• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Isuzu trooper 3.0 Brak mocy Dla fachowca

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam mam taki problem walczę z tym isuzu drugi dzień przyjechało na rozwiercanie świec żarowych trzy były urwane. Jest tam sporo rozbierania bo trzeba między innymi demontować kolektor ssący itd. żeby był dostęp do tych operacji. Wyrwałem te świece wszystko poskładałem. tak jak powinno być wszystkie kostki i podciśnienia po podpinane na swoim miejscu nie został żaden króciec wężyk ani kostka.Odpalam a tu nie ma mocy i może też nawet delikatnie poszarpuje silnikiem ale to akurat mogło być wcześniej bo ja tym samochodem nie jeździłem. Chodzi tylko do ok 3,5 tyś obrotów na początku dymił dość mocno na biało następnie po przejechaniu paru km dymi na czarno ale mniej intensywnie. Natomiast mocy nie ma dalej.
Autko nie ma wejścia obd tyko fabryczne a nie mam do tego żadnej przejściówki żeby podłączyć kompa.
Dodam że nie świeci się żadna kontrolka. Czy za mała ilość w silniku może mieć wpływ na to ? gdzieś wyczytałem że te silniki są bardzo wrażliwe na olej. A przy demontażu tamtych podzespołów troszkę oleju mi kapneło.. ?? Panowie jakies pomysły

A

autozibi

Dzisiaj już nic nie piłem bo jutro znów do roboty ale nic z tego nie rozumie :D:D:D
Czego jest za mało w tym silniku i gdzie ci troszkę kapnęło tego oleju ?? :eek::eek::eek:

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Turbo turbinę widać ma nowiusieniką bo to gdzieś u innego mechanika wcześniej stało. Od strony turbiny nie rozbierałem nic.

Turbina jest podajże na bajpasie na nadciśnienie tak mi się wydaję ale dokładnie nie sprawdzałem tego.

Kapneło mi trochę oleju bo tam jest taki wlew jednocześnie z bagnetem który idzie do miski olejowiej musiałem to odkręcić żeby móc wyjać kolektor ssący. Chodzi o to że jest brak mocy tak jak opisałem.

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
fakt faktem to była benzyna, ale ssący miałem za słabo dokręcony i wariował, proponuje dokręcic 50-60 niutków

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Dzięki sprawdzę to bo dokręciłem gdzieś ok 30 może faktycznie..
Nurtuje mnie też jedna rzecz jest to samochód handlarza wcześniej stało to gdzieś u innego mechanika i widze że jest nowa turbina. Pracuje w dużym warsztacie ale to kierownictwo to słabo mysli bo klijent postawił autko pod warsztatem a kierownik wiechał mi na podnośnik i powiedział żebym rozwiercał świece żarowe więc ja tym nie jeździłem tylko zacząłem rozbierać. Może ten handlaż chce nas wydymać i przyprowadził pod pretekstem urwanych świec żarowych a może to brak mocy to jest ukryta usterka, stało gdzieś wymienili na nową turbinę nie pomogło i się poddali a tu przyprowadzili. nikt nie jeździł tylko wiechane na stanowisko świece zrobione auto odpalone a mocy nie ma i że niby to nasza wina i trzeba zrobić ...

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
jak turbo nowe to pewnie już silnik dojechany i już nic nie pomoże

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Swiece wymienione to w czym problem:) Zapewne na to dymienie chcieli swiece wymieniac:) Bo dymiło. A przyczyn dymienia moze byc mnogo, napisz cos wiecej o tym silniku, rodzaj ukladu wtryskowego to najwazniejsza informacja. Na szybki strzał zaslep egr, to typowe objawy np dti z uszkodzonym ukladem egr.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
całkiem możliwe,świece wyszły w całości?na pewno nic nie zostało gdzieś pod zawory się nic nie dostało?j zawsze po takiej operacji używam odkurzacza tłok w górę i wysysam co się da

hitek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Ja obstawiam turbo w pierwszej kolejności. Mam też Troopera 3,0 i te objawy o których piszesz na to by wskazywały. Zastanawia mnie to dymienie na biało. Sprawdż turbinę, a jest tam podłączone chłodzenie wałka turbo płynem. Może jest zatarta lub bliska zatarcia.
Powodzenia

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Jersli turbo nowe,świece sie niby poupalały to ja stawiam,ze w poprzednim warsztacie po wymianie turbiny zassało olej z intercoolera i chyba silnik się rozbiegł troszeczke.Widzialem taki numerek w bmw i renówce.
Korby pewno podgięte lub zaworki i dlatego nie równo chodzi ,biały dym.i brak mocy.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Panowie dziś miałem czas to sprawdziłem o co tu chodzi wszystko wskazywało na turbinę ale że turbina świeżo po regeneracji i z drugiej strony silnika gdzie nic nie rozbierałem to tam się nie czepiałem i szukałem tam gdzie rozbierałem kolektor i podciśnienia a to własnie była turbina. wirnik stoi dęba. Myślałem że tak ją sprytnie zrobili a okazało się że mały wiórek ze świecy który został na gwincie przy wkręcaniu nowej wpadł do środka wydmuchało go do kolektora wydechowego i do turbiny i zablokowało wirnik turbina nie chodziła i nie było mocy. Zdemontowałem turbine cofnołem śrubokrętem wirnik wiurek wyleciał i turbina chodzi i wszystko jest. Podejżewam że ten wiórek został mi na świecy na czwartym cylindrze dlatego że tą świece rozwiercałem praktycznie na lusterko bo było pochylona w stronę ściany grodziowej i nie było jak zobaczyć a gwint jest tam w miarę głęboko i mogłem nie zauważyc że coś tam na dnie jest i przy wkręcaniu nowej świecy oderwało się i wpadło. Zagadka rozwiązana. Dzięki za odpowiedzi :)

A najlepsze jest to że tą nierówną pracę silnika miał. Bo przyjechał dziś koleś i mi mówi tak że tak to moc była i wszytko było tyko trochę trzęsło tym silnikiem ale to właśnie przez te świece żarowe... :D a ja się tyko zaśmiałem pod nosem. świece wymienione a silnikiem dalej trzęsie... :D chyba tak mu powiedział poprzedni mechanik że to wina tego... hehe Ten silnik to jest dobry wynalazek na pompowtryskach HUI chydraulicznych napędzanych olejem. I pewnie to się pierdzieli. Dlatego ten silnik ma dwa filtry oleju.. Może olej dawno nie zmieniany i przez to pompowtryski żle chodzą i nim szarpie albo poprostu już są zajechane.. a nie świece żarowe.. samochód jest handlarza tak że czuję że jeszcze trochę kasy w to wsadzi i będzie płacz :D

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Beka jak nic:D dobrze ze nie pokaleczylo wirnika:)

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Powiem Ci że nie było nic widać ani śladu z jednej jak i z drugiej strony wirnika a jednak siedział w środku skubaniec :D

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
całkiem możliwe,świece wyszły w całości?na pewno nic nie zostało gdzieś pod zawory się nic nie dostało?j zawsze po takiej operacji używam odkurzacza tłok w górę i wysysam co się da
;););):p

Do góry Bottom