• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Refleksje na temat : Diagnoskopy VS Interfejsy diagnostyczne.

kraven77

Nowy
Punktów
0
Miasto
Berlin
Witam .

Przeczytałem cały dział jeśli chodzi o sprzęt diagnostyczny na tym forum. Wszelkie porady i wskazówki dotyczące wyboru obu rozwiązań. Wyszło mi że jest tyle samo zwolenników co i przeciwników obu systemów. Piszę o tym bo stoję przed wyborem takiego sprzętu . Piszecie że diagnoskopy to dopiero może od 8 tyś ale zaraz potem wspominacie że nawet taka suma nie gwarantuje dobrego zakupu z wielu względów ,jeśli chodzi o diagnoskopy to właściwie tylko „ serwisówki „ dają najlepszy wynik ,ale nie idealny . Jak rozumiem okazuje się że nie ma idealnego jednego rozwiązania trzeba kupić kilka by można było obsłużyć kilka marek .W przypadku interfejsów jest dokładnie analogicznie trzeba kupić kilka interfejsów do różnych marek .Kupując kilka z sprawdzonych źródeł kwota za nie wyjdzie gdzieś około tyle samo ile za jeden "uniwersalny " diagnoskop ze średniej półki ( 8 tyś). Najbliżej na tym forum do ideału ma Autocom , z tym że większość z Panów szuka jego tańszego odpowiednika co nie zawsze kończy się sukcesem . Ci co mają legalnie zakupionego mają już raczej poważne warsztaty i mogą sobie pozwolić na legalną płatną aktualizacje. Oczywiście to wszystko o czym tu wspominam przeplata się z waszymi pytaniami "a co chcesz robić przy samochodach ?" I tu nie zawsze dostajecie wyczerpujące odpowiedzi ,ludzie piszą właściwie że jakąś tam jedną rzecz chcą sprawdzić lub dwie i na tym się kończy lub że zaczynają z warsztatem i chcą coś na początek. Może dlatego jest tak trudno mi się zdecydować . Może jeśli ja napiszę w miarę jasno co będę chciał robić z diagnostyki to będzie wam łatwiej mi doradzić.

Otóż nie mam warsztatu ,sprzęt chcę kupić wyłącznie z legalnego źródła i za własne pieniądze, na własny użytek pasjonuję się mechaniką ,jednak życie ułożyło mi się tak że nie mogłem się rozwijać w tej dziedzinie ,teraz mam środki i czas by wreszcie się tym zająć dla siebie jak należy.

Technika idzie w zastraszającym tempie ,samochody naszpikowane są już takimi komputerami że aż włos się jeży na głowie co będzie za 5 lat . Toyota wprowadza do seryjnej produkcji samochód napędzany wodorem ,a Audi używa do zarządzania i wyświetlania grafiki w swoim najnowszym A6 procesorów graficznych Nvidia .

Ja natomiast chciałbym takim sprzętem ,czy interfejsem (zależy co poradzicie) , zaprogramować kluczyk ,sprawdzić stan DPF/FAP i oczywiście dokonać ewentualnego wypalenia ,sprawdzić parametry pracy turbiny, odczytać informacje w zakodowanym kluczyku lub automatycznej skrzyni biegów ,czy ze sprzętu audio stan licznika (by na przykład udowodnić nieuczciwemu handlarzowi że nieudolnie cofnął licznik i chce mnie oszukać lub kogoś z moich bliskich), po za tym co jeszcze , no takie sprawy jak AirBag ,bo już czytam na forach że magicy z Gubina na przykład ściągają passaty z Niemiec po jak to się mówi w ich żargonie "przystankach " i mają takie sprzęty którymi mogą namieszać w elektronice tak by oszukać. Poduszki które eksplodowały od owego "przystanku" demontują całkowicie wywalają sterownik za to odpowiadający a następnie wstawiają zaślepki z allegro za parę złotych , więc dobrze by było by to moje przyszłe urządzenie dało radę znaleźć taki "numer".

Oczywiście chciałbym też móc zdiagnozować takim sprzętem elektronikę pokładową jak klimatyzację zegary ,oraz oczywiście osprzęt silnika ,czujniki i sądy zarządzające pracą.

Marki jakie bym chciał diagnozować ,to maszyny najbardziej popularne na naszym rynku. VW,Audi,Mercedes ,BMW,Ford,Opel,Mazda,Toyota,Skoda,Kia,Hyundai,Suzuki,Lexus,Fiat,Seat. Kwota jaką bym chciał przeznaczyć to wspomniane 8 tyś. Podkreślam że nie prowadzę i nie zamierzam żadnego warsztatu ,będę sprzętu używał wyłącznie dla siebie.

Pytanie zatem moje jest ,czy podtrzymujecie że do zadań jakie tu opisałem bardziej sprawdzi się kilka interfejsów każdy do innego koncernu ( Lexia-Proxia do Citroena , op-com do Opla,VCM do Forda ,czy też ops do BMW, czy może coś takiego jak Autel MaxiSys MS908 lub coś ze stajni Launch. Będę oczywiście wdzięczny za wskazówki,no i poinformuję o zakupie. Mam nadzieję że w miarę opisałem czego potrzebuję, i nie zagmatwałem przesadnie.
Pozdrawiam serdecznie.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Panie Jacku cdif nie ogarnie tego wszystkiego co jest wypisane w tym poscie :) po drugie za 8 tyś nie ma nawet takiej opcji żeby jakiś sprzęt legalny robił w tylu markach takie rzeczy jak w poście zostały wypisane , za takie pieniądze nie można mieć wszystkiego , tym bardziej trzeba pamiętać że urządzenie do diagnostyki komputerowej to tylko jakieś 30 procent pomocy a reszta to wiedza tego co tym pracuje .

kraven77

Nowy
Punktów
0
Miasto
Berlin
No dobra koksiu621 ,zatem do tego co ja chcę robić co ty byś polecił?

CARTECH Serwis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
www.cartechserwis.pl
Dorzucę może coś od siebie, bo temat diagnoskop vs. interfejs jest bardzo ciekawy.

Miałem okazję pracować niemal na każdym dostępnym testerze diagnostycznym, uwzględniając również testery serwisowe.
Prawda jest taka, że na początek trzeba odróżnić interfejsy od "interfejsów" - czyli dedykowane do konkretnych zastosowań od ELM327 i innych OBD
z serwisu aukcyjnego po 50zł.

Uniwersalny tester serwisowy jest niezbędny w każdym warsztacie (skasowanie inspekcji, kodowanie wtrysków, adaptacje, cofnięcie hamulca - musimy mieć tester który nam to umożliwi). W tej kategorii wybór to m.in BOSCH KTS (spore możliwości, szczególnie w połączeniu z oprogramowaniem ESI Tronic - potężna baza wiedzy i instrukcji napraw), Autocom (rewelacyjny stosunek cena-możliwości), Actia Multi-Diag (sprzęt producenta większości serwisowych testerów - ciekawe możliwości) i Gutmann (wielkie możliwości za sporą cenę). Texa ponoć jest bardzo dopracowana i posiada dużą bazę informacji i wsparcie - to akurat info od znajomego - nie miałem przyjemności testować.
CDIF nie przypadł mi do gustu parę lat temu i nie śledziłem już jego dalszych losów.

Testery serwisowe - tutaj każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy i jakiego potrzebuje - jeżeli serwis zajmuje się szybką obsługą wszystkich marek to moim zdaniem niepotrzebny zakup. Jeśli jednak ktoś specjalizuje się w obsłudze konkretnej marki - zakup zdecydowanie wart polecenia - na plus oczywiście jest częste połączenie z bazą informacji i prowadzenie "za rękę" podczas procesu naprawy - np. w testerach BMW i VAG.

Interfejsy - w przypadku specjalizacji w danej marce niezbędne np. VCDS do grupy VAG, czy BMW Scanner jako uzupełnienie GT1/ISIS - pozwala zrobić rzeczy których tester nie dopuszcza. Inna sprawa to np. interfejs umożliwiający odczyt kodu PIN (np. Autocom nie skasuje inspekcji w Zafirze B bez podania kodu PIN).

Osobna kwestia to interfejsy do programowania sterowników, kluczy, korekty przebiegu (aczkolwiek do tego ostatniego są profesjonalne sprzęty typu ENIGMA, DiagProg...)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Mr kraven 77 zakres działania opiewa na przynajmniej 60-70 tys zł.
Na te 8 tys. musisz znacznie ograniczyć zakres planowanej działalności.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
No dobra koksiu621 ,zatem do tego co ja chcę robić co ty byś polecił?

za 8 tyś co do twoich wymagań nie nie mogę polecić nic , niema takiego legalnego uniwersalnego testera co by robił wszystko , a serwisówki do takich jak ty aut chcesz , to za 8 tyś kupisz może po dwie marki .

CARTECH Serwis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
www.cartechserwis.pl
Roczny abonament SD (diagnostyka) kosztuje 2190zł/netto - miesięcznie daje to 225zł brutto - nie jest to wbrew pozorom wysoka kwota za to co ten sprzęt oferuje.
Osobną kwestią jest to jak kto liczy za podłączenie komputera - jedni robią diagnostykę po 30zł, inni jeżeli do naprawy był potrzebny tester doliczają do rachunku cenę diagnostyki itp. - tester diagnostyczny potrafi sporo zarobić, a przede wszystkim ułatwia życie.

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
Witam .
Otóż nie mam warsztatu ,sprzęt chcę kupić wyłącznie z legalnego źródła i za własne pieniądze, na własny użytek pasjonuję się mechaniką
i na prawdę potrzebujesz sprzętu za 8 tys
a nie klona AutoCom na 400-1200 PLN, który łączy się z tysiącem sterowników ???

CARTECH Serwis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
www.cartechserwis.pl
Poduszki które eksplodowały od owego "przystanku" demontują całkowicie wywalają sterownik za to odpowiadający a następnie wstawiają zaślepki z allegro za parę złotych , więc dobrze by było by to moje przyszłe urządzenie dało radę znaleźć taki "numer".

Może warto się zasugerować tym zdaniem i przyjąć że Autor tego tematu nie ma jakiegokolwiek pojęcia i stąd tak błądzi.

annmaco

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bielsko-Biała
ja jak zaczynałem, to kupiłem uniwersalny tester za ok 3-4 tysie i później pomału dokupywałem, jest to dobre, ponieważ w trakcie prac wiem lepiej w którą stronę iść z takimi urządzeniami... bo wydać setki tysięcy to nie problem, ale czy na początek warto?

Do góry Bottom