• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Isignia 2009 A20DTJ - wpada pedał sprzęgła

pawelj5

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Starków
Witam.
Opel Insignia 2009r 2.0 diesel. W aucie jest problem z wpadającym pedałem sprzęgła. Płyn nie ubywa. Jak auto postoi, lub podczas dłuższej jazdy bez użycia sprzęgła przy pierwszym wciśnięciu pedał łapie dopiero od połowy skoku, po puszczeniu nie wraca do pozycji wyjściowej. Trzeba podciągnąć go ręką i podpompować kilka razy. Wówczas przez dłuższy czas działa prawidłowo. Gdyby układ był zapowietrzony podpompowanie pomogło by tylko na chwilę, ale tu sprzęgło działa poprawnie przez dłuższy czas. Ze względu na brak wycieków wymieniłem pompę. Nie przyniosło to żadnego efektu. W następnej kolejności wymieniłem regulator hydrauliczny wraz z przewodem który idzie do wysprzęglika. Problem nadal występuje. Sprężyna utrzymuje pedał w górze, wycieków nie ma. Brak mi pomysłów.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
482
Miasto
Józefów
Witam.
Opel Insignia 2009r 2.0 diesel. W aucie jest problem z wpadającym pedałem sprzęgła. Płyn nie ubywa. Jak auto postoi, lub podczas dłuższej jazdy bez użycia sprzęgła przy pierwszym wciśnięciu pedał łapie dopiero od połowy skoku, po puszczeniu nie wraca do pozycji wyjściowej. Trzeba podciągnąć go ręką i podpompować kilka razy. Wówczas przez dłuższy czas działa prawidłowo. Gdyby układ był zapowietrzony podpompowanie pomogło by tylko na chwilę, ale tu sprzęgło działa poprawnie przez dłuższy czas. Ze względu na brak wycieków wymieniłem pompę. Nie przyniosło to żadnego efektu. W następnej kolejności wymieniłem regulator hydrauliczny wraz z przewodem który idzie do wysprzęglika. Problem nadal występuje. Sprężyna utrzymuje pedał w górze, wycieków nie ma. Brak mi pomysłów.
Jak brak Ci pomysłów to ja podpowiem że został Ci tylko wysprzęglik :)

pawelj5

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Starków
Raczej chyba nie obędzie się bez demontażu skrzyni. Z zewnątrz wszystko wymienione. Jednak zastanawiam się co może być przyczyną takiego problemu. Auto jest tak użytkowane od dłuższego czasu. Płynu w zbiorniczku nie ubywa, obudowa sprzęgła sucha. Zostawiłem auto na noc z wciśniętym sprzęgłem. Rano pedał wrócił do pozycji wyjściowej. Problem powstaje kiedy pedał znajduje się w górnej pozycji podtrzymywany siłą sprężyny. Czy dwumasa może powodować taki problem? Nikt nie miał takiego przypadku?

Do góry Bottom