• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Zgadzam się.
Nic nie pisałem o wykonywaniu usług za pół darmo. Wiedza, sprzęt, fachowość i uczciwość kosztują.
Po taniości, to ooo tam, po drugiej stronie ulicy, u Kaźka w garażu. Ma ruski klucz do wszystkiego (czytaj młotek i przecinak). Nawet nim logi sprawdzi :D
Tak jak porządny lekarz, czy porządny piekarz kasuje za swoje usługi/ wyroby, tak i my musimy. Choćby dlatego, że musi z czegoś na to wszystko wystarczyć. Ale tym co prowadzą swoje działalności, tłumaczyć tego nie trzeba.
Dlatego ja np. wolę serwisować auta firmowe. A najlepiej busy.
Zwróciłem tylko uwagę na to co Ty napisałeś i do tego odniosłem swoją wcześniejszą wypowiedź ;)

No i masz, już się znalazł, głos sprawiedliwości, w roli kolegi jonix39 :D
Widzisz, jak nas widzą, tak nas piszą. To samo jest z polakami siedzącymi w UK, którzy robią opinię reszcie.
Być może trzeba podkreślić, abyś zauważył, że napisałem iż do samego wyznania nic nie mam. Dla mnie, to sobie każdy może wierzyć i w swoje sznurowadła.
Ale trafiło do mnie kilku jehowców i wszyscy zachowywali się tak samo. Przemądrzali, krzeszący swą wiarę na siłę, złotówy, którzy później robią koło dupy.
Od teraz po prostu będę brał aparat i pstrykał cały samochód zanim przyjmę do naprawy i spiszę bardzo dokładny protokół z wyliczeniem cen do grosika. I jak znam życie, gość się zdegustuje i poszuka innego warsztatu, na którym będzie mógł sobie poużywać (oby nie trafiło na was...).
Dyskutowanie z moimi doświadczeniami, jest chyba nie na miejscu. Szanuję opinię innych i chciałbym aby szanowana była moja.
Sam temat nie o tym, więc jeśli chcesz poznać fundamenty moich opinii na ten temat, to jest od tego pw, a nie forum publiczne ;)

maciej86

Gaduła
Punktów
7
Ja z kolei różnie kasuje, jednych dużo, drugich tanio. Zwykle skasowani drożej wracają.
Najbardziej to mnie wkurza jak przyjeżdża nowy klient chce tanio, myślę? zrobię! żeby złapać klienta i myślę "przy następnej naprawie nadrobie" a przy nastepnej naprawie rezygnuje i szuka taniej. Wtedy sie gotuje;P

Ja przeliczam mniej więcej 70zł/h a czasy napraw biorę z katalog IC. Jak ktos czesci kupi to opuszczam na robocie.

rfr

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Myślę, że 50/70zł za roboczogodzinę mechaniki to dobra cena. Sam tak biorę i też korzystam z IC katalogu do wyceny.Na usłudze nic nie opuszczam
tylko na częściach schodzę z ceny katalogowej.Za "podłączenie" do pojazdu jak mówią klienci biorę 50 ale nic nie mówię tylko drukuję błędy i żegnam.
Diagnostyka elektroniki zaczyna sie od 150zł i auto na 2/3 godz. musi zostawić, nie robię jak klient patrzy.Jak jest nowy klient to nigdy nie opuszczam bo i tak nie wróci bo to skoczek i szkoda czasu.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
A ile panowie za wstawienie
- progów
- lewej i prawej reperaturki tylnego nadkola
- wstawienie prawego i lewego przedniego blotnika
Samochód vw T4

troll

SuperMechanior
Punktów
34
pytanie mam-czy zna ktoś firmę maximus?wiem ,że to jakis aftermarket ponoc niemiecki(ja tez moge byc niemiecki a nawet francuski,a co).Pytam bo się zaczęło to pojawiać ,ciekawość mnie zżera-dziś widziałem pompę wody z seata po 7tys przebiegu z normalnie ukręconym wałkiem.

Szakalini

Bywalec
Punktów
2
u mnie w warsztacie bierzemy wieksze kwoty, moze dlatego ze warszawa, ale na klientów nie narzekamy przybywają i ci co byli są dalej i nie uciekaja, warsztat jest nowy bo ma dwa lata i naprawde sie rozwija mimo ze nie jest najtaniej nawet jak na warszawe. Dlatego tak jak wcześniej wspominano nie ma co za grosze tyrać tym bardziej ze zdrowie siada :) i tak np. za przekładke alu do 17" bierzemy 100 zeta powyżej 150 a run flaty 200, stalówki 80. Za sprzęgło przykładowo punto 1 350 :D a jak trzeba targać sanie to 500 amory na mcphersonach 120-150 za strone itd etc

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
ile za wstawienie progów w galaxy 98r oraz volvo v40 97r
ile za samo wstawienie a ile za wstawienie z malowaniem

tak myslałem 500-600 zł z malowaniem od strony czy to dobra cena ?

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Do 700 zł spokojnie za te usługę
W temacie. Nie zrobi się uniwersalnej cennikowej tabelki dla wszystkich napraw, bo w każdym modelu jest inaczej. Może najwyżej za podstawowe zmiany opon, oleju, blacharka...gdzie w innych zakładach te usługi mogą kosztować podobnie.

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Min 350 za stronę, żeby naprawa nie była droższa od samochodu, bo klienta przepłoszysz. Jeżeli klient chce mieć profesjonalnie zrobione, cięcia po spawach, konserwacje wewnętrzna, zewnętrzna...to swoja cenę możesz krzyknąć:)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
za taka cene z malowaniem bym nawet tego nie ruszyl :) tam trzeba wypuscic nowe blachy wewnetrzne do tego wzmocnienia itp przeciez nie bede tydzien robik zadarmo materiały tez sa drogie a ja do tanich tez nienależe :) bez malowania 350 zl w takim aucie to by jeszcze bylo możliwe

troll

SuperMechanior
Punktów
34
to zależy z która granicą...

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
w UK za sprzegło za sama robote od 400-500 zł za np. vw polo,fiat punto itp. do 1300-1500 zł za np. mondeo mk3,opel insignia itp.

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Nie pytajcie jakie są ceny w Norwegii - przykładowo robota którą ostatnio robiłem czyli wymiana sprzęgła w Ducato szef skasował (łącznie z częściami) prawie 14000 koron czyli na nasze po szybkim przeliczeniu 7000 zł ;)

Do góry Bottom