuć na ile wsiąknął , urlopy, jakieś nieoczekiwane wypadki losowe , zaniedbania i straty, nieudane naprawy, otarcia samochodów, zatrześnięcia kluczyków i cholera wie co jeszcze.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Przecież to jest czysta matematyka żeby dać komuś zarobić 4500zł na rękę de facto musi wyrobić ponad 5500zł czyli 275zł dziennie. Jak wyrobi więcej do zysk dla mnie i wtedy można dać 30% pracownikowi. Każdy zadowolony, ale jak jest leżone i do 16-ej no to sorry ale dudków nie będzie.

Ekonomi nie oszuka. Jedne pracownik na ZUS-ie przy zarobkach około 3500 zł do ręki musi dziennie wygenerować 200 zł czystego zysku. Jest jeden warunek - jest to koszt człowieka który naprawia auto: bez odzieży w rowie przy szosie, bez prądu i bez narzędzi.
Do tego dochodzą teraz - dla szefa - powiedzmy 50 zł - jeśli ma takich trzech pracowników to coś mu zostanie i cała masa innych kosztów , których pracownicy kompletnie nie widzą. Klucze, prąd , oświetlenie, księgowa, ogrzewanie, komputery , internet , telefony, UDT-y , środki czystości, czynsze, paliwo do auta po części , amortyzacja tego auta, podatek , OC , ubezpieczenie budynku, elewacja , płytki na podłodze , dach nad głową, sprężarka, kasa fiskalna , programy , interfejsy, podnośniki, zlewarki, kasterki ,wiadra , szafki , bramy wjazdowe , węże do powietrza, woda , gaz, szambo, śmieci, ubrania robocze, monitoring, czyściwo, migomat , drut , gaz , dysze , poduszki do podnoszenia, kalibracja kluczy dynanometrycznych, opał i cholera wie co jeszcze....

Więc pracownik sobie myśli: zrobiłem rozrząd w jakimś powiedzmy 1.6 HDI w 6 godzin, a szef za to wziął 400 zł to szef zarobił 200 zł za nic- ewentualnie dobranie i zamówienie części. I tu się głęboko myli - bo tak naprawdę nie wygenerował zysku - tylko bilans wyszedł dopiero na zero lub jest lekka strata. Zostały jeszcze dwie godziny pracy, co przez nie zrobi to dopiero będzie zysk.

Do tego jeszcze trzeba doliczyć chorobowe pracowników ciężko wyczuć na ile wsiąknął , urlopy, jakieś nieoczekiwane wypadki losowe , zaniedbania i straty, nieudane naprawy, otarcia samochodów, zatrześnięcia kluczyków i cholera wie co jeszcze.

Zgadzam się w 100% i w końcu ktoś normalnie myślący człowiek.

Takie hdi-ki można pyknąć dwa nie czekając na części oczywiście i wtedy jest fajna dniówka tak?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom