• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Chyba 350 brałem. Szybko idzie.

Ile bierzecie za zbieżność osi przedniej, tylnej, przedniej i tylnej, i za samo sprawdzenie bez regulacji

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
No widzisz, także próbuję wyczuć klienta ale nie zawsze sie uda.
Co do mojego tematu to auto stoi u mnie i czeka, gość dzisiaj dzwonił i pytał czy mu oddam auto ale nie może zapłacić bo nie ma tyle, powiedziałem wprost że nie dam mu się okraść, odpowiedział że b3ezie musiał przyjechać z policją więc odpowiedziałem że jak uważa i się rozłączył, za chwilę odpisałem mu sms ze w tej sytuacji naliczam postój auta na parkingu w wysokosci 20zl za dobę. Ktoś miał podobny przypadek i czego mam sie spodziewać? Bo to że auta mu nie oddam bez rozliczenia to jasna sprawa.

Miałem podobnie. Policja akurat była po stronie klienta (widać było, że jacyś znajomi). Sprawa w sądzie trwała prawie 2 lata i w zębach kasę klient oddał (a w zasadzie komornik) oczywiście z kosztami sądowymi i wynagrodzeniem mojej papugi :)

Na przyszłość, auto oddać musisz, nawet jak nie zapłaci. Możesz natomiast wyjąć części które włożyłeś i klient sobie może auto na lawecie zabrać. W moim przypadku część faktury zapłacił i papuga powiedział, żebym nic nie wyciągał z auta, bo i tak w zębach resztę kasy przyniesie i lepiej w sądzie będzie wyglądało.

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Ile za wymianę sprzęgła Astra h 1.6 16v. Sanki trzeba opuścić.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
No widzisz, także próbuję wyczuć klienta ale nie zawsze sie uda.
Co do mojego tematu to auto stoi u mnie i czeka, gość dzisiaj dzwonił i pytał czy mu oddam auto ale nie może zapłacić bo nie ma tyle, powiedziałem wprost że nie dam mu się okraść, odpowiedział że b3ezie musiał przyjechać z policją więc odpowiedziałem że jak uważa i się rozłączył, za chwilę odpisałem mu sms ze w tej sytuacji naliczam postój auta na parkingu w wysokosci 20zl za dobę. Ktoś miał podobny przypadek i czego mam sie spodziewać? Bo to że auta mu nie oddam bez rozliczenia to jasna sprawa.
nie stresuj sie zupełnie miałem podobnie i bez stresu !! a te 20 pln to śmiech ja wstawiłem 150 pln za dobe
prawnik mi pisał pismo i poszło poleconym wezwanie do zapłaty
jak coś to podesle Ci moje pismo ...

i pamietaj UMOWA USTNA JEST TAKŻE UMOWĄ CYWILNO -PRAWNĄ ;)

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
ja chyba za malo biore bo 700-800 brutto za te sprzęgło

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Panowie ile za uszczelnienie podstawy filtra oleju w Mercedesie E212 silnik 2.2 om651

Violator84

Nowy
Punktów
0
Witam Panowie. Mam takie pytanie a nie przeczytałem wszystkich stron więc nie wiem czy było tu o tym. Wyceniacie próbę naprawy tzn. mechanik miał mi wymienić lewą półoś (trochę felerna rzecz w awensisiet25) niestety nie mógł odkręcić, podobno ułamał dwa klucze i polecił dokupienie piasty bo diaksem chciałby to pociąć. Zapłaciłem 110złoty za to że nie dał rady zrobić czegoś co inny mechanik dziś zrobił bez wiekszych problemów (to tak odnośnie bycia tym złym klijentem co lata po różnych mechanikach bo mu tak "wygodnie-tak tu wyczytałem) Pytam czy taki koszt jest normalny, zwłaszcza że tego dnia zostawiłem u niego pare stówek za wymiane rozrusznika(tu na pewno przeplacilem bo zamiast zregenerować to wstawił inny a za samą robocizne wział 180 plus 100vat? Mieszkam pod Warszawą więc ma to pewnie znaczenie.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie naprawiłem= nie biorę kasy:D ale chyba trzeba zmienić podejście jak widać na przykładzie...:p:D

Violator84

Nowy
Punktów
0
Jutro sprawdze jak znajde paragon czy tam było to wyszczególnione.. Może to za te złamane klucze. Nie wiem, warsztat jest w Pruszkowie ogólnie polecany, ma większość dobrych opini, może facet wyczuł że jestem raczej ugodowy i się nie wykłócam.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Zapłaciłem 110złoty za to że nie dał rady zrobić czegoś co inny mechanik dziś zrobił bez wiekszych problemów
Ze zwykłej przyzwoitości--- jeżeli nie dał rady więc nie powinien brać pieniędzy za coś czego nie zrobił .A połamane klucze ...jego problem ..może klucze z niskiej półki ,,a może to jego konfabulacja (ściema)...a może faktycznie mówi prawdę..dyskusyjna sprawa ! A teraz (trochę humoru :p:p).Z innego pkt.widzenia .to można powiedzieć że miałeś szczęście albo nawet dużo szczęścia ..bo co by było gdyby ów mechanik złamał nogę albo rękę przy naprawie Twojego samochodu albo co by było gdyby uległ uszkodzeniu podnośnik kolumnowy pod Twoim autem ...aż strach pomyśleć o rachunku pomimo tego że robota nie została zrobiona :eek::eek: ! Tobie i mechanikowi z Pruszkowa życzę dobrych relacji .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Witam Panowie. Mam takie pytanie a nie przeczytałem wszystkich stron więc nie wiem czy było tu o tym. Wyceniacie próbę naprawy tzn. mechanik miał mi wymienić lewą półoś (trochę felerna rzecz w awensisiet25) niestety nie mógł odkręcić, podobno ułamał dwa klucze i polecił dokupienie piasty bo diaksem chciałby to pociąć. Zapłaciłem 110złoty za to że nie dał rady zrobić czegoś co inny mechanik dziś zrobił bez wiekszych problemów (to tak odnośnie bycia tym złym klijentem co lata po różnych mechanikach bo mu tak "wygodnie-tak tu wyczytałem) Pytam czy taki koszt jest normalny, zwłaszcza że tego dnia zostawiłem u niego pare stówek za wymiane rozrusznika(tu na pewno przeplacilem bo zamiast zregenerować to wstawił inny a za samą robocizne wział 180 plus 100vat? Mieszkam pod Warszawą więc ma to pewnie znaczenie.
Nie naprawiłem= nie biorę kasy:D ale chyba trzeba zmienić podejście jak widać na przykładzie...:p:D
Tak jak Woodoo napisał nie wykonana usługa nie ma rachunku,
natomiast zobaczcie że ludzie zaczynają się opierać na opiniach z internetów (tak wywnioskowałem z wypowiedzi)
i przez chore czasy - mniejsza ilość "prawdziwych" znajomych, kolegów wszystko łącznie z wyszukiwaniem mechaników sprowadza się do internetów ...
ale mają tryliony znajomych na f... i innych internetach ... :(

Do góry Bottom