• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco 2.8 zimny odpala, ciepły nie zawsze

luka90sz

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam problem z Iveco Daily 2.8 - 125km z 2000 roku.
Zimny odpala zawsze, a gdy trochę nim przejadę i wyłączę silnik to po przekręceniu stacyjki nie słychać działania pompy paliwowej (tej na ramie).
Miga kontrolka wtrysku (w Iveco to check). I po chwili pulsuje kontrolka immobilizera (żółty kluczyk).
Gdy postoi dłużej problem znika, a czasami wystarczy kilka razy włączyć i wyłączyć zapłon.
Gdzie leży problem? Immobilizer? Komputer silnika? Dodam że nigdy nie gaśnie w trakcie jazdy.
I czemu na zimnym nigdy nie ma tego problemu?

Solution
Tak mi się przypomniało,
Parę lat temu też miałem podobny przypadek zimny palił bez problemu , ciepły niechcił .
Jakie kontrolki się świeciły czy jakie prądy to nie pamiętam ale wystarczyło na 5 min sterownik włożyć do zamrażalnika i ivona odpalała. Jak odpalił to normalnie pracował do momentu zgaszenia.
Problem był w połączeniu procesora z płytą .EDC 16 jak dobrze pamiętam.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A jak immobilizer nie pozwala złodziejowi odjechać samochodem, to załączy mu pompę, czy nie? Może jakiś spec będzie wiedział na forum....
Zacząłbym kolego od immo...
To Iveco to pewnie ma z dwie bańki nakręcone...korozja to jego drugie imię. Styki może gdzieś zaśniedziałe, kable przeżarte...

Przed immo możesz mu jeszcze puścić solidniejszy prąd. Jaka zacznie tak świrować, to podpiąć drugi akumulator i zobaczyć czy zakręci.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Zajrzyj do edc. Możliwe że w nim już rybki pływają... lub podłączyć pod kompjuter. Wszystko sie z tym łączy....

luka90sz

Początkujący
Punktów
0
Sprawdziłem napięcie dochodzące do przekaźnika pompy paliwa, jest zbyt niskie by go załączyć 9-10V. Gdzie szukać spadku napięcia? Dodam że po nocy zawsze jest ok, powyżej 12v

luka90sz

Początkujący
Punktów
0
Jakie napięcie powinno być na bezpieczniku od EDC? Bo u mnie jest 11.5 ,a na akumulatorze jest 12.50

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
na każdym złączu będzie spadek napięcia. podobnie każdy przewód, przewodnik czy cokolwiek innego daje spadek. akurat w samochodzie przewody są dość krótkie, więc teoretycznie można je w obliczeniach pominąć, ale połączeń jest wiele.

im więcej złączy tym coraz gorzej.
przykładowo przewód wchodzi do skrzyni z bezpiecznikami i z niej wychodzi to;
- zaciśnięty pin na przewodzie wtyczki
- pin we wtyczce pin w gniazdku
- kolejny przejście na ścieżkę
- lut do złącza bezpiecznika
- połączenie do nóżki bezpiecznika
- pin bezpiecznika drut
i teraz jesteśmy dopiero w połowie, czyli w miejscu gdzie widać drucik w okienku bezpiecznika. nie chce mi się reszty rozpisywać, ale było 6 połączeń, czyli razem będzie 12- sporo tego. a jesteśmy tylko przy głupim bezpieczniku. złączy i przejść jest wiele.

na początek proponuję porządnie wszystko wyczyścić, potraktować DELIKATNIE jakimś kontakt sprejem.

do tego wyczyścić większe przewody prądowe- te przykręcane. i obowiązkowo masy. ważna sprawa, bo tędy "wraca prund" i są tak samo ważne jak "plusy"

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Tak mi się przypomniało,
Parę lat temu też miałem podobny przypadek zimny palił bez problemu , ciepły niechcił .
Jakie kontrolki się świeciły czy jakie prądy to nie pamiętam ale wystarczyło na 5 min sterownik włożyć do zamrażalnika i ivona odpalała. Jak odpalił to normalnie pracował do momentu zgaszenia.
Problem był w połączeniu procesora z płytą .EDC 16 jak dobrze pamiętam.

Solution

luka90sz

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze dodam że po przekręceniu kluczyka na bezpieczniku EDC jest 11.5V ,natomiast przed jest 0.5V to chyba nie jest normalne

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Jeszcze dodam że po przekręceniu kluczyka na bezpieczniku EDC jest 11.5V ,natomiast przed jest 0.5V to chyba nie jest normalne
przed czym???
na bezpieczniku jest 11,5V, a przed bezpiecznikiem 0,5V?
cuda normalnie... jak ty to mierzysz i czym?

luka90sz

Początkujący
Punktów
0
Mierzę napięcie na bezpieczniku EDC przed włączeniem zapłonu jest około 0.5V
Po przekręceniu kluczyka, zapalają się kontrolki na desce rozdzielczej wtedy napięcie na tym bezpieczniku jest około 11.5V

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Przelutowanie procesora udało się.
A robiłeś próbę z zamrażalnikiem?
Co do błędów szukałeś już w Google.
A testera nie idzie podpiąć.

Do góry Bottom