• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile zarabiacie na stanowisku mechanika samochodowego?

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Szachu
Rozrząd ok. 500 robię to długo , 3 x wszystko sprawdzam
Łożysko ....150 ...ale teraz mam kłopot z pierścieniem na abs
Sworzeń , podobnie ....tyle , ze nie pałam chęcią wymiany w 307 , zwrotnice mam już opanowane gdzie kupić . Z gwintem lubią wyłazić

przesrane masz z tym czynszem .....na wczasy jezdzisz?

krystian1826

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Łuków
on daje uniwersale aktualizowane na bieżąco i jeden sprzet do odczytu sterowników reszta jest moja

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
on daje uniwersale aktualizowane na bieżąco i jeden sprzet do odczytu sterowników reszta jest moja
No to ja bym Ci z 6 jak nie 7 tysi do łapki wręczał co miesiąc :)
Szachu
Rozrząd ok. 500 robię to długo , 3 x wszystko sprawdzam
Łożysko ....150 ...ale teraz mam kłopot z pierścieniem na abs
Sworzeń , podobnie ....tyle , ze nie pałam chęcią wymiany w 307 , zwrotnice mam już opanowane gdzie kupić . Z gwintem lubią wyłazić

przesrane masz z tym czynszem .....na wczasy jezdzisz?
Wszystko stopniowo podnoszę. Mam dużą marzę na częściach. W tej chwili z kasą ubogo bo po przeprowadzce jestem, ale jak znajdę w końcu drugiego mechanika to wyjdę na swoje. Wczasy oczywiście, dwa tyg warsztat zamknięty i płatny 100%. 1.9 TDI robimy dwa dziennie a 1.6 HDi to jak by się pracownik sprężył to i cztery zrobi w ciągu dnia :p

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ostatnio gadałem z takim jednym magikiem, co się chwalił, że klocki wymienia w max 10 minut... jak się zapytałem czy razem z czyszczeniem jarzma, przesmarowaniem prowadnic, przesmarowaniem tłoczka, upuszczeniem płynu podczas wciskania tłoczka ?- to się roześmiał i powiedział- a gdzie tam- wyjmuję stare klocki i wkładam nowe...:D
Nawet się nie pytałem ile jest w stanie takich klocków zmienić w ciągu dnia...:meh:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
VOODOO - według niektórych warsztatów{ poważnie :( } to co ty opisałeś to nie jest wymiana klocków tylko już naprawa hamulców :) Serio . Według większości mechaników wymiana polega na zdjęciu zacisku , wyciagnięciu starych klocków , wbiciu nowych i założeniu zacisku , przykręceniu koła .
Więc jeśli tak robisz to musisz od dziś zmienić ta pozycje z wymiany klocków na naprawę hamulców :)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Ostatnio gadałem z takim jednym magikiem, co się chwalił, że klocki wymienia w max 10 minut... jak się zapytałem czy razem z czyszczeniem jarzma, przesmarowaniem prowadnic, przesmarowaniem tłoczka, upuszczeniem płynu podczas wciskania tłoczka ?- to się roześmiał i powiedział- a gdzie tam- wyjmuję stare klocki i wkładam nowe...:D
Nawet się nie pytałem ile jest w stanie takich klocków zmienić w ciągu dnia...:meh:
Przy rozrządzie niczego się nie smaruje a klocki wymieniam w 15 minut jak się trafi klient co mu zawsze drogo :) przy normalnym kliencie robię serwis układu hamulcowego i doliczam kolejne 50 wykonując czynności wypisane przez Ciebie :)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
To zależy jakie auta się robi. Jak ktoś robi floty to tam rzeczywiście wymiana klocków to 15 minut i kierowca z auta nie wychodzi nawet :)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Po waszych wypowiedziach- chyba poważnie się muszę zastanowić nad tym, bo dotychczas to jest standardowa procedura jaką stosuję przy każdej wymianie klocków...
Sporo ludzi jak patrzyli co ja robię i po objaśnieniu im po co to robię, to byli bardzo zachwyceni... ale jednak u nas to większość klientów to podcieracze dupy szkłem i ich nie interesuje jakość, a cena...
Tak apropo to u mnie wymiana klocków to 80 zł... i tak się zastanawiam czy to drogo, czy tanio...
Chyba będę musiał zejść trochę z ceny i poważnie z jakości, na korzyść czasu wykonania usługi...no cóż chyba trzeba się przystosować do miejsca gdzie się żyje...:meh:

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
No to ja bym Ci z 6 jak nie 7 tysi do łapki wręczał co miesiąc :)
Kurcze to może ja sie nad tym zastanowie ;)
Mój sprzet, moje abonamenty a ciezko 3.5 tys € czasami ubic/msc - moze czas do PL wracac? Tyle ze ja 80% elektronike, ale mechanike dla relaksu czasami bym porobil.
Poprzedni mój szef jak usłyszał że trzeba ok 12tys € zainestowac w sam zakup sprzetu do elektroniki ( bez utrzymania i bez DP4) to stwierdzil że lepiej wlasnie przyjąć pracownika z wlasnym sprzetem i w razie ew zwolnienia ma wybór w co zainwestowac itp. Bo faktycznie nie kazdy co przyjdzie to pracuje na jednakowym sprzecie a to nie mechanika i tylko podnosnik i klucze.
Jak szef nie ma wiedzy w eletronice i nie ma zamiaru sie zaglebiac w sterowniki , programowanie a chce takie usługi oferowac to przy dzisiejszym stopniu zaawansowania to wyzwanie uważam.
Moze drugi temat zaloze - stanowisko elektromechanik elektronik?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Kubart lepiej zostań tam gdzie jesteś i działaj na spokojnie.
Nie widzisz co PiS tu robi z małymi i mikro firmami tu w pl , ich celem jest ich zniszczyć a nie pomoc jak tj w innych krajach. Cel ogólny to tylko przeszkadzać obywatelowi w prowadzeniu czegokolwiek i dojenie do oporu tak żeby się nie opłacało działać.
Raczej nie realne prowadzić tu dg wg wszystkich wytycznych/wymagań jakie narzucają instytucje/urzędy i nie ma takiego warsztatu tzw. na tip top uwierz mi.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Ja juz za starawy jestem na otwieranie czegokolwiek- powrot do Pl co jakis tam czas rozwazam ale ew. jako pomoc na starcie w jakiejs firmie im sie rozwinac lub porzeszyc zakres uslug.
Tanio w Pl juz bylo.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja prowadzę działalność 25 lat i tak ujowo jeszcze nie było. Drożyzna i biurokracja, same urtudnienia. Ciężko wyjść na plus. Jak coś wpadnie do kieszeni to zaraz jakaś dziura do załatania sie pojawi. Klienci wychodowali węża w kieszeni i nie chcą płacić. Jak sami mają dniówkę 150 zeta to mi by chcieli dać max 100, bo coś im musi zostać... Wywalam ceny mocno do góry i zobaczę co będzie, albo zacznę zarabiać , albo zamknę ten burdel.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Sporo ludzi jak patrzyli co ja robię i po objaśnieniu im po co to robię, to byli bardzo zachwyceni..
...u mnie było to samo ..i zrozumieli że tak się powinno robić jest to dobre i musi kosztować .W końcu jest to ich bezpieczeństwo i komfort .

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
czyszczeniem jarzma, przesmarowaniem prowadnic, przesmarowaniem tłoczka, upuszczeniem płynu podczas wciskania tłoczka

U mnie na warsztacie nazywa się to "obsługa układu hamulcowego" i jest wykonywana każdorazowo. Jak komuś nie pasuje to do widzenia. Układy odemnie z zakładu nie piszczą!!

Tak apropo to u mnie wymiana klocków to 80 zł

Ja za obsługę wraz z wymianą klocków biorę 150zł. Jeśli ktoś chce na szybko to spoko, wykonam ale za tą samą kasę by mieć górkę na przyszłe marudzenie, że się klocek zjarał....

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Na początku starałem się robić jak Wy, jednak klienci szybko mnie nauczyli, że wymiana klocków to znaczy wymiana klocków a nie pełna obsługa.
Ja przynajmniej czyszczę jarzma i prowadnice aby wszystko jakoś chodziło a jeśli tłoczek przy wkręcaniu stawia opór to regeneracja zacisku, na własne oczy widziałem jak sąsiedni warsztat wbija klocki młotkiem jak wejść nie chcą a tłoczki wkręcają czasami metrową rurką. Biorą 30 zł i kolejka do nich czeka.
Klienci wolą zapłacić 50 zł za taką szybką usługę zamiast 80 za zrobienie tak jak trzeba.

RDF

Początkujący
Punktów
0
To może wypowie się jakiś właściciel warsztatu co trzyma elektromechanika u siebie jak się cenią można napisać że jak kumaty to jest na swoim ale to oczywiście nie każdy ma warunki na to ja mam 9 lat doświadczenia 18na/h plus 300-400 od każdej elektronicznej naprawy crash/immo/dpf itp. pracuje średnio po 10 godzin z wolnymi sobotami wiedzy nawet szefowi nie zdradzam on siedzi w mechanice realnie wychodzi koło 5tysi miasto koło 35tyś ludzi ?
35 tysiecy czy 350 tysiecy?

Do góry Bottom