• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

InterCars - wasze opinie

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
sytuacja z przed chwili ... wczoraj zamówiłem cztery opony ,(dostępne na filii ). Widzę trasa piątek 13.30 ...
opony przyszły w sobotę i to jeszcze trzy :mad: . Nadal na filii są dostępne 4 szt bo widzę ... jak tu pracować i wyrabiać obroty ...?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
jak z k... do handlowca wyskakujesz to co się dziwisz :p
Moim zdaniem to i tak jest delikatny, bo jak inaczej rozmawiać z amebami umysłowymi...:mad: co nawet z obsługą szpadla miały by problemy...:meh:
Prowadzi swoją działalność i ma zobowiązania wobec klientów, a przez jakiegoś idiotę ma świecić oczami ???:bored:

Gerwaz garage

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Belchatow
Ja również widze same plusy ze wspolpracy z nimi
Filie mam 12 km od siebie 3 razy na dzien czesci przywoza obsluga bdb

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Ja również widze same plusy ze wspolpracy z nimi
Filie mam 12 km od siebie 3 razy na dzien czesci przywoza obsluga bdb

Ja mam filię jakieś 50-70km od siebie i 4 trasy dziennie. Także jeżeli o to chodzi, to biją wszystkich na głowę. Mają więcej tras niż inne hurtownie, które mają do mnie 5km

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Drozyzna. U rk niedzialek taniej
Powiem Ci ze korzystalem troszke z ich towarów, ale potem sprawdzajac ceny porównywalne z IC a wiekszej ilosci przypadkow to IC ma lepsze ceny. Do tego duzo czesci w RK poprostu nie ma, nawet na zamowienie, choc u mnie najgorszy ból to że nowo otwarta filia, bardzo mlodzi pracownicy, zupelnie bez pojęcia do samochodów... Postawilem na IC i 95% od nich zamawiam, nie patrzac juz czy konkurencja ma lepsza cene na czesci bo i tak uwazam ze rabaty mam bardzo dobre. 3 trasy dziennie, zamawiam czesto na koniec pracy graty, a o 7 rano juz na mnie czekaja. I oczywiscie wiekszy magazyn bynajmniej u mnie. Kiedys bralem z CarSystemu, ale raz ze zaczeli płakac i marudzic na zwroty, dwa ze stwierdzili ze czesci elektrycznych wgl nie ma zwrotu, duzo czesci przychodzilo nie takich jak trzeba, brak katalogu internetowego i w 90% te zle czesci to wina tych ich smiesznych katalogów i braku wiedzy pracowników. Pamietam sytuacje jak zamawialem 4 razy rozrzad do glupiej alfy 147 1.9jtd.... i za 4 razem tez przyszedl i bylo cos nie tak, rzucilem na ławe w sklepie pojechalem do IC od strzała taki jak trzeba i cena lepsza, do tego w CarSystem byl taki sam problem jak tam ktos wyzej pisal ze rabat prawie taki sam jak dla Kowalskiego z ulicy.... Tak ze IC jak najbardziej chwale, szkoda tylko ze w mojej okolicy żadnych szkoleń :/

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
szkoda tylko ze w mojej okolicy żadnych szkoleń :/
Potwierdzam, szkoleń strasznie mało. Niby są, niby jest ten mobilny wóz szkoleniowy, ale zawsze jak nie sprawdzam to minimum 200km ode mnie. Na dobrych kilka lat współpracy byłem na bodajże szkoleniach.

mariuszek32

Początkujący
Punktów
1
Intecars? Nie polecam. Wielka sieciówa a ceny z kosmosu. Jak nie ma sie zniżek to nawet nie warto podchodzić. Lepiej wspierać polskich przedsiębiorców małych sklepów.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Intecars? Nie polecam. Wielka sieciówa a ceny z kosmosu. Jak nie ma sie zniżek to nawet nie warto podchodzić. Lepiej wspierać polskich przedsiębiorców małych sklepów.

Ale Intercars jest polską firmą. Z małymi sklepami jest o tyle problem, że jasne, jakiś pierdół na szybko można podjechać kupić, ale nie wyobrażam sobie żeby np. czekać dzień-dwa na części (bo nie będą nigdy mieli wszystkiego). Może jako konsument nie ma to dla Ciebie różnicy, że Twoje klocki hamulcowe dopiero jutro będą do odbioru, ale dla warsztatów jest to nie do pomyślenia w dzisiejszych czasach :)

Drugą sprawą jest to, że ja i moi znajomi mechanicy mamy wyższe rabaty niż takie małe sklepy. Mały sklep nie jest w stanie kupić od hurtowni w tej samej cenie co ja, więc wiadomym jest, że po odliczeniu jego marży jest duża różnica w cenie

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Po części prawda, ale ja mam koło siebie Gordon i IC, a dostępność części mam lepsza w prywatnym sklepie, może nie małym, ale nie będącym wielką hurtownia. Fajne jest to, że nie robią prawie wcale pomyłek przy zamówieniu i dowóz części na telefon. Nie ma wyznaczonych tras. Dzwonisz jadą. Czas oczekiwania max godzina.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Po części prawda, ale ja mam koło siebie Gordon i IC, a dostępność części mam lepsza w prywatnym sklepie, może nie małym, ale nie będącym wielką hurtownia. Fajne jest to, że nie robią prawie wcale pomyłek przy zamówieniu i dowóz części na telefon. Nie ma wyznaczonych tras. Dzwonisz jadą. Czas oczekiwania max godzina.

U mnie dostępnością nikt nie wygra z IC. Mam jakieś 50-60km do wielkiego centrum dystrybucji gdzie mają taką halę, że głowa mała :) w mieście mam Gordona (jak coś na szybko potrzeba to biorę od nich) i jeszcze jedną sieć (nie będę mówił nazwy), gdzie tak mnie wkur... zdenerwowali kilka razy, że w życiu od nich już nie będę brał. W małych sklepach to raczej nie biorę i nie chodzi o transport, bo tu masz rację, ale o ceny. Mają wyższe ceny zakupu niż ja, więc wolę tą marżę zostawić dla siebie :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
A co powiesz na to: łożysko z piasta, ten sam producent. Cena detal Gordon, 270zl a cena w tym sklepiku 220zl. Ludzie głupi nie są i potrafią się przejechać i sprawdzić ceny.
Olej selenia, nie pamiętam parametrów, w tamtym roku za 5l w gordonie 280zl, a w sklepiku 190zl.

Dlatego wolę trochę mniej zarobić na częściach a mieć więcej klientów.
Sporo warsztatów już do nich przeszło.
A i jeszcze reklamację.
Kiedyś pisałem temat o łożysku.
IMG_20180815_180510.jpg

Przeszło reklamację bez problemu.
W gordonie w podobnej sytuacji odpisali mi, że łożysko zniszczone przy demontażu :)

Zresztą każdy bierze tam gdzie gdzie pasuje :)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
A co powiesz na to: łożysko z piasta, ten sam producent. Cena detal Gordon, 270zl a cena w tym sklepiku 220zl. Ludzie głupi nie są i potrafią się przejechać i sprawdzić ceny.
Olej selenia, nie pamiętam parametrów, w tamtym roku za 5l w gordonie 280zl, a w sklepiku 190zl.

Dlatego wolę trochę mniej zarobić na częściach a mieć więcej klientów.
Sporo warsztatów już do nich przeszło.
A i jeszcze reklamację.
Kiedyś pisałem temat o łożysku.
Wyświetl załącznik 24935

Przeszło reklamację bez problemu.
W gordonie w podobnej sytuacji odpisali mi, że łożysko zniszczone przy demontażu :)

Zresztą każdy bierze tam gdzie gdzie pasuje :)

Nie wiem jak z reklamacjami w Gordonie, nigdy nie miałem. W IC jak do tej pory wszystko bez problemu.

Co do cen, to kupujesz w cenach detalicznych? Ja cały czas mówię o cenach hurtowych, detaliczne to wiadomo że duże sieci maja wyższe. Potem mówią, że dają Ci 40% rabatu :D

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Kupuje w hurtowych. Stała zniżka 20%. Ceny hurtowe podobne tu i tu, tylko detal dla klienta niższy. Nie trzeba siedzieć i liczyć narzutu :)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Ja narzut liczę stałą metodą. Pierdoły typu filtry, jakieś przeguby, końcówki, klocki itd. liczę po prostu detal z IC. Jak jest jakaś grubsza robota to jakiś rabacik wtedy liczę, ale jak np. sama wymiana klocków to normalnie detal i tyle.
Jeżeli chodzi o grubsze sprawy typu np. dwumasy itd, to wtedy liczę trochę inaczej, ale nie będę tu publicznie takich rzeczy zdradzał, mogę dać na priv :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ja mam za bystrych klientów :)
Skubani potrafią liczyć.
Druga sprawa, że przychodzi chłopek roztropek do hurtowni i na dzień dobry dają mu 10 - 20% zniżki. Ja mu dam detal za klocki, a on powie, że sam kupi w hurtowni taniej.
I właśnie to mnie denerwowalo.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Ja mam za bystrych klientów :)
Skubani potrafią liczyć.
Druga sprawa, że przychodzi chłopek roztropek do hurtowni i na dzień dobry dają mu 10 - 20% zniżki. Ja mu dam detal za klocki, a on powie, że sam kupi w hurtowni taniej.
I właśnie to mnie denerwowalo.

Ja miałem przypadek, że facet kupił taniej niż ja w hurcie... i weź tu się wytłumacz :D

co do bystrości klientów, ja nikomu nie zabraniam sobie samemu kupić części, każdy o tym wie. Jak dla mnie, to możesz sobie kupić nawet klocki na aliexpres i mi przywieźć. Ale jeżeli już mi zlecasz zakup części (99,9% przypadków) to ja Ci daję gwarancję, że jak źle zamówię to biorę to na klatę. Części mogą być trochę droższe niż w internecie, ale nie masz na głowie tego zamawiania, dopasowywania (a wiadomo jak to np. z przegubami w VAGach jest) i ewentualnych zwrotów czy reklamacji.

Wychodzę z prostego założenia, jak np. kupujesz piwo na stacji benzynowej to nie wyskakujesz z tekstem "panie, w sklepie to kosztuje po 2zł, wy chceta 5zł, a na pewno kupujeta z rabatem za 1,50zł. Żądam obniżenia ceny bo mnie oszukać chceta!" :D

Stacja benzynowa zarabia na sprzedaży paliwa (przynajmniej w założeniu, bo teraz się to powoli zmienia), a hotdogi i inne pierdoły mają na duuużej marży, ale zawsze możesz iść do spożywczaka sobie kupić taniej. Tak samo w przypadku warsztatów, zarabiamy na wykonywaniu usług (przynajmniej w założeniu...), a części sprzedajemy z marżą, oczywiście możesz kupić sobie na allegro taniej, Twój wybór :)

Do góry Bottom