• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily 35C10 1995 rok

MarekR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Lublin
Dzień dobry. Zamierzam wymienić kompletny zestaw hamulców tylnych bębnowych. Taki jak na obrazku. Wymaga to demontażu półośki.
Pytanie, w która stronę należy odkręcać nakrętkę dociskową łożysk półosi tylnej?
Czy warto podejmować tę czynność czy tarczę nośną pozostawić w spokoju? Jest gruba ale zardzewiała.

Załączniki

• ham tył prawy.jpg
    ham tył prawy.jpg
    113,8 KB · Wyświetleń: 7

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
I teraz zrób takiego dinozaura.
w która stronę należy odkręcać nakrętkę dociskową łożysk półosi tylnej?
Raczej w normalną tak jak w późniejszych wersjach. W lewo. Z 400 niuta.

Ale to ręki nie dam sobie za to uchlastać :D Jednak na prosty chłopski rozum heńka w lewo.

MarekR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Lublin
Dzięki. W lewo. Nakrętka (2) była luźna, zabezpieczona wkrętem na klucz nasadowy 10 mm (1). Myślałem, że będzie potrzebny specjalny klucz o wymiarze 85 mm. To podpowiedziała sztuczna inteligencja. Rysunek znalazłem dzisiaj. Piasta tylna pierścień zabezp.jpg

Tarczy mocującej cylinderek i szczęki nie odkręciłem z powodu deszczu. Robota prosta, tak jak cały samochód z tamtych lat.
Piasta zeszła z obudowy tylnego mostu przy ciągłym obracaniu i uderzeniach młotkiem. Śruby mocujące tarczę mają średnicę 12 mm i nakrętki, wszystko jest zardzewiałe totalnie.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Myślałem, że będzie potrzebny specjalny klucz o wymiarze 85 mm
Bo raczej będzie. Tylko że Stasiek nie miał takiej nasadki to dokrecił zapką.
zabezpieczona wkrętem na klucz nasadowy 10 mm
I ten wkręt 10mm trzyma całe koło? Całego bliźniaka?
Dziwna sprawa.

Tam jest piasta? Nie stożkowe smarowane z mostu?

MarekR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Lublin
Przez to miałem obawy czy podołam temu. Wkręt 10 mm stabilizuje gwintowany pierścień dociskowy. Pierścień dociska łożyska przez grubą podkładkę zaczepioną o wpust obudowy półosi. W tej podkładce jest kilka otworów, zdjęcia będą dzisiaj bo wczoraj padało.
Samochód jest przyzwoity, niedawno widziałem nowy z nazwą Zastava. Nie mam pewności czy w Chinach też nie jest produkowany bez zmian. Niestety nie spełnia warunków unijnych.
tył prawy.jpg

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Czy pomiędzy łożyskami jest taki cylinder?

Załączniki

• Screenshot_20260808-063937_Chrome.png
    Screenshot_20260808-063937_Chrome.png
    2,5 MB · Wyświetleń: 1

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Nie zastanawia Cię, że podkładka z dziurkami jest wyżłobiona przez obracającą się boczną stronę wnętrza bieżni łożyska? Im bardziej się wyciera tym większy robi się luz i następuje efekt kuli śnieżnej, podkładka trze o łożysko. Luz tylko się zwiększa.
Ta nakrętka powinna być dokręcona z siłą 500 Nm, a jest dokręcona ręką i zabezpieczona jedną śrubką. Kumasz różnicę? Tam powinien być prokurator u Pana mechanika za taką robotę.

Można coś takiego zrobić niezgodnie ze sztuką, jak nie masz takiej nasadki. Dać dwie śruby zabezpieczające NA KLEJ i dokręcić nakrętkę ile się da zapką czyli pewnie z 50Nm.

Przecież tylko ta śrubka 10 trzymała Ci całe koło.

Załączniki

• Zrzut ekranu A 2026-08-08.png
    Zrzut ekranu A 2026-08-08.png
    2,4 MB · Wyświetleń: 7

MarekR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Lublin
Na tym rysunku nie ma takich momentów dokręcania. W poniedziałek sprawdzę lewą stronę. Montaż chyba jest fabryczny ponieważ nie zauważyłem śladów używania kluczy. oś tylna przekrój.jpg

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
A gdzie Ty tu niby widzisz moment dla nakrętki? Architekt ze mnie słaby inżynier mniej niż przeciętny więc wybacz jeżeli pytam by czegoś nowego się nauczyć. Np. odczytywania rysunku technicznego "pokaż go to palcem", który to to numer ta zakrętka tutaj przyjacielu ma?
Te 10tkę co to trzyma Ci całe koło pod trójką jedynie widzę. Całe 10Nm trzyma Ci całego bliźniaka. Ale zakrętki to coś nie bardzo. Który to numer?
W poniedziałek sprawdzę lewą stronę. Montaż chyba jest fabryczny
Ty lepiej prawej jeszcze nie skręcaj, bo za chwilę będziesz to rozkręcał żeby poprawić. Na razie próbuje Ci coś uzmysłowić.
Montaż fabryczny? Iveco Daily z 95 roku?
Tu masz pod trójką nakrętkę. Całkiem innym model i rocznik, ale widzę że zasada jest ta sama. Tym bardziej że pierścień i łożysko jest wyżłobione przez obracanie się spowodowane luzem.
550 niuta, a wisi na śrubce dokręconej na 10 niuta - za to powinien być prokurator.

Załączniki

• IMG_20260808_172500967~2.jpg
    IMG_20260808_172500967~2.jpg
    2,5 MB · Wyświetleń: 6

MarekR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Lublin
Jestem przygotowany na wszystko. Pierwszy raz naprawiam hamulce tylne kompleksowo. Byłem przekonany, że tam będzie duża nakrętka o której coś tam kiedyś czytałem. Wyczytałem że klucz do zakręcania piasty kosztuje ponad 200 zł.
W moim przypadku zastosowano inne rozwiązanie, zapewne z powodu użycia dwóch łożysk. Oddzielne łożyska wymagają małego naciągu, należy lekko docisnąć nakrętkę a potem cofnąć. Momentów dokręcania i kąta cofnięcia nakrętki nie pamiętam. Do poniedziałku może znajdę odpowiednie wartości naprawcze. W przednich kołach mam podobne rozwiązanie ale z zawleczką zamiast wkręta M6. Samochodu do dzisiaj nikt nie naprawiał.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Czy ta podkładka jest porysowana? Czuć było pod palcem bruzdy?
Jeżeli tak to 500 niuta.

Załączniki

• Screenshot_20260808-201453_Chrome.png
    Screenshot_20260808-201453_Chrome.png
    2,5 MB · Wyświetleń: 1

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
A gdzie Ty tu niby widzisz moment dla nakrętki?
zależy której nakrętki :D

masz, użyłem "ejaja" do tłumaczenia
1786216755777.png

tu nie ma podanego momentu dokręcania nakrętki łożysk

550 niuta, a wisi na śrubce dokręconej na 10 niuta - za to powinien być prokurator.
numerek 3?
to jest śruba zabezpieczająca dużą nakrętkę piasty.
1786217052416.png
ze zdjęć wygląda mi na M8 lub M10
Chociaż się zgadzam z tobą, że te 10Nm to trochę mało nawet na M8 czy M10.

A że nazwałeś mnie ostatnio sprytnym kocurem :) to poszukałem tabeli dla gwintów suchych i smarowanych
1786217526140.png
ciągle więcej niż "dycha niutonów"

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
U mnie 3 to jest nakrętka o którą się rozchodzi.
a , to teraz łapię :)

czemu od razu prokurator....
tutaj śruba jest dodatkowym zabezpieczeniem przed odkręceniem dużej nakrętki. Nie przenosi obciążeń tylko ściska metal do metalu.

Działa to dokładnie tak jak drutowanie w dawnych czasach- robił ty w ogóle kiedy przy jelczu albo kamazie? :)
Taki drucik grubości włosa, a trzymał całą tę technologię w kupie!
1786224606073.png

To samo masz z podkładką sprężynową czy nakrętką z wkładką poliamidową (czy jak się to tam pisze)

Niby nic, gówno-detal, a robi robotę i trzyma mocniej niż niejedna obietnica
Genialne w swojej prostocie!

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Śruba Ci się może odkręcić. Drucik się nie odkręci, tak samo jak zabijesz młotkiem zabezpieczenie.

Ty w ogóle Drugi kumasz że nakrętkę którą dokręca się z siłą 550 Nm oni dokręcają ręką i wtedy to wszystko trzyma tylko ta śrubka.

550 Nm VS siła dłoni 20 Nm. Oni wręcz tego nie dokręcają, zostawiają luz.
Dlatego masz te wyżłobienia na podkładce których nie powinno być. Nie powinno to rotować.
Ale widzę że do autora to jak grochem o ścianę.
Kto kuma to kuma.
Bez odbioru.

Ostatnia edycja:

MarekR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Lublin
Nie mogę znaleźć informacji o nakrętce (zaznaczyłem na rysunku) mocującej piastę. Po wykręceniu śrubki(3) M6 odkręciłem ją palcami!
oś tylna przekrój pierścień.jpg

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Nie mogę znaleźć informacji o nakrętce (zaznaczyłem na rysunku) mocującej piastę.
No bo to są łożyska stożkowe. Dokręcając mocniej, kasujesz luz. Ale oczywiście nie za mocno, żeby ich nie zniszczyć.
Poszukaj sobie filmików o regulacji luzu łożysk piasty.

Sprawa „trochę” się zmienia, jeżeli pomiędzy łożyskami jest tuleja. Wtedy dokręca się to dużo mocniej. Heniek pisał coś o 500 Nm.

Po wykręceniu śrubki(3) M6 odkręciłem ją palcami!
Ponieważ łożyska trochę się zużyły, cała konstrukcja złapała luz i pod nakrętką zrobiło się trochę miejsca.

MarekR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Lublin
Wiedzy nigdy za dużo. Regulację luzu łożysk przerabiałem na kilku Fiatach, które miałem.
Znalazłem fabryczny opis regulacji w IVECO z dawnych lat. Oto on:
oś tylna docisk łożysk ang.jpg Przetłumaczyłem.
Ponownie dokręć nakrętkę momentem 6 kgm, a następnie odkręć ją o 1/10 obrotu tak, aby otwór gwintowany nakrętki pokrył się z jednym z otworów podkładki zabezpieczającej (2).
Umieść magnetyczny czujnik zegarowy (4) na bębnie (3). Oprzyj igłę czujnika o tuleję (2) i upewnij się, że zakresy odczytu luzu osiowego mieszczą się w zakresie od 0,05 do 0,20 mm.
Najważniejsze: nie ma potrzeby kupowania klucza za kilkaset złotych.
Pytanie: jak uszczelnić domowym sposobem kołnierz półośki?

Do góry Bottom